2008-11-03 21:01 #0 av: ThomasH

Dubbeljackpot på V75. Sveriges två populäraste hästar till start. På lördag blir det högtryck på Gävletravet. Järvsöfaks och Commander Crowe är nationalidolerna som kan ge dig 55 miljoner kronor.

Det är ingen vanlig V75-omgång som körs på Gävle på lördag. Dels är det finaler vilket betyder extra bra lopp rent sportsligt.
Men framförallt är det jackpot, till och med dubbeljackpot. Det betyder massor av extra pengar i potten och att en ensam vinnare kan få 55 miljoner kronor. Det skulle i sådana fall vara rekord för spel på hästar, den högsta vinsten hittills kom 7 juli förra året då en spelare vann 47 360 999 kronor på V75.
På startlinjen finns svensk travsports två största kelgrisar, Järvsöfaks och Commander Crowe.
Den förre är tidernas kallblodskung som varit outstanding i sin ras i snart ett decennium. Bara vid tre tillfällen under alla dessa år har han svikit V75-spelarna, 44 gånger har det blivit seger.
Commander Crowe är ännu mer svårslagen. I karriärens 23 första starter förblev han obesegrad och slog Legolas legendariska rekord från början av 1980-talet. Efter en knapp förlust mot Triton Sund i SM återupptog han segrandet på Jägersro för två veckor sedan.
På lördag startar de båda för första och sannolikt sista gången inom samma V75-omgång. Båda kommer att bli tungt anlitade singelstreck.
Den som vill vinna 55 miljoner kronor måste bli ensam om att pricka sju rätt. Och dit når man knappast genom att ta rygg på omgångens två största favoriter.
- Jag kommer att gardera båda två, det måste man göra om man siktar på att ta hela potten, säger TV4:s tipsexpert Ralf Vadsmo.

Inte lika bra som förr?
Järvsöfaks vann sitt första V75-lopp 1999 och har sedan i princip agerat säker spik under hela 2000-talet. 44 vinster på 47 starter talar sitt tydliga språk. Men faktum är att två av förlusterna har kommit på de sex senaste V75-starterna. Båda gångerna har det precis som nu handlat om bakspår över kort distans.
- Man ska tänka på att hästen börjar bli gammal. Han är trots allt 14 år och inte lika bra som i fornstora dagar. Det är möjligt att han är överlägsen ändå, men jag kommer att försöka fälla honom den här gången, säger Vadsmo som själv är i ett sanslöst flyt för dagen och prickat in tre V75-system den senaste månaden vilket sammanlagt gett 1,2 miljoner kronor till kompisarnas V75-bolag.
Att Commander Crowes stjärna skulle vara i dalande kan däremot ingen påstå. Femåringen står sannolikt bara på tröskeln till en blomstrande internationell karriär. Men det betyder inte automatiskt att han vinner på lördag och det som talar emot honom är enligt Ralf Vadsmo det troliga löpningsförloppet.
- Jag tror han får trava utvändigt om ledande Jaded. Då blir han väldigt sårbar på speed, speciellt i ett sådant litet fält. Det finns flera hästar som kan vinna loppet så att försöka gå emot honom känns ännu mer självklart.

Har slagit Järvsöfaks förut
Vad säger då tränarna till de värsta konkurrenterna?
Dag Gihle tränar Bokli Eld som besegrade Järvsöfaks på Sundbyholm i april med snarlika förutsättningar som nu.
- Vi har slagit honom två gånger och är väldigt nöjda med det. Att det ska lyckas igen kan man bara hoppas, inte tro, säger Gihle som varnar lite för att hans häst inte har samma form som då.
- Bokli Eld har haft sin bästa säsong i karriären. Men han är bäst på sommaren, när det blir kallt och han börjar sätta vinterpäls brukar det betyda att formen går ner lite.
Om inte hans egen häst är tillräckligt bra för att besegra vår svenske kallblodskung så finns det en annan norrman som kan göra det.
- Mörtvedt Jerkeld är riktigt tuff och stark. Jag ser honom som en nästan lika svår motståndare som Järvsöfaks.
Stig H Johansson tränar Passionate Kemp som kommer med två raka V75-segrar i bagaget.
Hur ska hon bära sig åt för att besegra Commander Crowe?
- Det finns många svar på den frågan. Några dumma som att "vara före honom i mål". Men jag förstår vad som menas. Vi har ju sett att även han kan förlora, i alla fall en gång i livet. Men att Passionate Kemp är hästen är besegra honom är jag lite skeptisk till, säger Stig H.
Ta rygg eller gå emot? Det är givetvis upp till varje V75-spelare att tänka själv.
Järvsöfaks och Commander Crowe är i alla fall superhästarna som kan göra någon 55 miljoner kronor rikare på lördag - om de förlorar.

 Robin Johansson, Kanal 75

Fakta Commander Crowe
Kön: valack
Ålder: 5
Tränare: Petri Puro
Kusk: Peter Ingves
V75-starter: 8
V75-vinster: 7
Insprungna pengar: 4 535 130 kronor
Startar i: V75-3, Gävle Stora Pris

Fakta Järvsöfaks
Kön: hingst
Ålder: 14
Tränare: Jan-Olov Persson
Kusk: Jan-Olov Persson
V75-starter: 47
V75-vinster:44
Insprungna pengar: 19 581 795 kronor
Startar i: V75-5, Mjölkloppet

 

Billden publicerad o m 2008-11-10.