2008-11-10 21:03 #0 av: ThomasH

I dagarna firar hela staden SM-guld i fotboll. På lördag rundar man av festligheterna med en fullmatad V75-omgång. - Det är riktig fart här nu, berättar Kalmars enda kvinnliga proffstränare Catrin Fajersson.

På söndagseftermiddagen brast Kalmar ut i ett stort guldvrål när det stod klart att stadens stolthet FF fixat klubbens första SM-tecken.
Två som firade var Catrin Fajersson och Börje BS Johansson, paret som bedriver sin travtränarrörelse bara en mil utanför stadens centrala delar.
- Det är klart att jag kollade på matchen. Jag var inte speciellt fotbollsintresserad tidigare, men har blivit det tack vare Börje och visst blev det en hel del jubel när guldet var klart.
Ännu lyckligare var nog ändå duon 30 september ifjol. Då vann nämligen Sissel Godiva Svenskt trav-Oaks på Solvalla och Xanthos Crown slutade trea i Kriteriet, de två största loppen i landet för treåriga hästar. Inom loppet av en halvtimme tickade det in 1,4 miljoner kronor till stallet.
- Det var verkligen fantastiskt. Sissel Godivas seger är det absolut största jag upplevt på travbanan, den dagen kommer jag aldrig att glömma, säger Catrin som bott på fastlandet i många år, men ändå har kvar sin klingande gotländska.
I år har de stora framgångarna uteblivit. Trots en segerprocent på imponerande 21 så har man på elva månader inte nått upp i lika mycket pengar som kom in den där magiska septemberdagen.
- Årets stora mål var Stochampionatet med Sissel Godiva. Det misslyckades, hon fick en svacka just då och det var en besvikelse. Men nu är hon på gång igen.
Faktum är att Sissel Godiva startar i ett större lopp i Frankrike på lördag och tillsammans med Börje Bs Johansson precis åkt ner för att förbereda sig.
- Nu får jag sköta allting här hemma i veckan. Det gör att jag inte hinner åka in till stan och fira guldet ikväll, det är lite synd.

Guldhjältar besöker travbanan
Guldet ja. Hela staden kokar förstås av glädje och på måndagskvällen skulle guldhjältarna ta emot fansens hyllningar på Stortorget.
- Det var riktig fart här i stan igår och det blir knappast mindre ikväll. Börje spelade i KFF själv en gång i tiden och är väldigt intresserad. Vi åker sällan till Fredrikskans, men brukar följa alla matcher från tv-soffan, det är bekvämast.
Hur länge festligheterna i Kalmar håller i sig återstår att se, men att de kommer att smitta av sig på lördagens V75-tävlingar är ingen vild gissning. Inte minst eftersom minst sju av spelarna kommer till banan och agerar prisutdelare.
Då kan Catrin Fajersson få sin chans att fira, speciellt som hon har två chanser att ta karriärens första V75-seger i sulkyn.
Först ut är ett sto med det säregna namnet Min Mamma.
- Jag frågade uppfödaren hur han kom fram till det och svaret var att han ville ha ett originellt namn. Det är en häst jag gillat hela tiden, men tyvärr skadade hon sig ifjol och blev borta länge.
Sedan återkomsten i augusti har Min Mamma gjort fyra starter varav hälften slutat i seger.
- Hon var dålig näst senast och låg högt i puls utan vi hittade någon förklaring. Förmodligen hade hon någon infektion för i förra starten var hon sig själv och vann på bra sätt. Jag körde ett lätt jobb med henne idag och allt kändes som det skulle.
Vad säger du om möjligheterna?
- Hon kan bli lite ivrig i voltstart. Jag får hålla i ordentligt så vi inte tjuvstartar. Lyckas det så är hon snabb iväg och skulle vi komma till ledningen provar jag gärna där. Jag hoppas hon ska räcka en bit även i V75.

Tränar mer - inte hårdare
Catrins andra chans att spräcka sin V75-nolla är förvandlingsnumret Bear My Royalty. Hästen kom till stallet i somras med en seger på 24 starter. I fredags startade hon i ett stort fyraåringslopp på hemmaplan och slog de flesta med häpnad genom att besegra betydligt mer meriterade konkurrenter och nästan fördubbla sin prissumma.
- Hon gjorde det på fruktansvärt bra sätt, det trodde jag inte på förhand. Folk har sagt att hästen inte har någon vinnarskalle, men det har jag minsann inte märkt av.
Hur gör man för att förbättra en häst så radikalt?
- Vi fräschade upp henne lite då hon kom, sedan har vi bara tränat på vårt sätt.
Och det betyder att köra extra tufft, eller?
- Nej, det vill jag inte säga. Många verkar tro att vi "tränar skiten" ur hästarna, men vi kör inte speciellt hårt alls. Däremot tror jag att vi tränar mer än många andra. Med just den här har vi haft ett litet annorlunda upplägg. Hon har fått gå korta intervaller i backen och svarat bra på det.
Är hon lika bra på lördag?
- Jag hoppas det. Hon var inte alls toppad till förra loppet och det enda jag är lite orolig för är hur hon klarar att starta tre veckor i rad. Men hon stod så bra till i loppet att vi inte kunde stå emot att anmäla. Hästen har i alla fall ätit bra efter loppet och är på fortsatt glatt humör.
Tar du din första V75-seger på lördag?
- Ja, det vore verkligen kul. På den form hästarna visat finns chansen och jag tycker nog att båda bör streckas på V75-lappen i alla fall, tipsar Catrin Fajersson.

Robin Johansson, Kanal 75

Bilde publicerad t o m 2008-11-17.