Nyhter från Kanal 75

Foppas häst mot Elitloppet

2008-11-20 23:26 #0 av: ThomasH

2005 gick hans Tsar d´Inverne på pumpen. I maj kan revanschens stund vara kommen. Då ska Peter "Foppa" Forsbergs stjärnhäst Adrian Chip vinna Elitloppet. - Nu ska vi spänna bågen lika hårt som inför Hambletonian, säger tränaren Robert Bergh.

I fjol sprang Adrian Chip in 6,6 miljoner kronor och slutade bland annat tvåa i världens största treåringslopp, Hambletonian i New York.
I år har hästen haft något av en mellansäsong, men ändå sprungit in en miljon kronor. I sin senaste start vann han Axel Jensens Minneslopp i Oslo och det var första gången som hockeyikonen Peter Forsberg fick se sin topphäst vinna på plats.
- Jag hade faktiskt inte tänkt på det eftersom vi haft en sån lycka med hästarna och han varit på plats när "Adrian" varit tvåa i stora lopp, säger Robert Bergh.
Forsberg har ägt hästar i många år och när hans Tsar d´Inverne vann Svenskt Travderby 2003 stod han på läktaren. Två år senare slutade den hästen oplacerad i ett Elitloppsförsök på Solvalla.
När Elitloppet avgörs sista söndagen i maj nästa år är förhoppningen att Adrian Chip ska ge såväl Foppa som tränaren Robert Bergh upprättelse för den plumpen i protokollet.
- Adrian Chip passar in mycket bättre i de förutsättningar som är i Elitloppet än vad de hästar jag startat där tidigare har gjort. Där är det internationell start. I och med att starten går närmare kurvan håller bilen hög fart längre och det är kanon för Adrian, säger Robert Bergh, som även startat Zimb Zipper (-00) och Hilda Zonett (-04) i Elitloppet.

Hård satsning väntar
Robert Bergh är något av en mästare på att sätta sina hästar i absolut toppform till de största loppen, och i vinter väntar stenhård träning för Adrian Chip.
- Förra året innebar vinteruppehållet mest vila. Nu väntar tuffare träning. Inte sen Hambot har vi spänt bågen så hårt som vi kommer att göra nu.
- Det finns mycket att göra både tränings- och utrustningsmässigt. Dessutom har han tjänat 90 procent av sina pengar från ledningen eller rygg ledaren utan att förta sig. Han har haft ett otroligt flyt med det där och sluppit tunga lopp ute i spåren. Jag tror att han kan utvecklas ytterligare och det ser helt klart intressant ut inför nästa år, säger Bergh.

Gynnas av skor och brodd
Men året är inte slut än och tre starter till väntar innan vinterträningen tar vid. Först är det V75 på hemmabanan Bergsåker som gäller. Där har Adrian Chip lottats till ett mycket svårt tolftespår i gulddivisionen (V75-3).
- Det verkar finnas krafter som styr det där med spåren, säger Bergh med ett leende och syftar på att Adrian Chip fick ett dåligt startspår också vid sitt senaste framträdande på hemmabanan.
- Jag har inte gett upp för det men från ett sånt läge över kort distans är man borta bara det krånglar minsta lilla under loppet. Jag har svårt att bedöma formen på de andra men de flesta är bäst barfota. Det kommer att vara en vinterdag och Adrian trivs med skor och krävs det broddar är inte heller det något minus för honom. Så det finns lite fördelar också. Jag tycker att loppet är öppet och att han är ett streck av flera.

Flera heta chanser
Adrian Chip får sällskap till Bergsåker av flera stallkamrater och två av dessa möter han i gulddivisionen.
- Crown Kemp (V75-3) har haft en bra säsong men jag har tyckt att det fattats 20, 30 procent i honom. Nu har vi lagt om träningen och han känns allmänt bättre. Täta starter är en fördel när han är fräsch och han kan vara med där framme. Men då får det inte krångla en meter under loppet.
- Pirate Copy (V75-3) gör första starten för mig och har bara tränats lugnt sedan han kom. Hittills tycker jag att det ser tilltalande ut och det här blir lite av ett test var han står.
Bergh har ytterligare fyra hästar till start inom V75-spelet och som det låter ska flera av dem ses med segerchans.
- Aksaj Funnymaker (V75-1) har fått ta igen sig lite men är väl förberedd inför det här loppet. Han gick ett bra jobb inne på banan i förra veckan och han brukar också gå bra direkt efter vila. Det enda minuset är att han tidigare kunde vara velig psykiskt och galoppera när han varit ifrån ett tag. Men han har ju inte hoppat en gång på slutet så jag tror det ska gå bra.
- Staro Cold Carat (V75-4) trodde jag stenhårt på inför den här säsongen och det är skönt att han kommit tillbaka efter halsoperation. Han känns helt perfekt för tillfället och spelarna kan ta med honom på kapacitet. Men bara tre år gammal och bricka tolv på V75 är inte lätt.
- Juan Carlos (V75-7) har inte startat på en månad men det har inte varit något strul med honom. Det har bara inte stämt med propositionerna och då han står så bra inne i Klass II har vi sparat honom de här veckorna. Han gick också ett bra jobb på banan i förra veckan och ska vara i princip lika bra ordning som om han hade startat på. Han hade haft samma paus när han vann i Umeå näst senast och fungerade bra med det här upplägget då.
- The Champ (V75-7) var klen i Hudik senast utan att jag har hittat några fel på honom. Dessutom såg han ut att lida av att gå med brodd i förra veckans banjobb. De andra hästarna löste det klart bättre.

Ola Johansson, Kanal 75

Bilden publicerad t o m 2008-11-27.

Anmäl
2008-11-22 17:50 #1 av: Kullgren

Adrian Flopp i Elitloppet???

Hästen får en massa rubriker bara pga att Foppa (pressens gullegris) äger den

Anmäl
2008-11-22 21:45 #2 av: ina-scot

#1 Ja helt rätt en mer överskattad pålle var länge sedan man såg

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.