2008-10-20 22:12 #0 av: ThomasH

Inför Åby Stora Pris såg de flesta på Garland Kronos som ren utfyllnad. Men när han via en ursinnig avslutning tog skalpen av den franske storfavoriten L'Amiral Mauzun visade han alla som tvivlat att han hör hemma i den översta eliten. - Jag har fått så mycket stryk av L'Amiral Mauzun tidigare så…

Inför Åby Stora Pris såg de flesta på Garland Kronos som ren utfyllnad. Men när han via en ursinnig avslutning tog skalpen av den franske storfavoriten L'Amiral Mauzun visade han alla som tvivlat att han hör hemma i den översta eliten.
- Jag har fått så mycket stryk av L'Amiral Mauzun tidigare så jag visste precis hur jag skulle kunna slå honom häst mot häst. Jag vet att han har en extremt kort speed, det är därför han ofta måste tränga sig ut, och därför väntade jag inte tills han kom utan valde att själv dra upp speeden 600 meter från mål. När L'Amiral Mauzun då fick springa livet ur sig i 300 meter för att komma i kapp sprang han samtidigt på sig mjölksyra och över upploppet var det lugnt för vår del, förklarar Kolgjini bragden.
Att slå just franske L'Amiral mauzun, som i fjol vann Elitloppet på Solvalla och i år har vunnit Oslo Grand Prix, Forus Open och Hugo Åbergs Memorial på nordisk mark, betydde extra mycket för Jägersrotränaren.
- Den franska dominansen har stört mig så in i helsike. Inte för att jag har något personligt emot dem utan mer som yrkesman. Vi i Sverige har mer eller mindre varit utdömda gentemot fransmännen och därför var det en skön revansch för svensk travsport.
Betyder din och Garland Kronos triumf att den franska dominansen är över nu?
- Jag hoppas att de har fått sig en rejäl törn i alla fall och är lite skadeskjutna, säger Kolgjini och skrattar.
 
Räds inte Triton Sund och Commander Crowe
När Garland Kronos på nytt ställs mot L'Amiral Mauzun på lördag och dessutom har giganterna Triton Sund och Commander Crowe emot sig, slår han ännu en gång ur underläge. Att han kan vinna igen betvivlar emellertid inte Kolgjini. Det enda som oroar är att uppladdningen inte varit den bästa.
- Om jag ska vara ärlig så skulle jag inte varit ett dugg rädd för Triton Sund och Commander Crowe om jag bara visste formen på min häst. Men eftersom han har varit i Italien och skulle ha varit på topp förra söndagen i ett lopp som blev inställt är jag lite tveksam. Enligt Jori Turja och skötaren har han varit jättefin där nere men nu får han en lång resa hem. Men han kommer i kväll (läs måndag) och har god tid på sig att vila.
Du nämner bara Triton Sund och Commander Crowe. Betyder det att du inte räds L'Amiral Mauzun längre?
- Jodå. Han kan speeda ner både Triton Sund och Commander Crowe om han får sitt lopp på rulle. Det tror jag dessutom att han gör lätt med rätt lopp. Så att räkna ut L'Amiral Mauzun kan vara farligt.
Hur kommer du att lägga upp taktiken på lördag?
- Den beror helt och håller på hur Garland Kronos känns i onsdagens jobb.

Fetodds och Superpott
C.L.Müllers Memorial går som sista V75-avdelning på lördag och loppet är extra intressant ur spelsynpunkt. Det är nämligen Fetodds i loppet, vilket betyder att ATG skjuter till en halv miljon kronor extra i vinnarspelspotten.
Hela V75-omgången är för övrigt extra intressant den här veckan. V75-spelet fyller 15 år och det firas med en internationell superpott där en ensam vinnare beräknas kunna håva in drygt 25 miljoner kronor bara på sju rätt.
Lutfi Kolgjini har flera heta chanser utöver Garland Kronos och kan vara tränaren att ta rygg på i miljonjakten. Såhär kommenterar han sina övriga V75-hästar:
- Stein Ass (V75-2) har gått strålande bra på slutet även om en galopp senast förstörde hans segerrad. Efter galoppen kändes han jättefin och visade fortsatt form. Han står rätt så bra till i loppet och klarar sig bra i klassen.
- Glen Kronos (V75-3) har två raka galopper men kändes strålande fin på Åby näst senast. Senast i Halmstad var han inte lika fin och vi har fräschat upp honom efter det. Nu känns han jättefin igen och jag är ganska säker på att han kommer att gå ett bra lopp. Men det känns som att Russel November är en bit före oss andra.
- 10 Robin K. (V75-4) har aldrig förlorat felfri. De gånger han galopperat har det strulat med omstarter och annat. Egentligen är det en riktigt bussig häst som bara vill göra rätt. Spår tio är inte det roligaste men å andra sidan handlar det om en högkapabel häst. Jag tror att han har bra vinstchans.
- Paul November (V75-6) verkar vara i sitt livs form som det känns i jobben. Han har visat att han räcker bra i klassen och han ska räknas igen.
- Excallibur (V75-6) var inte som bäst senast. Det fattades mycket i honom. Nu känns han bra igen och han kommer att göra en normal insats. Excallibur har ju en extrem kapacitet men är också extremt blåst i huvudet emellanåt. Sköter han sig duger även han bra i silver.

Ola Johansson, Kanal 75

Bilden publicerad t o m 2008-10-27.