2008-07-19 01:55 #0 av: ThomasH

Han upplevde sin första stochampionatshelg som 13-åring. Sedan dess har han inte missat en enda. I år återvänder hemmasonen Stefan Persson till Axevallas superhelg som en del i Sveriges största travstall.

 

Stefan Persson har inte missat en stochampionatshelg sedan han blev tonåring. Nu återvänder han som en viktig kugge i landets största travstall. Foto: Lars Jakobsson
Stefan Persson har inte missat en stochampionatshelg sedan han blev tonåring. Nu återvänder han som en viktig kugge i landets största travstall. Foto: Lars Jakobsson
Med unghäststjärnor som Bring Me Back och Bring Me Luck U.S. verkade Skara-födde Stefan Persson på väg mot sitt stora genombrott som proffstränare i år.
Då inledde han överraskande 1 juni ett samarbete med Halmstadskollegan Kari Lähdekorpi. Rörelserna slogs ihop under den senares flagg och plötsligt var Stefan Persson utan häst på den egna träningslistan och istället en del av landets största travstall.
- Det har varit en stor omställning. Man har fått sätta in sig i hur allt fungerar och det har tagit tid, men jag är väldigt nöjd med hur det fungerar nu. Framförallt får jag köra mycket fler lopp. Tidigare åkte jag ofta till någon bana en kväll för att starta en häst, det kunde vara jobbigt många gånger. Nu känns det som man är mer med "där det händer".
Så du ser bara positivt på det här?
- Ja. Eftersom jag fortfarande ansvarar över "mina" hästar och de har fungerat väldigt bra även efter samarbetet. Dessutom är det intressant att kunna diskutera träningsupplägg och matchning med Kari.
Stochampionatshelgen drar igång på fredagen har och varar i dagarna tre. Men Stefan Persson var på plats i sin barndoms Skara redan på natten till torsdag.
- Jag försöker alltid komma hit någon dag tidigare den här veckan. Man har ju lite "sociala förpliktelser" också, som att hälsa på mor och far.
Med över 20 stochampionatshelger under västen måste man ju undra vilket som är det starkaste minnet från en av årets största publikfester på en svensk travbana.
- Hmm..det är svårt. Men jag måste säga att det var när jag vann klass III-försöket med Kahili för fyra år sedan. Jag hade nyligen blivit proffstränare och det var lite av genombrottet för en häst som betytt mycket för mig.
Vad ser du fram emot mest den här helgen?
- Själva Stochampionatet är ju höjdpunkten, det måste jag säga. Och hur det går för våra egna och min bror Håkans hästar förstås. Utanför banan är det en middag med några ungdomskamrater på lördag som jag ser fram emot. När man var yngre var det festen på stadshotellet som gällde, men jag tänker ta det betydligt lugnare i år.
Stallet startar fem hästar inom V75 och Stefan berättar följande om möjligheterna:
- Celebrity Photo (V75-1) har varit klart uppåt på sistone och suttit fast med krafter kvar två gånger i rad. Motståndet ser lite ihåligare ut än i lördags och dessutom är läget bättre. Garderar man tycker jag han är värd ett streck.

 

Börjar vänja sig vid Sverige
- Milord de Melleray (V75-3) var lite besvärlig första tiden hos oss, men har lugnat ner sig och börjat lära sig rutinerna här. Det är inte lätt för en åttaåring som förmodligen tränats på samma sätt hela livet att komma till ett nytt land och nytt miljö. Björn var väldigt nöjd med hur hästen kändes vid vinsten senast och formen pekar uppåt. Även om det är en stayer så är han väldigt vass på speed och skulle det klaffa med loppet tycker jag inte han är borta. Han tävlade med skor runt om senast och måste göra det igen eftersom hovarna är lite slitna.
- 14 Emma Flower (V75-4) gick vasst efter galopp senast och kändes fin. Formen är betydligt bättre än resultatraden ger sken av, men nu har hon en omöjlig uppgift och får jaga pengar.
- Lion Crown (V75-7) har varit väldigt bra vid vinsterna då han fått spara sin speed till upploppet. När jag körde honom senast fick vi attackera 600 kvar och då ledsnade han. Jag måste alltså ge honom en extrem smygare och det blir svårt från det här spåret.
- King of Mystic (V75-7) tror jag mer på. Han visade kanonform senast och verkar lika fin inför det här. Med passande hårt tempo spurtar han ner väldigt många.
Vem tror du mest på?
- Det är svårt, vi har flera halvchanser. Men måste jag säga någon blir det Celebrity Photo.
Har du någon vinnare att bjuda på till söndag också, det är ju trots allt V65-jackpot?
- Nja, vi har nog ingen klar. Men den som kan bli farlig är Baron Rols (V65-3). Han har i alla fall hittat toppformen igen.

Robin Johansson

Bilder för fri publicering t o m 2008-07-25.

Rel

Av: Robin Johansson, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2008-07-18