2008-07-26 01:54 #0 av: ThomasH

Hur många V75-segrar blir det för Åke Svanstedt på lördag? Axevallatränaren sitter inne med en drös fina chanser på förhand. - Det ser bra ut. Tre av dem har toppchanser att vinna, säger Svanstedt.

 

Åke Svanstedt har all anledning att le inför lördagens V75-omgång i Bollnäs. "Kung Åke" har flera toppchanser på förhand.  Foto: Lars Jakobsson.
Åke Svanstedt har all anledning att le inför lördagens V75-omgång i Bollnäs. "Kung Åke" har flera toppchanser på förhand. Foto: Lars Jakobsson.
"Kung Åke" har det onekligen väl förspänt när V75 avgörs på Bollnästravet. Han kör själv tre av streckfavoriterna och dessutom är två av stallets hästar mest betrodda i lärlingsloppet. Utöver det kör Svanstedt ytterligare ett par intressanta hästar.
- Det ser bra ut. Alla hästarna har känts som de ska i de sista finslipande jobben i veckan, berättar Åke Svanstedt.
Stallet är i högform och han jagar Kari Lähdekorpi i den allsvenska tränarligan. Svanstedts hästar har sprungit in 17,2 miljoner kronor och det fattas knappt 200 000 kronor upp till Lähdekorpi. Efter helgen kan det mycket väl vara tronskifte. "Grön kusk" kan vinna tre, fyra V75-lopp i Bollnäs. Men hur många V75-segrar under en och samma dag som Svanstedt har vunnit har han själv inte koll på.
- Nej, jag vet inte riktigt. Det kanske är tre, fyra...
- Men på lördag ser det bra ut. Vi har fått bra startspår också vilket ofta är helt avgörande inom V75. Exempelvis i Vaggeryd förra onsdagen hade jag nästan dåliga lägen med alla. Flera av dem gjorde riktiga kanonlopp men fick alldeles för tuffa resor och räckte då inte till vinst.
Earl Tilly är storfavorit i V75-3. Stämmer det att du ville starta honom i Hugo Åbergs?
- Ja, jag tycker att han är så bra att han hade platsat i det loppet. Men när han nu inte fick vara med anmälde jag till Bollnäs istället.
- Vi fick ett bra läge och Earl Tilly är snabb ut. Om jag vill så tror jag att vi svarar ut Luxury Ås ifrån start. Att det nu är medeldistans är bara en fördel. Normalt sett har han bra chans att vinna loppet, säger Svanstedt.
Är han din bästa vinstchans på V75?
- Ja, det är det kanske. Men jag tycker även att både Abbe Palema och Wallace Boko har toppchanser att vinna.
- Abbe Palema (V75-2) var kanonbra senast efter en tung löpning. Det är en mycket bra fyraåring som är startsnabb så springspåret passar perfekt. Jag kör för ledningen och tror på bra chans.
- Wallace Boko (V75-6) var bra som tvåa bakom Sahara Dynamite senast. Han är snabb bakom bilen och från det här läget siktar jag mot ledningen. Jag tycker att även han borde ha väldigt bra chans normalt sett.
Vad säger du om dina hästar i lärlingsloppet V75-5?
- Shakira Trot har fått ett bra läge och är ganska startsnabb. Hon gjorde en klart godkänd avslutning senast och är i fin form.
- Beauty Concrete öppnade förbättrat senast och var bra vid segern. Även hon är bra för dagen och mina hästar är jämnbördiga. Jag vet inte vem som är bäst just nu utan det blir nog löpningsförlopp och dagsform som avgör. Båda ska räknas tidigt.
Du har även med Nisse i V75-7. Efter en rad med andraplatser blev han senast femma efter ett tungt lopp.
- Nisse höll bra då efter ett offensivt upplägg. Han har även varit bra vid andraplatserna och är absolut inte någon icke-vinnare. Men när det gäller honom så kan man inte köra på honom från start för då har han ingen speed kvar till slut. Därför måste man ta det lite lugnt ifrån början. Klaffar det med tempo och positioner här är jag inte främmande för att han kan räcka.
Blir det några ändringar i balans eller utrustning?
- Nej, alla tävlar med optimal balans
.
Anton Lundqvist

 

Bilden publicerad t o m 2008-08-01.

Av: Anton Lundqvist, Kanal 55

Datum för publicering

  • 2008-07-25