2008-11-21 23:45 #0 av: ThomasH

Målsättningarna är redan överträffade med råge. På lördag kan succén bli total. Då jagar Malin Löfgren sin första V75-seger. - Jag är så himla glad över att ha med två hästar och det ska bli otroligt spännande, säger 32-åringen som snart kan summera sin första säsong som proffstränare.

Vid årsskiftet plockade hon ut proffslicensen och nu är det alltså dags för Östersunds färkaste tränarnamn Malin Löfgren att äntra V75-scenen. Detta efter en debutsäsong som lyckats över förväntan.
- När jag drog igång hade jag som målsättning att få in åtta-nio hästar och köra in 300 000 kronor. Nu har jag 15 stycken och går det bra på lördag är vi uppe i en halvmiljon. Det är mitt nya mål. Det låter ju så mycket bättre att få använda ordet miljon - även om det bara är en halv, säger Malin med ett klingande skratt.
Jämtlands första kvinnliga proffsstall genom tiderna ståtar framförallt med en imponerande segerprocent. 14 triumfer på 70 starter betyder besök i vinnarcirkeln efter var femte start.
- Det jag är mest nöjd med är att i princip alla hästarna i stallet har presterat. Det är inte bara någon enskild som sprungit in mycket pengar.
Bland dem som presterat bäst finns Encore Ås och Youngblood Pil - hästarna som kan ge Malin livets första V75-seger.
- Bara att båda kom med känns fantastiskt eftersom jag siktat mot den här helgen när det inte är så långt att resa.
Nej, avståndet till grannbanan Bergsåker är den främsta anledningen att Encore Ås äntligen får mäta krafterna i travets elitserie.
- Tyvärr har det bara körts voltstartslopp i klass III hela hösten och med den startmetoden är han hopplöst osäker. Att åka 60 mil eller liknande för att med 90 procents säkerhet köra galopp känns inte så motiverande.

Spår åtta - perfekt
Voltstart handlar det om även på lördag, men ändå har tränaren hopp om att Encore Ås ska få visa sitt kunnande.
- Spår åtta är perfekt, just från det läget brukar han sköta sig. Visst är vi utlämnade till vad konkurrenterna gör, men formen är riktigt bra. Han var tunt jobbad inför förra starten just med sikte på detta och nu känns han riktigt laddad. Det är honom jag hoppas mest på, hoppas bara inte banan blir för hård så vi måste slå på framskor.
Youngblood Pil kommer med tre segrar på sina fem senaste starter. Samtliga tagna i monté med Malin på ryggen. Nu vankas sulkylopp och då sitter - precis som bakom Encore Ås - Lars Lindberg i sulkyn.
- Det är en nervig häst som tidigare ofta fegat ur och galopperat när något stört honom. Men han har varit stabil och fin i monté där han kan springa i sin egen fart. Jag hoppas han ska fungera lika bra på lördag också, säger Malin som ändå ligger lågt vad gäller möjligheterna.
- Tyvärr gjorde han illa ett ben för några veckor sedan och fick strykas. Det gör att det kan fattas lite till den absoluta toppformen. Dessutom är motståndet hårt så jag är glad bara han tjänar en slant.

Siktar på seger i Rixallsvenskan
Om rookieåret gått bättre än väntat så betyder det inte att siktet är lägre ställt inför 2009. Då ska Malin bland annat representera sin region i Rixallsvenskan - den nyinstiftade tävlingen för andelsägande där tränare från hela landet tilldelas en budget på 300 000 kronor att köpa och träna en unghäst för under ett år.
Malin Löfgren har redan hittat sin adept, hingsten Sanity som inhandlades för två veckor sedan och just anlänt till stallet.
- Han kostade ganska mycket, men jag tar bara 7 000 kronor i månaden träningsavgift så det ska gå ihop sig. Och hästen ser jättefin ut. Jag känner flera som köpt andelar i honom, nu ska vi se till att vinna den här tävlingen så det blir en jäkla fest nästa höst.
Även om Malin Löfgren skulle misslyckas med att ta sin V75-seger på lördag tänker hon alltså låta höra tala om sig mycket framöver.
- Nästa år ska min bästa häst Titan Sund vara igång efter sin skada. Då dubblar vi målet igen och kör in en hel miljon.

Robin Johansson, Kanal 75

Bilen publicerad t o m 2008-11-28.