2008-07-26 02:21 #0 av: ThomasH

Vad heter Bollnästravets störste tränare? Svarade du inte Tomas Pettersson är det förlåtet. Den nyblivne 30-åringen är lite av en doldis. Under V75-tävlingarna på lördag tänker han råda bot på det. - Vi har ju bara den här dagen vartannat år så det är klart att jag har laddat.

 

Känner du igen den här mannen? Om inte så tänkte hemmatränaren Tomas Pettersson presentera sig för V75-publiken på lördag. Foto: Maria Holmén
Känner du igen den här mannen? Om inte så tänkte hemmatränaren Tomas Pettersson presentera sig för V75-publiken på lördag. Foto: Maria Holmén
Det är alltså Bollnäs travbana i Hälsingland som står i centrum på lördag. Att V75 kommer på besök är årets höjdpunkt och denna gång har man förberett sig extra noga. Förutom att banan i våras blev omlagd och numera bjuder på fastare och bland tränarna populärare underlag har man införskaffat en ny startbil från Solvalla. Dessutom är det rätt årstid för folkfest.
- Ja, vartannat år har vi V75-omgången på hösten och då är det inte riktigt samma sak. På lördag borde det bli ordentligt med publik och extra bra stämning, spår Tomas Pettersson, född Stockholmare, men nu etablerad proffstränare på Runemo Gård en mil från banan.
Ett yrke han tidigt bestämde sig för att satsa på.
- Mamma och pappa var hästägare. Och engagerade sådana så även om de inte tränade själva kunde jag springa omkring i stallarna på Solvalla redan när jag var mycket ung. Sedan har jag alltid känt att det är med hästar jag vill jobba.
För åtta år sedan drog flyttlasset till Bollnäs, flickvännen Åse Larssons hemtrakter, och det är där Pettersson etablerat sig. 2005 kvitterades proffslicensen ut och med 43 hästar i stallet har han passerat Thomas Lönn i kampen som banans störste tränare.
Huvudanledningen stavas Bengt och Anders Holmqvist, männen bakom uppfödarnamnet Frontline som de senaste åren satsat allt hårdare på tävlingshästar och valt Pettersson som huvudtränare.
Av 13 tvååringar kommer åtta från Frontlines N-kull.
- Jag har inte haft några direkta unghästframgångar tidigare, men nu finns material att jobba med så då är det bara att rycka upp sig. Och jag tycker det ser lovande ut. Bland treåringarna har vi Mandela Frontline (två segrar på fyra starter) som börjat bra och borde ha en hel del att hämta framöver.
Men först är det dags för årets höjdpunkt på hemmaplan.

 

Bara Lähdekorpi är värre
Och nog märks det i startlistorna att Tomas Pettersson laddat för denna dag. Med hela sex starthästar är det bara Kari Lähdekorpi som är "värre". Tre startar inom V75 och det är dessa vi koncentrerar oss på.
Logan Frontline (V75-2) galopperade mycket som treåring, men tycks ha hittat stilen i år och kommer från tre starka prestationer i rad till V75-debuten.
- Det har alltid varit en häst vi trott mycket på. Men har varit stressad och svår att hålla fräsch. Nu har vi fått ordning på problemen och då har resultaten kommit, säger Tomas som haft fem veckor på sig att toppa formen till lördagen.
- Det kanske blivit lite väl långt mellan loppen, men han stod så bra inne här att vi inte vågade anmäla någon annanstans och gå ur klassen. Och som det känns i träningen ska formen inte alls vara sämre på lördag. Läget är jag nöjd med och skulle vi hålla ledningen är jag inte främmande för att köra där, men risken är stor att någon kommer förbi. Hur som helst tror jag att han duger ganska långt även i detta gäng.
Ivana Frontline har tjänat över 600 000 kronor och gav sin tränare första V75-segern av två i juni 2006. På lördag körs hon av stallets försteman Lars-Olov Jonsson eftersom det handlar om lärlingslopp.
- Hon är väl den jag har minst förhoppningar på. Hästen är inte lika vass som för ett par år sedan. Framförallt tycker jag hon verkat ledsnat på att trava ute i spåren. Skulle hon däremot komma ner till sargen, det var länge sedan, så kanske hon kan knipa en plats. I träningen känns hon riktigt bra, det gäller nog bara att få henne motiverad i loppen.

Vill leda från start till mål
Bästa chansen ser ut att komma i sjätte avdelningen. First Chill svarade för en strålande upphämtning efter galopp i stenhård konkurrens näst senast och blev stort "stallskrik" på Rättvik förra måndagen. Då fick han visserligen en strulig resa, men agerade också sämre.
- Det stämmer och jag tror jag vet förklaringen. Det kom en regnskur innan loppet vilket gjorde banan lös. Han har visat tidigare att han inte trivs då. På Bollnäs blir banan numera snarast hård när det regnar så det oroar inte. I träningen känns han lika fin som innan så jag tror formen sitter kvar.
Även här handlar det om innerspår och Tomas hymlar inte med taktiken.
- Det är full gas för ledningen, sedan kör vi där så länge det bär. Om det är min bästa chans? Ja, det måste jag säga.
Skulle en seger på lördag vara din största i karriären?
- Det vet man ju inte på förhand, hur det känns alltså. Men visst vore det något extra att vinna V75 inför hemmapubliken. Plus att vi kanske hinner med att fira lite efteråt också.

Robin Johansson

Bilden publicerad t o m 2008-07-29.

Av: Robin Johansson, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2008-07-26