2009-01-09 23:18 #0 av: ThomasH
petrisalmelabredvidmartinl-090108-184822sisu.sisu

em hästar till start inom V75. Petri Salmela borde vara laddad till tänderna inför lördagen. - Jag åker inte till Bergsåker. När Victoria Sisu fick spår tolv blev jag så ledsen att jag bestämde för att stanna hemma, berättar tränaren bakom Norrbottens största travstall.

Petri Salmela har under 2000-talet varit nordligaste Sveriges ledande travtränare. För närvarande finns 72 hästar på träningslistan utspridda över tre stall. Huvudrörelsen i Boden, unghästarna i Torneå samt filialen strax utanför Arlanda.
På den senare huserar tävlingshästarna som inte trivs med att tävla på isbanor och kan hävda sig i konkurrensen på Solvalla.
När V75 körs på Bergsåker innebär det att avståndet är drägligt nog åt båda hållen och att Salmela skickar två transporter mot Sundsvall. En från norr och en från söder.
På den senare finns stjärnan Victoria Sisu som tjänade nästan en miljon kronor under 2008 och nu ska göra en sista start innan färden går "hem" för vinterträning i snön.
- Hon har haft en otroligt fin säsong och utvecklats ytterligare en nivå senaste månaderna. Men även om hon aldrig varit bättre än nu så måste jag ge henne en tävlingspaus med sikte på nästa säsong, säger Salmela som har en historia att lyckas extra bra med just ston och fick sitt genombrott med den internationella stjärnan Plant the Seed i början av 1990-talet. Och framtiden för stallets nya stostjärna är utstakad.
- Det är klart att jag har en planering i huvudet för Victoria. Jag vill vara försiktig och inte köra "ihjäl" henne på snabba sommarbanor utan redan nu ser vi fram emot nästa höst och vinter. Då tror att hon kan passa väldigt bra i Italien eller Frankrike där det finns många passande lopp med stora pengar.

Långdistansträning istället för V75
På lördag handlar det om Sverige och silverdivisionen där förstapriset är 125 000 kronor. Något Salmela tänkt lägga vantarna på till dess han fick se startspåren.
- Det är tredje starten i rad hon får sämsta möjliga läge och visst känns det tungt. Men att jag stannar hemma på lördag beror inte bara på det. Jag har varit i Stockholm en tid och behöver en dag att köra rejäl långdistansträning med unghästarna.
Så du ska inte ens se loppen?
- Jo, min äldste son tittar och ropar när det är start så då får jag springa till datorn.
Stall Salmelas andra stora stjärna 2008 var treårige Brutus Sund som sprang in över 600 000 kronor på bara sju starter.
- Han fick två veckors vila efter Breeders Crown-finalen i november och har sedan tränats för fullt. Jag tycker det ser väldigt bra ut. Troligen årsdebuterar vi i april, men jag kommer att matcha honom försiktigt i början och sikta mot de stora loppen på hösten istället.

Martin gillar inte vinterskor
Ett besök i Bergsåker vinnarcirkel på lördag är alltså uteslutet, men chanserna för segerskrik framför datorn i Torneå finns.
Såhär kommenterar Petri Salmela sina fem starthästar inom V75.
- Outlaw Hall (V75-1) var ute på opassande bana i Finland senast så den starten glömmer vi. Formen ska inte sämre än vid vinsterna innan och även om motståndet är tuffare nu inbillar jag mig att han ska räcka i bronsdivisionen även i Sverige. Däremot är voltstart och lång distans två minusfaktorer.
- Lost Luggage (V75-5) är klart på väg uppåt i form har fick ett perfekt läge. Att köra för ledningen är inte aktuellt, däremot borde hon få en passande smygresa och med klaff på vägen blir hon farlig.
- Victoria Sisu (V75-6) såg fantastiskt fin ut senast som fastlåst mot stenhårda hästar. Hon har fått snälla lopp länge vilket hjälp henne att utvecklas. I sista starten för säsongen är det läge att köra lite offensivare och jag vill se henne gå för fullt sista 300-400 meterna. Jag är säker på att hon är bästa hästen i fältet, men läget är ju som det är.
- Martin L.Sisu (V75-7) har varit väldigt bra på sistone och är vår bästa segerchans förutsatt att underlaget inte blir opassande. Han trivs klart bäst med att gå sommarskodd och skulle banan bli stenfrusen så att han måste ha hakar är det ett stort minus. Vid "normal" Bergsåker-bana blir han tuff att stå emot om det inte strular på vägen.
- Sweadish Tealight (V75-7) är en riktig vinterhäst som gjort det bra vid vinsterna i enkla gäng. Nu är det betydligt tuffare, men skulle han hitta ner i fjärde inner och få luckan 300 kvar så kan han också gå riktigt fort över ett upplopp.

Robin Johansson, Kanal 75

Bilden publicerad t o m 2009-01-15.