2008-10-17 01:08 #0 av: ThomasH

- Jag och "Faksen" ska till Norge på fredag kväll - det är lättare där än loppet hemma, säger Persson. Folkets favorit Järvsöfaks får starta på med sikte på att bli det segerrikaste kallblodet i världen. 14 år gammal har han vunnit 177 lopp. Åtta segrar till så har han slagit gamle norske stjärnan…

- Jag och "Faksen" ska till Norge på fredag kväll - det är lättare där än loppet hemma, säger Persson.
Folkets favorit Järvsöfaks får starta på med sikte på att bli det segerrikaste kallblodet i världen. 14 år gammal har han vunnit 177 lopp. Åtta segrar till så har han slagit gamle norske stjärnan Alm Svartens världsrekord, 184 vunna lopp.
- Han känns fräsch och fin för dagen tycker jag, även om det så klart börjar märkas att han gjort över 200 starter i livet. Det är rekorden vi siktar på nu och en tio starter till ska vi nog klara av för att försöka ta segrarna som behövs, säger Jan-Olov Persson.

Hemmastart aldrig aktuell
Det är travbanan Biri i Norge som är helgens utflyktsmål för Järvsöfaks.  I ett lopp med endast fem hästar till start ska den gamle försöka ta karriärens 178:e seger.
I Norge är det bilstart som gäller. Jan-Olov har valt loppet med omsorg.
- Vi får stå lika start med de andra hästarna i Norge. Om Järvsöfaks ställt upp i V75 på lördag hade han fått starta med 60 meters tillägg, därför har det loppet aldrig varit aktuellt i min planering, säger han.
I stället för att starta nästgårds får Järvsöfaks alltså kliva på hästbussen och åka de 50 milen till Biri travbana.
Det norska loppet går vid 18-tiden på fredagskvällen. Någon gång 03.00 natten mot lördag räknar Persson vara hemma i Hudiksvall igen.

Kvartett i V75-4
Sveriges störste kallblodstränare har över 60 kallblod i stallet. I V75-4, Erik Graléns minne, väljer han att starta fyra äldre hästar som alla passerat en miljon i insprungna pengar - 5 Hallsta Lotus, 9 Fakse, 11 Mjölner Turbo och 13 Järvsömolle.
Tipsettan sätter han för en konkurrent, 15 Lundås Emelie.
- Hon står visserligen med 40 meters tillägg men är så pass explosiv att det kan gå vägen ändå. Hon kommer från seger i Östersund och har väldigt god form. Jag har haft förmånen att köra henne själv två gånger och vann båda loppen med henne. Hon kan gå för full maskin i 700 meter och hennes speed kan räcka långt.

Perssons val
Perssons eget val i loppet är Fakse. Åttaåringen kommer från seger i Gävle.
- Fakse höll på att få stryk av Karlängs Elden den gången. Den hästen är med den här gången också och jag tippar Karlängs Elden tvåa, trots att han har svårt för att vara först. I Gävle galopperade han då han kopplat grepp om Fakse på upploppet och i starten före gjorde han samma sak, galopperade i utgången av sista kurvan. Fakse, som jag kör, tippar jag trea (i servicen Fem tippar V75). Femtespåret är inte bra men jag tror att vi ska reda ut det. Mjölner Turbo blir fjärdetipset. Formmässigt är han lika bra som Fakse för dagen. Spår sju är det bästa för honom. Det lär bli en snabb start och en bättre position än Fakse i fältet.

Premiär för Skoglund jr
Stall Persson har även Järvsömolle och Hallsta Lotus till start. Det ska dock mycket till för att någon av dem ska vinna.
- Hallsta Lotus har inte alls kommit igång i år och söker rätta formen. Han lär få svårt. Järvsömolle vinner inte så ofta och får smyga med i loppen. Men dagar det blir rätt kört åt honom biter hans speed riktigt bra. Järvsömolle körs av en kille som jobbat hos mig sedan i somras, Rikard N Skoglund (19 år och son till bortgångne Bergsåkerstränaren Anders Skoglund, reds anm) kör sitt första V75-lopp här och det är så klart väldigt spännande för honom, säger Jan-Olov Persson.

Faksen till Gävle
Tränare Persson hoppas ha en seger från Norge att berätta om på Hagmyren på lördag. Om Järvsöfaks fortsätter att må bra kan nästa start ske i V75 andra lördagen i november.
- Det är Mjölkloppet i Gävle som vi funderar på. Han gillar ju Gävle, Faksen, säger Jan-Olov Persson, syftande på världsrekordnoteringen från juli 2005 då Järvsöfaks blev världens snabbaste kallblod på tiden 1.17,9 över 1640 meter med bilstart.

Mikael Wikner, Kanal 75

Bilden publicerad t o m 2008-10-20.