2008-06-16 22:00 #0 av: ThomasH

I mars vann de när V75 gästade norska Momarken. Sedan dess har siktet varit inställt på V75 hemma i Kalmar. På söndag ska Mathias Blomqvist och Strong Boy D.E. vinna Kalmarsundsstayern.

Senast de startade på V75 vann de överlägset. När V75 på söndag gästar Kalmartravet kan Mathias Blomqvist och Strong Boy D.E. ta en bejublad hemmaseger.  Foto: Maria Holmén.
Senast de startade på V75 vann de överlägset. När V75 på söndag gästar Kalmartravet kan Mathias Blomqvist och Strong Boy D.E. ta en bejublad hemmaseger. Foto: Maria Holmén.
Långsiktiga mål och målmedveten matchning är Mathias Blomqvists melodi. Redan i januari ställdes siktet in på V75 i Momarken. Väl där stack Strong Boy D.E. till ledningen för att sedan segla ifrån konkurrenterna till en överlägsen seger.
- I och med att hästen är tyskfödd får han inte tävla i V75 innan han har kommit upp till bronsdivisionen. Men det var en lucka i systemet när tävlingarna gick i Norge och jag började matchningen dit så fort jag hade läst propositionen. Sen ramlade alla bitar på plats helt gudomligt och det var en oerhörd glädje den dagen, minns Blomqvist, som direkt efter segern satte upp nästa mål för Strong Boy D.E.
- På vägen hem skojade vi om vad nästa mål skulle bli och eftersom det skulle bli svårt att hinna upp till brons utan att trycka på för hårt sa vi att vi skulle ta sikte på Kalmarsundsstayern på hemmaplan.

 

"Han har hysterisk form"
Sagt och gjort började matchningen mot midsommarhelgen och efter tre raka andrapris och en tredjeplats vann senast Strong Boy D.E. på nytt banrekord (1.15,2 över 2 646 meter med bilstart) i Halmstad.
- Jag har kört snällt med honom i loppen fram till senast. Då släppte jag av honom för att få ett kvitto på att vi är på rätt spår, och det fick jag med råge. Han har hysterisk form och jag tror att han kommer att vara ytterligare 20 meter bättre nu än i Halmstad. Han är oerhört hårt tränad och nu har jag, precis som inför Momarken, slutat träna och bara låtit honom skritta i skogen för att fylla på energidepåerna.
Men det saknas inte motstånd i söndagens lopp och niondespår i startvolten är långt ifrån idealiskt.
- Jag blev besviken när jag såg startspåret på text-tv. Men han hade ju ett dåligt spår även i Momarken och jag satsar på samma upplägg nu och bombar till ledningen så fort vi kommer loss. Han är så oerhört snabb i några hundra meter att han är svår att svara.
- Det är ett par jättebra hästar med i loppet men det är inte tal om någon fegkörning, utan nu trycker vi på alla batterier.

Fyndar i Tyskland
39-årige Blomqvist har sin gård i Jämjö drygt fem mil från Kalmartravet och där bor han med sönerna Bosse, 8 år, och Olle, 5 år. Träningslistan innehåller 12 djur och förutom Strong Boy D.E. är även hingstarna Darco As och Höwings Nordsturm inhandlade i Tyskland.
- Jag tror att de har en bra uppfödning där nere. Hästarna är tuffa. De kan springa och vara lite ofräscha där nere och då tar man hem och snyggar till dem. Skulle vi köpa dessa hästar i Sverige skulle vi komma trea, fyra, för det är många som har bra koll. Nere i Tyskland är det lite otrampad mark.
Att döma av Strong Boy D.E.s framgångar vet Blomqvist vad han pratar om. Hästen har sedan han kom till Sverige förra året sprungit in närmare 400 000 kronor. Och på söndag har han goda möjligheter att lägga ytterligare 100 000 kronor till den summan...

Ola Johansson

Bilden publiserad t o m 2008-06-23.

Av: Ola Johansson; kanal 75

Datum för publicering

  • 2008-06-16