2008-11-25 21:53 #0 av: ThomasH

En stor gänglig tonåring. Så beskriver Malmöamatören Helena Burman tvåårige hingsten Ultradidact F. En häst med mycket talang.

- Det var en sån wow-känsla när jag körde honom för första gången. Jag tänkte v a d är detta?! säger Helena som står inför karriärens största lopp, finalen av Svensk Uppfödningslöpning, V75-5, på lördag.
Helena Burmans häst slår ur underläge i landets största tvååringslopp med en halv miljon kronor till vinnaren. Finsktränade Zimba Boko och Lutfi Kolgjinis Juggle Face blir favoriter i förhandstipsen. Någonstans därefter kommer experterna att sätta in Ultradidact F.
I uttagningsloppet i förra veckan var han bara knappt slagen av Juggle Face och imponerade.
- Det är många av motståndarna som kommit längre i utvecklingen - men min häst har säkert lika bra kapacitet som favoriterna. Johnny Takter kommer väl söka rygglopp och köra till slut skulle jag tro.

Konverterade till travet
Hon kommer från Norrbotten och var tidigare gift med Mats Sandin, före detta proffs vid Bodentravet. Ridhästar var det som gällde till en början. Någon gång på 1990-taket "konverterade" Helena, som hon säger, till travsporten.
- Jag hade en gammal travare som ridhäst. En dag frågade Mats mig om jag ville prova att köra en av hans hästar för vagn. Efter det sålde jag snabbt och lätt och satsade på travhästar i stället. Det här är det bästa som finns.

Nio hästar i stallet
2001 gick flytten till Malmö där det blev praktik hos en veterinär och jobb i ett amatörstall. För några år sedan anlitades hon att hjälpa till med travtränaren Lutfi Kolgjini och Göran Falks satsning på fölston. Numera är hon sin egen.
Göran Falk, en av landets största hästägare, är sambo med Helena och de nio hästar (fem ettåringar) hon har i stallet hör samtliga till familjen Falk-Burman.

Takter imponerad
Toppkusken Johnny Takter är förstekusk på Helenas hästar. Det var också Takter som föreslog en satsning på Svensk Uppfödningslöpning med Ultradidact F.
- Jag kände redan från början att det var något speciellt med honom men jag hade aldrig som mål att vara med Uppfödningslöpningen. Det var bara några starter i lättare lopp som tvååring ingick i planerna men Johnny tyckte att han var så fin vid segern på Åby i debuten att han föreslog att vi skulle prova, säger hon.
Johnny Takter beskrev hästen som en talang efter segern. Framför allt är det hästens steg, drivet i aktionen, som imponerar på honom.

Röster om tvååringar
Ska då sportens bebisar, de tvååriga hästarna, tävla överhuvudtaget? Åsikterna går isär. Det finns röster både för och emot.
Stig H Johansson, svenskt travsports store, har valt att inte satsa på tvååringsloppen. Hans föregångare på tronen, Sören Nordin, förespråkade tidigt startande och tävlande med tvååriga hästar.
Svensk travsports satsning på de yngsta är försiktig. Drygt två procent av de totala prispengarna satsas på tvååringsloppen 2008.
Helena Burman, som står inför sitt livs traväventyr på lördag, gillar unghästtävlande.
- När man som satsar på unghästar är det så klart jättestort att vara med i det största tvååringsloppet. Men det är inte alla hästar som passar för att starta som unga. Långt ifrån. Man måste anpassa tävlandet efter individen och det är upp till tränaren att bedöma från häst till häst.

Mikael Wikner, Kanal 75

Bilen publicerad t o m 2008-12-01.