2008-08-05 22:58 #0 av: ThomasH

Medan tränaren är på andra sidan Atlanten springer hästarna som på räls. Närmare en halv miljon flöt in förra helgen och det blev två raka segrar inom V75.

 Det visar bara att allt i maskineriet fungerar, konstaterar Roger Walmann.
På lördag kan det bli fler segrar när Solvalla kör Jubileumspokalen med V75-Jackpot.
Efter tio dagar i USA är Walmann åter hemma i vardagen på Mälsåker.
- Det är skönt att vara hemma. Det har varit ett otroligt flackande hit och dit i år, både utomlands och inom landet. Och för var dag blir man en dag äldre, konstaterar 55-åringen.
- Jag åkte hem i fredags och missade därmed Hambletonian. Har man sett det 10 - 15 gånger så gör det inget. Det var däremot kul att bästa hästen vann, det gör de en gång på tusen i det loppet.
Trots det hade Walmann självklart gärna sett sin träning Surtees Hanover som vinnare. Så blev det dock inte, han tog sig inte till final utan slutade långt efter vinnaren i försöket.
- Självfallet var det något fel på hästen men vi har inte hittat någon förklaring. Att bli så mycket sämre från lopp till lopp är ju inte normalt.
Surtees Hanover är kvar i USA och finns nu i Anette Lorentzons träning.
- Det känns bra. Hon har hjälpt till med Giant Diablo i ett och ett halvt år och är en ambitiös och duktig tränare.
Just Giant Diablo har också flyttats till Lorentzons camp.
- Hon har fått en egen hage där och ska nu ägna sig åt avel. Inget är bestämt, men det lutar åt att hon betäcks med Donato Hanover. Den kombinationen, med världens två snabbaste travare genom tiderna, är mycket lockande, säger Walmann.

"Ett typiskt Colombian Necktie-lopp"
Medan bossen varit "over there" har stallets hästar visat sig från sin allra bästa sida. Två segrar i Visby, varav en i Gotlandslöpningen, följdes upp med två raka V75-segrar på Solänget dagen därpå.
- Det kan man tolka som att apparaten fungerar. Jag har aldrig tvekat på det men det är skönt att få det bekräftat. Allt flyter även om jag inte är på plats och ser på.
- Jag ska bli kontorist istället för travtränare, säger Walmann med ett stort skratt.
Före lördagen hade året gett totalt sex V75-segrar. Mest glädjande var kanske ändå Colombian Neckties starka seger i Gotlandslöpningen på nytt banrekord. Kusken Thomas Uhrberg beskrev det som en av de ruskigaste insatserna han upplevt i sulkyn.
- Jag har inte sett loppet själv men Uhrberg ringde mig direkt efteråt när jag var i New York och han var mycket nöjd. Jag förstod att det var ett typiskt Colombian Necktie-lopp. Ett sånt han nästan verkar vilja ha när han är på topp.
Hur kommer det sig att det har lossnat för honom nu?
- Jag tror rätt och slätt att jag satte ribban för högt i vintras. Jag bommade upplägget genom att träna honom för hårt. Nu har han fått gå lugnare i backen och verkar må mycket bättre, säger Walmann.

 "Ingen Varenne i loppet"
Colombian Necktie dyker upp igen på lördag i Jubileumspokalen (V75-7) på Solvalla.
- Han har fått ett perfekt läge och visst kan han vinna ett sånt här lopp. Ingen konkurrent är oslagbar, även om exempelvis Triton Sund är bra så är det ingen Varenne. Samtidigt vill jag gärna se att Colombian Necktie gör flera lopp som senast innan jag höjer honom till skyarna igen. Ett lopp är inget lopp egentligen. Jag vill se mer, så på något sätt väljer jag att ligga lite lågt.
Som den stopecialist Walmann är så har han självklart tre hästar med i stoeliten på lördag.
- Swept to Victory (V75-3) kommer förmodligen få en vilopaus efter det här loppet. Det känns inte som att formen är i zenit som den var i Halmstad. Här är det enkelt med taktiken: söka ryggar och sen spurta till slut. Det är ingen som är oslagbar här heller och visst har hon chans. Mina andra två i loppet: Butterfly Player och Emotional Dust ska normalt inte kunna vinna från sina utgångslägen.
- Amiral Sund (V75-6) har bra form. Han har tagit ett steg uppåt och gjort jäkligt fina lopp i tuff konkurrens. Med bättre läge hade jag trott på chans eftersom han har högre kapacitet än de flesta i bronsdivisionen, men jag tror inte att han kan gå runt dem från spår tolv.

Åsa Elmroth

Bilden Publlicerad t o m 2008-08-11.