2008-08-29 01:34 #0 av: ThomasH

På lördag jagar Järvsöfaks sjunde segern i SM för kallblod när han startar inom V75 på Bergsåker. - Det blir förmodligen hästens sista V75-start i karriären, säger Jan-Olov Persson.

Fenomenet Järvsöfaks behöver knappast någon närmare presentation. 14 år ung jagar han nu på lördag karriärens 177:e seger i 203:e försöket.
-Det är en helt fantastisk häst och jag kan inte med ord beskriva vad han har betytt för mig, säger hästens ständige följeslagare Jan-Olov Persson.

Jagar Alm Svartens världsrekord
Under inledningen av säsongen blev det problem för kallblodskungen. Skador satte stopp för tävlandet under våren och sommaren ängnades istället helt åt betäckning.
- Från början såg det inte så bra ut, men efter hand som sommaren led så verkade Järvsöfaks piggare och benen hela och skadefria. Vi har hela tiden siktat på att slå Alm Svartens världsrekord på 184 segrar och när Järvsöfaks fortfarande älskar att tävla så kämpar vi vidare mot det målet, menar Jan-Olov Persson.

Sista V75-starten
När det gäller V75, så har Järvsöfaks varit mycket framgångsrik. Hela 43 segrar har tagits inom rikstoton och när Bergsåker arrangerar SM för kallblod i V75-5 så hoppas kretsen kring sagohästen att den 44:a V75-viktorian ska bärgas.
- Järvsöfaks har sex SM-tecken och jag hoppas och tror på ett sjunde nu på lördag. Det här är nog hans sista framträdande inom V75, då vi kommer att matcha honom i snällare lopp framöver för att ta de segrar han behöver för att nå Alm Svarten, säger Persson.

Passande uppgift
Loppet ser passande ut och jag är nöjd med utgångsläget. Formen ska vara klart mycket bättre med det senaste loppet i kroppen då han bara hade gått ett enda banjobb inför den comebacken. Det är väl Nordgubben och Lundås Emelie som är de värsta motståndarna på lördag, men jag tycker att det ska vara en mycket god chans för Järvsöfaks att ta hem segern, avslutar Jan-Olov Persson.

Anton Lundqvist

Bilden Publicerad t o m 2008-09-01.