2008-09-10 22:09 #0 av: ThomasH

Dagens efter Sahara Dynamites seger i Svenskt Travderby njuter tränaren Timo Nurmos på Ålands hav. - Att vinna det svenska derbyt är bland det svåraste loppet att vinna i världen, lika svårt att vinna som Hambletonian i USA eller Wimbledon i tennis.

Timo Nurmos är känd som en arbetsmyra med långa dagar i stallet sju dagar i veckan. Därför är det lite överraskande att han är på Finlandskryssning när han svarar i mobilen på måndagen. 
- Den här resan var planerad sedan jag fick inbjudan i våras, det är en bekant som fyller 80 år.
Solvallatränaren låter oförskämt pigg trots att han precis lagt ett av de mest hektiska dygnen i sitt 49-åriga liv bakom sig.
Det började med spänning i kroppen som kurerades med två timmars löpning i regn på lördagskvällen. Därefter bilresa sex timmar ner till Malmö på söndagsmorgonen, tävlingar som kulminerade med en derbyseger och därefter sex timmar bil tillbaka hem till Tumba söder om Stockholm på kvällen.
- Det var faktiskt ganska skönt att åka bil. Jag slapp köra och kunde istället koncentrera mig på veckan, planera fortkörningar och tävlingarna, berättar Timo Nurmos.

27 starthästar i veckan
I veckan ska 27 av stallets 150 hästar starta, dessutom ska två treåringar kvala och tre tvååringar gå premielopp.
Något stort firande efter derbysegern blev det inte, men renlevnadsmänniskan avslöjar att det blev ett stopp på Burger King på hemvägen.
- Men jag drack inte läsk, utan tog en Ramlösa till hamburgaren, säger han och skrattar.
Lite firande lär det ändå bli på havet. Kusken Jormas Kontio flög nämligen, efter två nya segrar åt stallet på måndagens lunchtrav, direkt till Åbo där han ansluter födelsedagskryssningen tillbaka till Stockholm.
Att just Jorma Kontio körde Sahara Dynamite vid derbysegern kändes extra för Timo Nurmos. De båda finländarna har varit vänner sedan tonåren, men av olika anledningar har stjärnkusken kört andra hästar vid stallets tidigare storsegrar i Svenskt Trav-Kriterium och Svenskt Trav-Oaks.

Solvalla travets Mecka
Känslomässigt finns det två travdagar som slår söndagens succé på Jägersro, enligt Timo Nurmos, första derbysegern i Finland (Louise Laukko) och dubbelsegern i kriteriet och oaks på Solvalla för två år sedan.
- När vi vann på Solvalla kändes det väldigt stort, för mig är Solvalla travsportens Mecka.
Men sportsligt håller han Sahara Dynamites derbyseger enormt högt.
- Rent prestationsmässigt är det största segern. Att vinna det svenska derbyt är bland de svåraste loppen att vinna i världen.
Den närmsta framtiden för Sahara Dynamite handlar om Breeders´ Crown och sedan Europaderbyt och eventuell final i Milano i slutet av november.
From Above och Conny Nobell är hästar som vunnit kriteriet, derbyt och sedan även Elitloppet som femåringar. Hur ser dina tankar ut inför nästa år med Sahara Dynamite?
- Det blir något att fundera över i vinter. Hästen är fortfarande relativt orutinerad med bara 19 starter. Men det är en häst med rätt egenskaper för att vinna Elitloppet: han är mycket startsnabb, särskilt i första stegen, han tål att gå i högt tempo hela vägen, dessutom tror jag han kommer att vara gynnad av två heat samma dag. Elitloppet skulle vara kul och det är det loppet som vi har kvar att vinna av de stora svenska loppen.

Två toppchanser på V75
Stall Timo Nurmos är glödhett och leder bland annat V75-ligan i år med 25 segrar. Innan vi släpper tillbaka Solvallatränaren till 80-årsfirandet passar vi förstås på att fråga om stallets V75-chanser i Skellefteå den här veckan.
- Dude Kemp (V75-1) har gjort det mesta rätt i vår regi. Han vann på en bra segertid från ledningen senast. Nu är det kort distans, men han startsnabb och distansen ska inte vara några problem. Han bör kunna vara med i kampen om ledningen och jag tycker att det ska vara en bra segerchans.
- Flying Herkules (V75-3) har haft en sagolik otur med spåren sedan comebacken (7, 8, 10 10). Hästen har annars mycket fin form men utgångsläget sänker förhoppningarna. Från ett bättre läge hade jag trott på segerchans, men nu är jag nöjd om han är trea, fyra.
- Welat Boko (V75-5) fick också ett svårt utgångsläge. Spår 12 i V75 är en tuff uppgift, men hon utvecklas hela tiden och gick en fin tid senast som femma. Den här gången är jag nöjd om hon gör ett bra lopp.
- Bob Hope (V75-7) svarade för en heroisk insats senast i det finska travderbyt. Han blev ivrig redan innan bilen släppte fältet och tappade mycket på galopp, men upphämtningen var riktigt vass. Han har ett perfekt utgångsläge nu och hästen är startsnabb. Jag känner inte till motståndet helt, men jag tycker att han ska kunna vara med och göra upp om segern.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75

Bilden publicerad t o m 2008-09-15.