2008-10-07 01:00 #0 av: ThomasH

Aldrig tidigare har en svensk travhäst varit obesegrad efter 23 starter. Vackra fuxen Commander Crowe är redan unik i svensk travsport och ännu har vi inte sett botten på femåringens kapacitet. Men är han bäst i landet? En del har kritiserat tränaren Petri Puro för att ha matchat sin ädelsten försi…

Aldrig tidigare har en svensk travhäst varit obesegrad efter 23 starter. Vackra fuxen Commander Crowe är redan unik i svensk travsport och ännu har vi inte sett botten på femåringens kapacitet.
Men är han bäst i landet? En del har kritiserat tränaren Petri Puro för att ha matchat sin ädelsten försiktigt.
Nu kan ingen klaga längre.
På lördag i Svenskt Mästerskap på Åby ställs Commander Crowe mot det bästa den äldre svenska eliten kan mönstra med Triton Sund i spetsen. Stefan Hultmans hingst har gjort 20 raka starter på V75 sedan förra SM och har dominerat stort i gulddivisionen sedan i somras.
Så sent som i lördags krossade Triton Sund motståndet i gulddivisionens final på Solvalla och många hävdar att sjuåringen är landets bästa travhäst just nu.

Lämnade walkover
Just mötet Commander Crowe och Triton Sund har trav-Sverige längtat efter. Det var meningen att de skulle mötas 19 juli på Axevalla, men då tvingades Commander Crowe lämna walkover på grund av sjukdom.
Drygt två månader tog det innan Commander Crowe hade återhämtat sig och förra måndagen var han tillbaka på tävlingsbanan hemma i Halmstad.
Och vilken comeback det blev.
Trots det tuffaste motståndet hittills i karriären, och ett blytungt lopp, så tuggade superfuxen ner konkurrenterna med Arras i spetsen. Tränaren Petri Puro hittade knappt orden efter loppet, men klämde till slut fram:
- Vilken jävla häst!

Bra spår för favoriterna
Triton Sund lottades till spår två i SM som avgörs som V75-3 och Commander Crowe fick spår fyra.
- Det ska bli jättespännande, man vet ju inte hur bra Commander Crowe är. Spår två är kanon och det bästa spår vi kunde få. Jag hoppas på Commander Crowe i dödens och så vi i andra utvändigt - då får de hålla i hatten., säger Stefan Hultman.
Stall Petri Puro har laddat hårt inför SM-lördagen. I Sto-SM, V75-1, selar man ut favoriten Fama Currit som var tvåa i fjol bakom stallkamraten Camilla Highness.
- Hon var godkänd i comebacken senast och är även lite uppfräschad inför den här starten. På förhand ser det jättebra ut och det är klart vi drömmer om en SM-dubbel, säger skötaren Ulriika Ala-Nikkola.
När det gäller stallets tredje V75-häst, Pelle Pirat i V75-6, ligger hon lägre.
- Han känns bra i jobben, men från bakspår på V75 krävs det tur.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75

Bilden publicerad t o m 2008-10-13.