2008-04-08 01:31 #0 av: ThomasH

Med ett litet material har Lars-Åke Söderholm fått fram en värdefull reklamhäst. My Golden Key är hittills obesegrad och jagar femte raka segern på lördag. - Vi har ännu inte sett botten i henne. Jag vet inte hur långt det kommer att bära, säger Söderholm.

Att få fram en reklamhäst betyder mycket.
Framförallt för en liten tränare med 25 hästar i stallet.
My Golden Key är därför guld värd för Lars-Åke Söderholm.
Hon anlände till Eskilstunatränaren i oktober förra året. Men att hon senare skulle börja med fyra raka segrar kunde han aldrig drömma om.
- Hästen var ganska besvärlig i början och väldigt hetsig. Hon har varit allmänt sen, framförallt i psyket och tränades i början av uppfödaren och ägaren. Det var en del problem även för mig i början, säger Lars-Åke Söderholm.
- Jag kände visserligen att hon hade ett bra steg, men hade någon sagt att hon skulle ta fyra raka från debuten hade jag aldrig trott på. Det var först i kvalet som jag kände att det fanns något att åka med.

 

Vågar inte rycka huvan
I senaste starten hade My Golden Key uppvisning i V64 på Solvalla. Trots en jobbig inledning ifrån tillägg hade hon inga problem att gå undan till slut.
- Det var nog hennes bästa lopp hittills. Hästen tog tag i grejerna som aldrig tidigare och bara drog iväg från start. Vi fick svar om ledningen men trots den tuffa öppningen var det lugnt till slut.
- Det kändes som att det fanns krafter kvar men hon slappnar alltid av när hon kommer först och blir ensam. Hästen går fortfarande med fast öronkappa och gör så ett tag till. Jag vågar helt enkelt inte rycka den ännu.
Varför inte?
- Hon har fortfarande lite hetsiga tendenser i sig. När man petar på henne med spöet reagerar hon direkt och blir väldigt explosiv. Efter loppen har det även varit svårt att ta pulsen på henne eftersom hon är så uppskruvad.
- Jag vill att hästen fortfarande ska lära sig och sköta sig igenom hela loppen och inte chansa och dra av huvan. Risken finns då att hon kan galoppera.
Beskriv My Golden Key. Vad har hon för egenskaper som gör att hon hittills är obesegrad?
- Hon har en lätt och vägvinnande aktion och ett energisnålt steg. Hon är både stark och snabb men hur bra löphuvudet är har vi inte fått något prov på ännu. Det kanske känns hårt att säga så men hon har ju inte blivit utsatt för någon press ännu. Vi får se hur pass bra hon kämpar när det blir strid häst mot häst. Ännu så länge har hon mest sprungit på sin talang.
På lördag är debut i V75. My Golden Key har startspår två och jagar femte raka segern.
- Det blir tuffaste uppgiften hittills. Det var flera fina hästar med i loppet så nu får verkligen se hur bra hon är.
- Andraspår är alltid lite lurigt med en orutinerad häst. Men hon klarade fjärdespår i kvalet och klev då iväg utan problem. Vem vet, hon kanske öppnar bra och bara drar iväg till ledningen. Fast hon kan även avsluta rejält sista 500 metrarna.
- Jag har kört lätta intervaller efter senaste starten och hon känns fortsatt jättefin. Jag vill inte sticka ut hakan och säga att hon bara vinner, men hon är en av dem som kan göra det. Det blir inga ändringar i balans eller utrustning, säger Söderholm.

Inte bortskämd med V75-segrar
Eskilstunatränaren är själv inte bortskämd med V75-segrar genom åren. Det har hittills blivit tre triumfer och den senaste var med Foreign Currency på Jägersro för fem år sedan.
- Det blir så när man är liten tränare. Jag har inte haft så många hästar som har räckt på rikstoton. Det är bara att hoppas att framgångarna fortsätter för My Golden Key. Det blir mycket respons ifrån media och det är positivt för mig att det skrivs mycket.
- Jag har en gård en mil utanför Eskilstuna med 18 boxar och fina träningsmöjligheter. Sedan har jag även ett stall inne på banan där unghästarna finns. Just nu måste jag väl säga att My Golden Key är bäst, även om fyraåriga stoet Right Over också är väldigt bra.

Michael Carlsson

Bilden publicerad t o m 2008-04-14.

Av: Michael Carlsson, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2008-04-07