2008-06-06 17:36 #0 av: ThomasH

I sina två senaste starter har Hot Tub satt världsrekord - i travridning. I Jämtlands Stora Pris ska han visa att han är bäst även med sulky. - Om han får rätt resa är han otroligt stark, säger tränaren Marcus Öhman

Hot Tub travade i sin senaste start nytt världsrekord tillsammans med Maxime Bezier.  Foto: Thomas Blomqvist
Hot Tub travade i sin senaste start nytt världsrekord tillsammans med Maxime Bezier. Foto: Thomas Blomqvist
Om Hot Tub travar lika fort i Jämtlands Stora Pris som han gjorde i Montéeliten (monté = travridning) på Solvalla för två veckor sedan blir han svårstoppad. Så fort har nämligen aldrig någon häst gått för sulky i Sverige. 1.11,2 över 2 140 meter med bilstart är två tiondelar snabbare än Gidde Palemas rekordnotering från Jubileumspokalen 2003.
Att Hot Tub ska avverka de drygt två varven i samma ursinniga tempo den här gången kan emellertid vara att hoppas på väl mycket. Det är nämligen i monté, som han provade för första gången i vintras, som han har visat sig helt fenomenal.
- Hästen arbetar bättre framåt och travar ut på ett helt annat sätt. Han ligger på lite nästan till och med. För sulky är han lite mer lat och oinspirerad. Sen är han ju grymt effektiv. Han blir nästan aldrig trött i monté. Han verkar kunna hålla farten hur länge som helst, säger Öhman.
Grunden till Hot Tubs stora framgångar under sadel lades under vinterns vistelse i Frankrike. Redan i sin andra montéstart imponerade hästen stort när han bombade hem ett större lopp från ledningen och i sista starten innan hemresan vann han på nya världsrekordet 1.12,3 över 2 700 meter.
Förklaringen till hästens utveckling tror Öhman bland annat ligger i hur loppen rids och körs i Frankrike.
- De tar aldrig upp hästarna utan de får trava på i den fart som de känns mjuka och fina i. De får gå i full fart hela vägen och det utvecklar dem.

 

Bilstart är akilleshälen
Även om Hot Tub är en montéhäst långt utöver det vanliga, får man inte glömma att 4,8 av de närmare sju miljoner kronor han har sprungit in, har sprungits in i sulkylopp. De siffrorna skulle dessutom vara betydligt högre om det inte var för att han för ett par år sedan började galoppera omotiverat bakom startbilen. 
- Det är just när bilen släpper iväg hästarna som han har problem och slår ihop och bromsar till. Jag vet inte riktigt vad det beror på. Jag har haft mycket toppkuskar på honom och ingen har någon riktigt bra förklaring. Det är helt obegripligt för han är ruskigt travsäker i vanliga fall.
Något som talar för att Hot Tub håller sig till trav den här gången är att han startar i rygg på andra hästar. Men bakspåret är naturligtvis inte enbart positivt.
- Han har varit bättre när han har gått i ryggar, kunnat slappna av bättre och inte känt att han behöver öppna nåt. Så förhoppningsvis blir det en felfri avgång. Men samtidigt lär han hamna bland de sista och det är alltid svårt att vinna de här loppen bakifrån, säger Öhman som ändå inte har gett slaget förlorat.
- Det är ett jämnt och bra lopp och det är många som kan vara med och slåss om segern. Om Hot Tub får rätt resa är han otroligt stark och speedig.

Ola Johansson

Fotnot:
ATG bjuder på Fetodds i Jämtlands Stora Pris. Det innebär att 500 000 kronor extra läggs i vinnarspelspotten. Vilket får till följd att oddsen blir högre än vanligt.


Bilden publicerad t o m 2008-06-13.

Av: Ola Johansson, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2008-06-06