2008-05-14 20:57 #0 av: ThomasH

Tio hästar. Ett mål. Vinnaren får en plats i Elitloppet. V75-3 på lördag kan bli en riktig fartfest där förstapriset på 300 000 kronor mest känns som en bonus. 15 av 16 hästar bjuds in till Elitloppet. Den 16:e platsen tävlas det om.

Jocose är en av tio hästar som jagar en plats i Elitloppet på lördag. I fjol tog sig hingsten till Elitloppet genom seger i gulddivisionens final på V75. Foto: Lars Jakobsson
Jocose är en av tio hästar som jagar en plats i Elitloppet på lördag. I fjol tog sig hingsten till Elitloppet genom seger i gulddivisionens final på V75. Foto: Lars Jakobsson
Vinnaren av gulddivisionens final på lördag på Solvalla är garanterad en plats i världens finaste sprinterlopp där vinnaren får tre miljoner kronor och odödlig ära.
Förra året var det Jocose som tog sig till Elitloppet via det här loppet när han spurtade ner Giant Superman.
I år har Jocose bara gjort en start och då blev det galopp. Men fjolårets elitloppsfinalist har fått ett wild card till lördagens lopp och visade upp sig i ett mycket starkt träningsjobb i torsdags inne på Solvalla.
Tränaren Stefan Hultman var mycket nöjd efteråt:
- Jag blåste på i 1 600 meter på 1.14 med 1.08 sista femhundra. Det är inte så illa med en 100-kilos kille i vagnen, va?

 

Sportslig godbit
Årets mest spännande gulddivisionsfinal är på papperet en sportslig godbit och har en härlig bredd. Förutom Jocose finns även Giant Superman med. Giant Superman som blev tvåa i Elitloppet 2005 och även finalist i fjol (femma).
Tränaren Fredrik B Larsson har varit ute och känt på Giant Superman på måndagen.
- Hästen var riktigt fin och jag har en bra känsla i kroppen.
Giant Superman var sjuk (förkyld) i samband med delfinalen i Olympiatravet i Eskilstuna för drygt en månad sedan. Det förstörde Fredrik B Larssons matchning mot huvudmålet. Nu får Giant Superman en extra chans och Solvallatränaren gillar upplägget med ett uttagningslopp till Elitloppet.
- Det är skitskoj. Vinnaren visar dessutom dagsfärsk form och det tycker jag är viktigt för deltagarna i Elitloppet.

Ett sto tar chansen
Förutom stjärnduon Jocose och Giant Superman kryddas loppet bland annat av veteranen Digger Crown och sex år yngre Dig For Dollars, som båda kommer med dokumenterad toppform och färska segrar i V75:s högsta klass. 17-faldige miljonären Digger Crown har varit med i Elitloppet en gång, för tre år sedan då han tog sig till finalen där han galopperade.
Camilla Highness är enda stoet i loppet. Petri Puros stjärnsto är en sprinter av hög klass och har vid flera tillfällen visat att hon aspirerar på titeln Sveriges bästa sto.
Acclaim dominerar på V75 under vinterhalvåret. Den populäre segermaskinen var med i Elitloppet i fjol (utslagen i försöket) och tränaren Håkan Eriksson hoppas på en ny biljett till årets travfest.
- Elitloppet är en rolig upplevelse. Tyvärr kunde inte hästen göra sig själv rättvisa i fjol och var röd i halsen efter loppet. Därför skulle det vara extra skoj att få en ny chans, säger "Hockey".
Acclaim har sin bästa bit över upploppet och han gynnas av högt utgångstempo i loppen. Från ett bra utgångsläge hoppas Håkan Eriksson kunna överraska från start.
- Jag kommer att prova att ladda vad som går den här gången.

Lars-Ove Pettersson


V75-3, gulddivisionens final, 1609 meter autostart:
Startspår - Namn - rekord - tjänat
1) Scarlets Aino - 1.11,4 - 2,1 miljoner kronor
2) Harmonic Silvio - 1.11,4 - 1,8 miljoner kronor
3) Jocose - 1.10,7 - 4,7 miljoner kronor
4) Acclaim - 1.11,5 - 4,6 miljoner kronor
5) Giant Superman - 1.10,4 - 8,8 miljoner kronor
6) Camilla Highness - 1.10,8 - 7,8 miljoner kronor
7) Digger Crown - 1.10,5 - 17,5 miljoner kronor
8) Count Go - 1.11,7 - 3,5 miljoner kronor
9) Finders Keepers - 1.11,5 - 3,3 miljoner kronor
10) Dig For Dollars - 1.11,2 - 2,8 miljoner kronor


Bilen publicerad t o m 2008-05-19.

Av: Lars-Ove Pettersson, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2008-05-14