2008-08-23 03:51 #0 av: ThomasH

Amatörtränade Arras har många gånger varit den vassaste spetsfavoriten. På lördagen kan nioåringen vara vassaste jackpotspiken i jakten på 41 miljoner på V75.

Att Arras har en startsnabbhet snidad av yppersta valör råder det väl inga tvivel om. Men har han hårdhet att svara ut sina konkurrenter och stå som ensam segrare till guldmedaljen i lördagens V75-omgång?
Från spets har den amatörtränade hästen gång efter annan kämpat sig först över mållinjen. Han har mött den yppersta eliten och för tre starter sen var han trea bakom elitloppsvinnaren L'Amiral Mauzun.
Tack vare sin tränare Lennart Olsson, som vårdat sin guldklimp, har vi sett nioåringen leverera bra tider både på kort och lång distans.
På lördag har han spår fem bakom bilen och det kan bli en klassiker i form av spets och slut i jackpot-omgångens tredje avdelning.

Det finns inget vackrare att jobba med
Mannen bakom Arras, Lennart Olsson, amatörtränare på Åbytravet, är en ödmjuk kille på 60 år. Han fick sitt travintresse som skolgrabb då han och Per-Olof Pettersson sökte äventyret på travbanan. De brukade ta spårvagnen tjugo i fem på mornarna. Travlegenden Alf Dahlström blev en fadersgestalt och kompisarna blev fast i travet.
P-O blev proffs, men inte Lennart. Föräldrar ville att han skulle skaffade sig ett "riktigt" jobb, så han blev snickare istället.
I dag är han en tvättäkta amatörtränare som kör tidningar mellan Göteborg och Malmö sex nätter i sträck och ledig tre. Men han trivs med livet och det syns på honom. Förklaringen ger han i svaret:
 - Det finns inget vackrare att jobba med än hästar. 

Sista strået
Hans "lilla" stall har fått tillökning och tre fölungar och drömmar om kommande stjärnor lever sida vid sida.
Arras kommer att betäcka Denefin. Men att Arras själv kom till världen, efter otaliga försök att betäcka egentränade Aelia, är ett under i sig.
- Vid sista försöket fick jag endast ett strå med fryst sperma från den önskade fadern, normalt sett brukar man få tre. Men det tog sig och han var önskad från första stund. 

Siktet är inställt på SM
- ÅbyTravets sportchef frågade om vi ville starta Arras i Åby Stora pris men jag vill inte chansa att starta hästen i två heat. Vårt sikte är inställt på SM.
Om Arras får vara med och tampas med Commander Crowe och de andra fina hästarna i SM får vi svar på efter helgens V75-start.
- Segern på Mantorp har fört honom framåt och formen är så bra den kan vara. Arras har bara förlorat en gång på den långa distansen, mot en smygkörd Torvald Palema som spurtade förbi på innerspåret.
Kusken Stefan Söderkvist känner hästen väl och de har kamperat ihop sedan Arras var tre år.
På onsdagen körde Lennart, Arras och han var på tå och spanade in allt som rörde sig, precis som han brukar när han är riktigt laddad.
- Kommer han till spets trivs han som fisken i vattnet och då säljer han sig dyrt. Det kommer att bli mycket intressant, säger Lennart Olsson.

Suzan Olsson, Kanal 75

Bilden publicerad t o m 2008-08-29.