2008-12-18 20:22 #0 av: ThomasH

Travtränaren Åke Svanstedt anklagas för djurplågeri. I programmet Kvällsöppet med Ekdal i TV4 på onsdagskvällen framträdde två av hans tidigare anställda och påstod att Svanstedts hästar fått ta emot elstötar i träning. På torsdagen beslutade STC att omedelbart stänga av Svanstedt från att köra lopp. Åke Svanstedt själv hänvisar till sin advokat Leif Silbersky som förnekar alla anklagelser.

I ett tidigare TV4-program, Kalla Fakta 30 november, berättade en anonym person att det förekommit träning med så kallad grisfösare - en stav som ger ifrån sig elektriska stötar - i Åke Svanstedts stall. Under onsdagskvällens Kvällsöppet med Ekdal trädde två personer fram och bekräftade uppgifterna.
Disa Zetterman och Tomas Pettersson är båda tidigare anställda hos Svanstedt och de beskrev hur flera hästar fått "specialutrustning" i form av skygglappar, ovanligt kort checkrem samt slagjord - detta för att förhindra dem att kunna slå bakut. Sedan skulle hästarna ha körts ut på träningsbanan där en icke namngiven lärling i stallet gett dem elstötar med grisfösare.
Hästar som påstods ha fått utstå denna totalförbjudna behandling var T.B.Winner, Mysig, Benghaali, Ninetynine Quick samt elitloppsdeltagaren Tag the Devil.
Tomas Pettersson vädjade i slutet av programmet till andra tidigare anställda hos Åke Svanstedt att träda fram och berätta vad de sett.
Tidigare på onsdagen lämnade Jordbruksverket in en utredning om Svanstedts misstänkta otillåtna träningsmetoder till åklagaren i Skövde. Denne skall nu besluta om åtal kan väckas.

Stängs av under utredningen
På torsdagen beslutade Svenska Travsportens Centralförbund att omedelbart stänga av Åke Svanstedt från att köra lopp.
- Det gör vi för att få en möjlighet att fördjupa utredningen, prata med vittnen och uppmana andra människor som vet något om det här att kliva fram.
- Vi har gjort undersökningar om det här i flera år och inte kommit någonstans eftersom det bara funnits anonyma anmälningar. Nu har vi beslutat om körförbud för att ge oss de här dagarna att få fram mer fakta på bordet, säger STC:s generalsekreterare Ulf Hörnberg.
Svanstedt själv har inte gått att nå för en kommentar, men hans advokat Leif Silbersky ifrågasätter Disa Zetterman och Tomas Petterssons uppgifter i Kvällsöppet.
- Enligt min synpunkt ger de inget tillförlitligt och trovärdigt intryck eftersom de inte kan peka ut någon person som har gjort det här. Vem har utfört det här och när har det utförts? De här väsentliga frågorna ställdes inte i programmet och givetvis kom det inga svar, säger Silbersky till TV4.
Åke Svanstedt bedriver sin rörelse i Kvänum i Östergötland och har sin licens på Axevalla. Han är sedan flera år en av landets ledande travtränare och har 181 hästar på träningslistan.

Robin Johansson, Kanal 75

Bilden publicerad t o m 2008-12-25.