2008-07-11 21:05 #0 av: ThomasH

42 miljoner kronor. Det väntar en spelare som blir ensam med sju rätt denna jackpotlördag. Nyckelkusken i omgången heter Torbjörn Jansson. - Det var länge sedan jag hade så här fina chanser på V75, säger catchdrivern som satsar hårt som tränare igen. Torbjörn Jansson var länge en av Sveriges största travtränare.

 

Torbjörn Jansson har flera spännande V75-styrningar att se fram emot när Årjäng lockar med V75-jackpot. Foto: Lars Jakobsson
Torbjörn Jansson har flera spännande V75-styrningar att se fram emot när Årjäng lockar med V75-jackpot. Foto: Lars Jakobsson
Meritlistan är lång och toppas förstås av elitloppssegern med Meadow Road 1985. Men när catchdrivervinden drog över Sverige i början av 2000-talet var Torbjörn en av de första att haka på. Han avvecklade sin träningsrörelse, sålde gården Seglinge utanför Almunge och valde att tjäna sitt levebröd på tävlingsbanorna runt om i landet.
- När jag drog igång som catchdriver var jag väldigt eftertraktad. Det var därför jag ville prova den tillvaron. Men jag sa redan då att jag säkert skulle komma tillbaka till att träna häst i framtiden, berättar Torbjörn som "smög" igång igen som tränare för tre år sedan.
Nu är han redo att satsa på allvar igen. En stor del av anledningen stavas Linda Höijer och Johnny B Karlsson. Två lovande lärlingar som i dagarna "värvats" från Stefan Hultman.
- De är jätteduktiga bägge två och det var när jag fick klart med dem som jag bestämde att utöka, inte tvärtom. Nu kommer jag att ha fem anställda och alla av högsta klass, det känns mycket inspirerande.
Det betyder att Jansson kommer att hyra in sig på sin gamla gård, ett stenkast från sitt nybyggda stall och gå upp från 18 till 30 boxar. Och det verkar finnas gott om hästägare redo att satsa.
- Som det ser ut blir det inga problem att fylla platserna.

 

Tufft program
Även om Torbjörn säger att han inte är lika eftertraktad i sulkyn som för några år sedan så vittnar veckans schema om att det fortfarande finns många som vill nyttja hans tjänster. Gävle måndag, Eskilstuna tisdag, Åmål onsdag, Boden torsdag, Romme fredag. Så lyder uppvärmningen inför V75-tävlingarna på Årjäng.
- Det är tufft, helt klart. Men jag är van, det är vi alla i den här branschen så jag kommer att vara laddad på lördag.
Och det är lördagen på Årjäng som vi fokuserar på här. Med 42 miljoner kronor i sjurättspotten på V75 finns all anledning att lyssna till Torbjörns funderingar eftersom han har ett gäng intressanta styrningar.
- Jag kör flera fina hästar, dessutom har de flesta fått riktigt bra lägen, så visst ser det väldigt spännande ut.
Vi inleder med Master of Speed i V75-2. En häst som gjorde ett väldigt bra lopp som tvåa då han testades utan skor för fyra starter sedan. I förra framträdandet fick han åter tävla skolöst, men räckte inte riktigt i en tuff V75-final.
- Jag håller med om att han var riktigt, riktigt bra vid andraplatsen. Och jag tycker inte förra insatsen var mycket sämre. Hästen fick göra grovjobbet själv i spåren i tuff konkurrens och kämpade fint. Spåret borde inte vara några problem och klaffar det på vägen kan vi ta en plats.

En bra barfotavinnare?
I Årjängs Stora Sprinterlopp (V75-3) med en halv miljon till vinnaren sitter Torbjörn upp bakom norska Maid For Tag, förmodligen det bästa stoet i Norden för dagen.
- Henne har jag kört flera gånger och känner väl. Hon är riktigt snabb första biten, men att svara en sådan startkanon som Finders Keepers blir nog ändå svårt. Hur som helst kommer hon att få gå vid sargen, det brukar vara avgörande i dessa sällskap. Vinst är väl att begära lite väl mycket, men även här tycker jag att en plats finns inom räckhåll.
I kallblodsloppet (V75-4) heter styrningen Spangmigutten som varit amatörkörd i 59 av karriärens 61 starter. Övriga två har det varit Jansson i sulkyn och senast duon strålade samman blev det V75-vinst.
- Det är en riktigt stark häst som tål att tåga i spåren hur länge som helst utan att bli trött. Jag tycker han ska ha bra segerchans.
Det sägs att han ska provas barfota för första gången, vad tror du om det?
- Det tror jag kan passa riktigt bra.
Vanilj Hornline i V75-5 blir en ny bekantskap för Solvallastränaren.
- Jag pratade med Per Ludvig Nilsen häromdagen och han sa att hon gjorde ett riktigt lopp i Norge senast. I övrigt känner jag inte till hästen.

Sparar det bästa till sist
Bättre koll har Jansson naturligtvis på sin egentränade Action Venesi (V75-6).
- Jag var lite missnöjd med henne senast, men hon har varit väldigt pigg och alert i träningen i veckan. Formen ska vara klart bättre på lördag och även här är spåret perfekt. Hon är jättesnabb bakom bilen och kan säkert svara ledningen om jag vill, men hur det blir med den saken får vi se. Det är tuffa hästar emot så precis som för Maid For Tag är det nog i första hand en platschans.
Det bästa har vi sparat, Beanie M.M. i den avslutande silverdivisionen.
- Där är jag optimist. Han har haft besvärliga startspår en längre tid och gjort kanonlopp utan att få vinna. Nu har vi äntligen ett bra startspår och lång distans ser jag bara som en fördel. Det är min klart bästa segerchans på lördag, tipsar Torbjörn Jansson.

Robin Johansson

Bilden publicerad t o m 2008-07-17.

Av: Robin Johansson, Kanal 75

  • 2008-07-11