2008-12-01 00:13 #0 av: ThomasH

Kalla Faktas program om svensk travsport sågs med stort intresse bland trav-Sveriges företrädare. - Travsporten välkomnar en granskning, säger STC:s generalsekreterare Ulf Hörnberg efter programmet. - Jag känner inte igen mig i programmet, säger travtränaren Stig H Johansson.

Programmet bestod av tre huvudspår:
*Drivningar med körspöet i travlopp.
*Banveterinärernas arbetssituation.
*En anklagelse mot stortränaren Åke Svanstedt att han använder sig av otillåtna träningsmetoder.
- När det gäller drivningarna finns det ett problem med att vi har några återfallsförbrytare, säger Ulf Hörnberg.
- Regelverket är tufft. Förutom att hästen inte ska känna obehag så ska det också se snyggt ut när kuskarna driver, annars döms de till böter och i vissa fall avstängning, säger Peter Forssberg, överveterinär på STC.

Stig H vill ha hårdare straff
Stig H Johansson, Sveriges mest meriterade travtränare genom tiderna, vill att travsporten ska bestraffa de kuskar som ofta döms ännu hårdare.
- Det finns ett antal som blir bestraffade oftare än andra. För att de ska sluta krävs hårdare bestraffningar i form av avstängningar, säger Stig H Johansson, som var intervjuad i över en timme för programmet, men som inte syntes alls.

Faktafel enligt Forssberg
Peter Forssberg var intervjuad i över två timmar i programmet, men syntes mycket lite i det.
- Enligt min uppfattning finns det en del fakta i programmet som inte stämmer, säger han.
I programmet påstods att en svensk studie från 2004 visar att 40 procent av landets travhästar har magsår.
- Det stämmer inte. En häst med magsår kan inte prestera något alls. Regelrätta magsår är oerhört ovanligt bland travhästar. De slemhinneförändringar som finns i hästars magar beror ofta på normala parasitangrepp och finns bland alla sorters hästar. Att kalla det magsår är helt felaktigt, säger Peter Forssberg.

Inga bevis
Vad gäller anklagelserna mot Åke Svanstedt, som består i några anonyma anmälningarna till djurskyddsverket, kom det inte fram något nytt hos Kalla Fakta. En anonym person, som säger sig ha jobbat hos Svanstedt säger att Svanstedt använt elchocker i träning för att få hästarna att springa snabbare.
- Vi var på det här för ett par år sedan och gjorde då ett oannonserat besök hos Åke Svanstedt. Vi var sex man som gick igenom allt hos Svanstedt. Men vi hittade ingenting alls, säger Peter Forssberg.
- Däremot, om vi skulle upptäcka att någon höll på med såna metoder så skulle vi straffa dem oerhört hårt, säger Ulf Hörnberg.

Johan Lindberg, Kanal 75

Bilden publicerad t o m 2008-12-07.