2008-09-03 00:18 #0 av: ThomasH

Det blir mycket fokus på Albanien i helgen. Sverige spelar sin första VM-kvalmatch mot just Albanien. Samtidigt vill Sveriges populäraste alban slå in några straffsparkar i V75-omgången på Jägersro. - Jag håller på mitt hemland såklart. Jag står alltid på den lille, svages sida, säger Lutfi Kolgjini.

Livet leker för stall Kolgjini. Det enda som stör chefen är en öroninflammation efter för ivrigt badande under semestern i Kroatien.
- Jag går runt som i en bubbla och har sus i örat, beklagar han sig.
Beklagar gör han också att Going Kronos inte kommer att starta i lördagens gulddivision på hemmabanan Jägersro. Kolgjini valde att inte anmäla som en protest mot Svenska Travsportens Centralförbunds rekommendation till aktiva och travbanor att bojkotta hemsidan Travnet. Detta på grund av att den nu ägs av det Malta-baserade spelbolaget Unibet.
- En bojkott är ett oerhört svagt motvapen i mina ögon. Det är fjanteri helt enkelt. Det kan komma en tid då vi bör göra så men den tiden är inte nu. Nu ska vi istället organisera oss.
Men du ägnar dig ju också åt bojkott när du väljer att inte anmäla stallets stjärna?
- Jo, en form av bojkott. Men jag kan bara protestera på det viset. ATG och STC är en mycket större maktfaktor. Men de inser inte sin makt, det stör mig.
Kolgjini poängterar också att han inte sågar situationen för sin egen del, det går ingen nöd på hans rörelse.
- Däremot tänker jag på de små tränarna som knappt kan försörja sig.
- Det har blivit en ohållbar situation som det är nu. Alltså måste sporten skaffa sig bättre konkurrensvillkor via svenska staten. Det är staten som sitter med nyckeln. ATG ska vara suveräna på spel på svensk travsport. Det står klart och tydligt i avtalet.
Frispråkige Kolgjini har därmed inte bestämt nästa lopp för Going Kronos.
- Just nu studsar han runt i hagen men det är inte säkert att det blir någon mer start i år, kommenterar Kolgjini.

Gott resultat ger bonus till personalen
Det går för högtryck i stall Kolgjini. På fredag anordnar man en hästauktion och på lördag ska åtta av stallets hästar starta inom V75.
- Vi har bra rutiner och gott om folk så det ska gå bra. Stallformen är strålande och det är mycket tack vare bra personal. Därför ger jag dem ett lönetillägg på en procent av vad vi kör in. Skattat och klart. Det tycker jag bara är rättvist, säger han.
- Jag är oerhört nöjd med året så här långt. Vi har kört in drygt 15 miljoner kronor och snittar närmare 30 000 kronor per start. Jämför det med exempelvis Lähdekorpis 13 000 kronor per start, säger han med ett garv.
Hittills i år är Kolgjini mest stolt över trippeln i E3-finalen för ston.
- Det var stort och extra kul eftersom jag tidigare inte varit så duktig på ston. Varför det lyckas så bra nu har jag ingen aning om men treårskullen är strålande i år, säger han.
Just ett lopp för treåringar är en av lördagens stora begivenheter. I Europeiskt Treåringsmästerskap är förstapriset en halv miljon kronor. 
- Det blev ett kanonlopp, konstaterar Kolgjini som har tre hästar till start.
- Lou Kronos (V75-5) har toppform. Han är inne i en riktig utvecklingsfas då han går framåt varje gång. Han har mognat betydligt och blivit lugnare. Det är ett råämne utöver det vanliga. Däremot har jag svårt att bedöma motståndet. Fransosen, Return Money, har jag sett flera gånger och han är riktigt bra. En värdig motståndare liksom Boulder Classico som var grym senast.
- Micro Mesh (V75-5) leker man heller inte med. Får han spets blir det svårt att klubba ned honom.
- Lavec Kronos (V75-5) har inte kommit så långt som de övriga två ännu. Han ska till Italien snart och behöver ett lopp före det.

Imola November kan ge en rolig dag
Om stallets övriga chanser säger han följande:
- Imola November (V75-1) gjorde ett starkt lopp på Åby då han vann lätt och behagligt på en bra tid: 1.16,4 över lång distans. Brioni är bra men om jag sitter i spets kan jag göra livet riktigt surt för honom och själv få en riktigt rolig dag.
- King of Flying (V75-2) har fått stå över på grund av en infektion. Han är fin i jobben men behöver mest ett lopp inför kriteriekvalet.
- Gift Kronos (V75-3) känns riktigt bra i jobben. Han är inte helt rumsren och kan strula till det för sig som han till exempel gjorde senast i Italien. Han är orutinerad men inte sämre än övriga och värd ett streck.
- Hotiy Toity Face (V75-4) hade krafter kvar i derbykvalet och är i fin författning. Jag tror ändå att det blir svårt här.
- Glee Face (V75-7) har fått ta det lugnt vid havet ett tag eftersom han varit tufft matchad. Han är fin i jobb och duger bra i klassen. Han är en av dem som räknas här.
- Excallibur (V75-7) är inte en sämre chans än Glee Face. Kuskvalet beror på att Johnny klarar av den här hästen bra. Han felade sist och det berodde på att han inte var helt fräsch. Han är åtgärdad i framknäna nu. Alla vet vad den här hästen kan.

Åsa Elmroth, Kanal 75

Bilden publicerad t o m 2008-09-08.