2008-08-12 23:51 #0 av: ThomasH

I lördags såg han sina hästar vinna, vinna och vinna. I söndags körde han själv. Och blev nia. - Jag är bättre på att träna häst, säger Timo Nurmos som rattar ett stall som lagt i högsta växeln

Ett hat-trick och drygt 700 000 kronor blev stallets belöning efter Solvallas V75-finaler den gångna helgen. Efteråt sa Nurmos att han skulle fira med en löptur och bastubad. Det blev dock ändrade planer.
Han följde med landsmannen Jorma Kontio till Finland där Finnkampen i trav arrangerades. Det svenska laget vann den striden men Nurmos roade sig rejält ändå.
- Vi körde go-cart bland annat, det var himla skoj. Jag blev nia, berättar han.
Hur många var ni som körde då?
- Tolv. men jag har faktiskt bara kört en enda gång tidigare, säger Nurmos till sitt försvar och konstaterar att han är bättre som travtränare.
Hur skulle du vilja sammanfatta den V75-helgen som gick?
-Jag har inte hunnit fundera över det. Men man måste ju vara nöjd, hästarna gick bra, säger han lugnt.
- Samtidigt tycker jag ju att det har rullat på hela tiden och jag var också mycket optimistisk på förhand. Hästarna gjorde sitt och kuskarna körde bra, det är små marginaler i V75-finaler.
Tycker du att det är lätt att värdera dina hästars chanser i ett lopp?
- Nej, inte direkt. Det är svårt att känna till konkurrenternas dagsform. Det viktigaste är att mina hästar är friska och har form. Sen är resten upp till kuskarna.
- Det är viktigt att kusken är påläst och har koll på motståndarna, hur startsnabba de är till exempel. Det är många saker de ska känna till och de måste fatta snabba beslut i loppen, säger han.

Dude vassare nu
Nurmos hoppas att den strålande stallformen håller i sig på lördag när Romme arrangerar V75. Fem hästar ska selas ut.

- Dude Kemp (V75-1)  var bra sist efter vila. Det var lite överraskande eftersom han inte alls var vässad då. Nu kommer han att vara bättre med lopp i kroppen. Jag tror att det är en fördel med springspår och den långa distansen trivs han med. Jag kan inte vara annat än optimist här, det är vår bästa chans inom V75.

- Mellby Que Vadis (V75-2) utvecklas för var start och jag är nöjd med honom. Senast satt han fast och blev sexa med krafter kvar. Jag har ingen direkt känsla för hur kvickt han kan öppna från springspår men jag hoppas på en bra position och att han är bland de tre första i mål.

- Flying Herkules (V75-3) har nu fått två lopp efter vila. Jag var nöjd med honom sist även om han galopperade 500 meter kvar. Han bara snubblade till, vanligtvis är han travsäker. Nu spurtade han friskt till fjärdeplatsen. Han är på väg mot toppformen och det är synd på spåret. Han är beroende av tempo och alla vet ju vilka avslutningar han brukar bjuda på då.

- Marquis de Pommeau i samma lopp kämpade fint i dödens mot Super Light senast. Det var första loppet efter vila och han är säkerligen ännu bättre nu. Däremot är utgångsläget trist. Jag tycker mina guldhästar är jämbördiga och det är löpningsförloppet som avgör.

- Westside Fancy (V75-5) har bra form. Sist satt hon fast och var inte trött i mål. Från det här läget får hon smyga med i ryggar. Kort distans är ingen fördel eftersom hon är mer stark än snabb men med rejält tempo kan hon sluta långt fram.

Åsa Elmroth, Kanal 75

Bilden publicerad t o m 2008-08-18.