2008-08-15 23:24 #0 av: ThomasH

Årjängs Tom Horpestad har bara en V75-häst med sig till Borlänge. Men det är inte vilken häst som helst. - Santana Ås kan vara den bästa sprinter som jag har haft, säger Tom Horpestad, som har tränat kanoner som Gazza Degato och Riva del Sole.

Redan i maj förra året visade, då treårige, Santana Ås (V75-5) att han gillar kort distans, när han från ledningen avverkade den engelska milen på kilometertiden 1.13,7. Men årets säsong började inget vidare och Santana Ås satt fastlåst i flera lopp. Nu verkar det emellertid ha lossnat för den fartfyllde hingsten.
- Han fick väldigt dålig utdelning i de första starterna men haft igen det nu. När det har börjat klaffa med spår och distans har utdelningen kommit.
I juli bombade Santana Ås hem ett av uttagningsloppen till Sprintermästaren på fina tiden 1.11,8 och i sin senaste start sänkte han rekordet ytterligare när han kom in som tvåa på 1.11,5.
- Han mötte tuffa hästar senast och det var väldigt bra att bli tvåa. Tidsmässigt var det också väldigt bra och jag var klart nöjd.
- På sprint har jag aldrig haft någon häst som gjort så snabba lopp så tidigt i karriären. Han är kanske vassare än vad både Riva del Sole och Gazza Degato var på kort och kan vara den bästa sprinter jag har haft.

Ledning från start till mål
Att Santana Ås är en sprinter lång utöver det vanliga har han alla möjligheter att visa när han den här veckan går ut i bronsdivisionen på Rommetravet utanför Borlänge. Han är startsnabb och från tredjespår bakom bilen gör Horpestad ingen hemlighet av vilken taktik det är som gäller.
- Jag är väldigt nöjd med förutsättningarna och satsar på spets. Han gick bra bakifrån senast men har gjort sina bästa lopp i hårt tempo i ledningen.
Han blir klar streckfavorit. Är det i sin ordning som du ser det?
- Det vet inte jag men visst ser han ut att tillhöra de lite vassare i loppet. 
Om du var spelare, skulle du spika honom då?
- Jag är dålig på att spela men det kanske jag hade chansat med.

Ola Johansson

Bilden publicerad t o m 2008-08-22.