2008-12-30 19:07 #0 av: ThomasH

Han har fem hästar till start på V75 på lördag och tycker att fyra av dem ska streckas. - Jag tror att Iceland kommer att få ett fint år och han har även chans på lördag trots läget, säger en frusen Stefan Melander som just kommit in från snabbjobb i 10-gradig kyla.

Under hösten har TV4:s Vinnare V65 uppmärksammat århundradets prestationer inom svensk travsport. Stefan Melanders seger i Hambletonian med Scarlet Knight röstades fram som tvåa efter Ina Scots seger i Prix d'Amerique.
- Det var kul, det blev vi väldigt glada för. Jag håller med om att Ina Scot ska vara vinnaren. Det hon gjorde under sin karriär var helt fantastiskt. Hon är nog den bästa hästen vi någonsin haft i Sverige och frågan är om det kommer något liknande framöver.
- Hon är lite bortglömd tycker jag, hästen är ju värd en dokumentärfilm, konstaterar Melander.
När Melander ombeds nämna årets höjdpunkt handlar det också på sätt och vis om hans gamla stjärna Scarlet Knight.
- Det har varit ett kul år för mig, jag hade tänkt trappa ned men jag har ju så himla bra avkommor efter Scarlet Knight, Super Photo Kosmos och Gigant Neo. De håller bra klass. Jag är framförallt nöjd med Iceland som jag tror kommer att få ett fint 2009.
- Sen vann jag en V75-dubbel också, så nog har året varit fint, säger Melander.
V75-dubbeln har dock inte gjort att vi har sett honom oftare i sulkyn, tvärtom.
- Axeln krånglar av och till, framförallt när det är kallt så det är inte meningen att jag ska köra så mycket. Jag kör då och då mest på skoj, berättar han.
På listan finns nu drygt 50 hästar. Är det den nivån du vill hålla?
- Nja, hälften skulle vara bättre eftersom vi har hästar i Frankrike också. Men i dagsläget är det som det är, det är svårt att sälja just nu helt enkelt.

Strecka fyra av fem
På lördag har han fem hästar till start på Jägersro. Fyra av dem ska streckas.
- Arnie Sensation (V75-1) har väl felat bort ungefär 1,4 miljoner i Frankrike. Men han var bra näst senast. Han slår inte min andra häst och är väl främst ett platsbud.
- Verdi Sund är en väldigt fin häst som det har varit mycket strul med. Kihlström var nöjd med honom vid segern och distansen klarar han. Jag skulle strecka honom tidigt.
- Yorktown Gunner (V75-3) har precis som Verdi Sund fått något skit så fort han börjat komma i form. Han har mycket bättre form än raden och det är inte något fel på vinnarskallen även om han inte vunnit i år. Läget är perfekt och garderar man så ska han streckas.
- Versace Boko (V75-7) ska till Frankrike vad det lider. Det har inte varit det rätta trycket i honom, jag väntar på att få se det. Han har gått bra ändå och har ett kanonläge nu och kan vara värd ett streck på det.
- Iceland i samma lopp är definitivt på G. Han var väldigt fin senast och värd segern. Läget är illa men han ska streckas.

Åsa Elmroth, Kanal 75

Bilden publicerad t o m 2009-01-05.