2008-11-17 21:44 #0 av: ThomasH

Topphästen Colombian Necktie har blandat och gett under året. Nu är han tillbaka på banan efter en misslyckad tripp till Nordamerika och på lördag startar han som favorit i V75. - Den värsta motståndaren är lite bortlottad och jag tycker att det ser bra ut, säger tränaren Roger Walmann.

2006-års derbyvinnare Colombian Necktie har haft en svajig säsong. Efter en mersmakande årsdebut i mars gick det grus i maskineriet och det dröjde ända till Gotlandslöpningen i augusti innan han löpte upp till sitt fulla kunnande.
I september bar det sedan i väg till Kanada för att starta i storloppen Maple Leaf Trot och Allerage Trot på The Red Mile, där Colombian Neckties stallkamrat Giant Diablo i fjol vann på världsrekordtiden 1.08,5. Någon start på den legendariska banan The Red Mile i Lexington blev det emellertid inte.
- Han gick jättebra som fyra i Maple Leaf Trot men det egentliga målet var Lexington. Där tror jag att han hade kunnat gå neråt 1.09 om han fått starta. Men alla vet ju vad som hände, säger Walmann och syftar på det strul som uppstod när hästen skulle anmälas till loppet och som ledde till att det aldrig blev någon start.
Därmed bar det av hem till Sverige igen och när Colombian Necktie i fredags gjorde comeback på tävlingsbanan blev det seger direkt.
- Han gjorde ett jättefint lopp. Det var väl inte det värsta motståndet men det såg bra ut från sidan och kusken (Örjan Kihlström) var väldigt nöjd, säger Walmann som nu blickar mot Frankrike.
- Vi kommer att låta hästen tävla på i vinter och det är inte osannolikt att det blir en tur till Frankrike. Där finns det sex, sju lopp mellan december och februari som han som valack får vara med i.

Offensivt upplägg att vänta
Men innan det bär iväg till trikolorens land är det V75 på Sundsvallsbanan Bergsåker som gäller. Colombian Necktie startar från spår sju bakom bilen i gulddivisionen (V75-3) och då den på förhand värsta motståndaren Adrian Chip lottats till ett svårt tolftespår ligger vägen till vinnarcirkeln öppen.
- Det är lite för tight mellan loppen för att vara optimalt men det blev relativt lätt i fredags så jag hoppas att det loppet bara ska göra honom gott. Det vill ju till att det klaffar på lördag men känns hästen bra vill jag tro att Örjan satsar framåt. Vi har lärt oss att Colombian Necktie gärna vill vara med där framme, det är då han gör sina bästa lopp.
Hur ser du på motståndet?
- Adrian Chip är en väldigt bra häst men han är lite bortlottad. Jag säger inte att han är chanslös men från tolfte hade i alla fall jag tyckt att det sett svårt ut.

"Han måste vinna snart"
Roger Walmann har ytterligare tre hästar till start inom V75-spelet på lördag och först ut är Matrix Reloaded i V75-1.
- Han håller bra form men jag tycker ändå att han måste bjuda till lite mer när han får chansen. Jag var besviken på honom senast i Gävle när han inte slutade längre fram efter en vilsam resa. I Eskilstuna gången innan var han skitfin utan att få lucka. Det är en bra häst och det är bra att sluta trea och femma i silverdivisionen, men för att få plus i kanten tycker jag att han måste vinna snart.
I V75-6 har du med två hästar. Vad kan du säga om dem?
Big Star (V75-6) har en tendens att få dåliga startspår och det har han fått igen. Men han har bra form och rätt vad det är kan han sitta där. Senast kom han bort men gången innan avslutade han bra och gången innan var han tvåa bakom Västerbo Paradise. Han är bra nog att kunna vinna ett sånt här lopp men då måste det lösa sig med tempo och positioner.
- Det är samma sak med Magic Wind (V75-6). Han har också bra form och var jättefin som trea i fredags. Men han är också bortlottad och det krävs att de andra kör hårdare än vad de har hästar till för att han ska kunna vinna.
Hur rankar du Big Star och Magic Wind sinsemellan?
- Det är ungefär lika bra för dagen och det är den som har mest klaff på loppet som är först i mål.

Ola Johansson, Kanal 75

Bilden publicerad t o m 2008-11-24.