2008-05-20 19:52 #0 av: ThomasH

"Jag skulle så jävla gärna stoppa grodätarnas framfart" I fjolårets elitlopp galopperade han. I vintras fick han inte till det i Frankrike. När Elitloppet på söndag avgörs på Solvalla ska Going Kronos ta revansch. - Jag skulle så jävla gärna stoppa grodätarnas framfart, säger tränaren Lutfi Kolgjini.

Lutfi Kolgjini är fokuserad. På söndag ska han sätta fransmännen på plats med Going Kronos i Elitloppet.  Foto: Claes Kärrstrand
Lutfi Kolgjini är fokuserad. På söndag ska han sätta fransmännen på plats med Going Kronos i Elitloppet. Foto: Claes Kärrstrand
Det har varit stor fransk dominans i de europeiska storloppen de senaste åren och i årets upplaga av Elitloppet kommer återigen favoriterna från Frankrike. Exploit Caf bär favoritskapet och hans tränare Fabrice Souloy står även bakom andrahandsfavoriten Oiseau de Feux. Med i loppet är också L'Amiral Mauzun, som ifjol såg till att elitloppssegern gick till trikolorens land.
Men de favorittippade fransmännen kommer inte att få någonting gratis. Sverige mönstrar ett starkt lag och härförare är Lutfi Kolgjinis bildsköne travarfenomen Going Kronos.
- Elitloppet är ju lite av ett VM och jag skulle bli riktigt stolt om jag och Going lyckas stoppa fransmännens framfart, säger Kolgjini, som startade Going Kronos i Elitloppet redan förra året då hingsten bara var fyra år.
- I fjol kraxade olyckskorparna om att han skulle ta illa vid sig av att starta i Elitloppet som fyraåring. Men han gick stärkt ur det och gjorde efter det enorma lopp i bland annat Årjäng Stora och Jubileumspokalen, och nu är han tillbaka som femåring, starkare än någonsin.
Going Kronos gjorde i sin senaste start en riktigt stark insats när han trots ett våldsamt tempo i ledningen höll till tredjeplatsen i Norges största lopp Oslo Grand Prix. Efter det beslutade Lutfi Kolgjini tillsammans med majoritetsägaren Rune Andersson att starta i Elitloppet. Och att Kolgjini där är ute efter revansch är ställt utom allt tvivel.
- Jag är definitivt revanschsugen men mitt matchningsbeslut att starta honom i Elitloppet grundas inte på revanschlust. Så korkad är jag inte. Men det gjordes ju någon undersökning där 80 procent av de tillfrågade inte trodde att Going kunde vinna Elitloppet, och det klart att det skulle vara kul att få dem att knipa käft, säger Kolgjini och skrattar.

 

Glen spelar andrafiolen
Going Kronos får sällskap av jämnårige stallkamraten Glen Kronos i Elitloppet. Trots att han slog Going i italienska derbyt 2006 och har sprungit in mest pengar av de två hamnar han allt som oftast i skuggan av Going.
- Den här gången får han finna sig i det. Glen är en fantastisk häst på alla sätt och vis men att han skulle ha chans att rå på Going över 1 609 meter tror inte ens jag på. Men han går alltid bra över upploppen och kan ta en finalplats.
Båda Kolgjinis hästar går ut från spår sex i sina respektive försök och Going stöter på huvudkonkurrenten Expoit Caf direkt. Men den senare har lottats till ett för honom missgynnsamt innerspår bakom bilen, då han tidigare inte visat sig speciell snabb från start.
- Vilken taktik jag väljer beror helt på vad de andra hästarna gör men skulle Exploit Caf bli snuvad på ledningen kör jag framåt och försöker överta. Lyckas han däremot ta ledningen backar jag ner och ger Going ett lugnt försöksheat, för jag tror inte att Exploit Caf går att slå från dödens.

Har jobbat bort nervositeten
Lutfi Kolgjini tar år efter år fram hästar av absolut toppklass men det är nog ändå mest hans person som gjort honom väldigt populär hos landets travälskare. Jägersrotränaren, med ursprunget i Kosovo, är en man som säger vad han tycker, vilket ofta har lett till braskande rubriker. Dessutom har han en offensiv körstil på tävlingsbanan och det är något som uppskattas. Inte minst den fanatiska elitloppspubliken älskar när det blir ordentlig körning i loppen och någon kusk sätter allt på ett kort och kör för allt vad tygen håller. Att publiken i sin tur uppskattas av de aktiva står helt klart.
- Publiken betyder otroligt mycket. Det är den som gör elitloppshelgen. Det är extra kul med travpublik också. Den är på plats för den goda stämningen och håller inte på att kasta skit på folk, som de gör inom till exempel hockeyn och fotbollen.
Med över 30 000 personer på läktarna och ytterligare miljontals personer framför tv-apparaterna världen över skulle man kunna föreställa sig att en viss nervositet infinner sig när det drar ihop sig till elitloppsfinal på söndag. Men så är det inte. I alla fall inte i Lutfi Kolgjini fall.
- Jag blir aldrig nervös i tävlingssammanhang. Det jobbade jag bort för många år sedan. Men det klart att det kan pirra lite i magen och jag är otroligt laddad. Lite för laddad ibland...
Vad kommer att röra sig i ditt huvud när startbilen börjar rulla inför lopp 10 på söndag?
- Det som alltid rör sig där - full fokus och koncentration. Något annat får inte snurra i huvudet i det läget. Det gäller att vara 100 procent alert.

Ola Johansson

Bilden  publicerad t o m 2008-05-27.

Av: Ola Johansson, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2008-05-20