Nyhter från Kanal 75

- Lugdunum äter upp de andra till frukost

2008-04-04 16:59 #0 av: ThomasH

På lördag visar världens bästa häst upp sig på Sundbyholmstravet utanför Eskilstuna. Och han heter inte Järvsöfaks. Han heter Lugdunum. - Jag har världens bästa häst och jag tror att "Ludde" joggar ifrån de andra med 50 meter, säger Åke Lindblom bestämt.

Diket lyser av tussilago, fåglarna kvittrar i träden och Lugdunum är sjövild i stallet.
Innan kusken lyckas lotsa sin älskling ut ur stallet får han sig en kyss och hjälmen åker i backen. Lugdunum ångar på ut mot rundbanan och med trasig hjälm klamrar Åke Lindblom sig fast i sulkyn. 
- Han är snäll, snäll och snäll och sen bara brinner det till. När man tar loss honom på stallgången så vill han bara iväg, säger han med en suck.
Just nerverna i Lugdunum har varit ett huvudbry för tränaren sedan hästen år 2005 kom till Sverige.
- Han försöker lära mig hur jag ska hantera honom, det är nämligen på det sättet vi jobbar. Jag måste lära mig att köra honom helt enkelt, berättar han.

 

Tror på sig själv - trots att han är svensk
Hittills har det gått klart godkänt. Tillsammans har de tagit 18 segrar men på lördag väntar den tuffaste drabbningen hittills på svensk mark. Det gäller V75, Sundbyholmstravet och den tredje delfinalen i Olympiatravet. Det är inte främst konkurrenterna som skrämmer utan läget. Spår två bakom bilen är sämsta möjliga position för fransosen
- Vi har hästar innanför, utanför och bakom oss. Och alla är taggade. Det är ju verkligen skarpt läge nu, han kan hetsa upp sig och fela.
Men Åke Lindblom vore inte Åke Lindblom om han inte trodde på felfri avgång och vinstchans för sin storvuxne fux.
- Får jag drömma så hamnar jag i dödens. Skulle det vara så att han sitter i den positionen direkt, då vinner han löpet. Lätt! Han bara joggar ifrån dem med 50 meter, konstaterar Åke Lindblom självsäkert.
- Trots att du möter Giant Superman, Adams Hall, Colombian Necktie.
- Ja, dem äter han upp till frukost, säger han utan att låta speciellt kaxig.
- Fastän det här är Sverige och jag är svensk är jag ju tillåten att tro på det jag håller på med. Eller hur? Jag tror att jag har världens bästa häst. Det får vi bevisa nu då.
Är du en realistisk optimist eller en galen optimist?
- Både och egentligen, säger han med ett skratt.
Har du utvecklats som tränare sedan du fick Lugdunum i stallet?
- Ja faktiskt. Han har gett mig många gråa hår och lite mer skallig har jag blivit naturligtvis. Men å andra sidan har han fått mig att bli mer tålmodig. Och det blir bättre ju mer vi lär oss av varandra. Han försöker, men han kan ju inte prata och jag är lite korkad, säger Åke med ännu ett skratt.

Som klippt och skuren för Elitloppet
Åke Lindblom drömmer även om sista söndagen i maj. 
- Lugdunum har allt som krävs för att han ska kunna vara med i Elitloppet. Visst, han är dum ifrån start men jag tycker att det går bättre och bättre. Vi lär oss båda två. Och det har förekommit att "lok" som Lugdunum har vunnit Elitloppet. Utah Bulwark bland annat.
- Ifjol var "Ludde" grymt bra över kort distans. Trots att han gick i tredjespår vann han på en 12-tid. Om man omsätter det till att springa på innerspår i ett litet fält så är han klart gynnad, säger Lindblom.
Men först väntar alltså delfinal i Olympiatravet.
- Och efter det blir det final, det är jag helt säker på, säger Åke Lindblom som lyser utav självförtroende och optimism.

Åsa Elmroth

Bilden publicerad t o m 2008-04-11.

 

Av: Åsa Elmroth, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2008-04-04
Anmäl
2008-04-04 17:10 #1 av: [TigerliljaLW]

...om han inte galopperar ja....

Anmäl
2008-04-05 00:07 #2 av: continue

Tappar han mindre än 50 meter på galoppen vinner han ju ändå :D

Anmäl
2008-04-05 11:33 #3 av: Arthur_Dent

Hoppas att Lugdunum kan vara en häst för de större sammanhangen då Åke är en färgklick som förgyller tillvaron. Tror dock att startmomenteet fäller honom, svårt att hamna bland de sista och tvingas gå runt alla i dessa lopp.

Anmäl
2008-04-05 21:03 #4 av: Tilda-T

Med facit i hand så var det inte mycket den bävern tuggade i  sig!!!  Var väl sist i mål om jag såg rätt!

Anmäl
2008-04-05 22:05 #5 av: Rickard07

Täpp igen truten på honom. Vinner ju inte ens en dretguld på Boden.

Anmäl
2008-04-05 23:31 #6 av: ina-scot

#5 Ja men snälla R7 skulle villa se någon annan guldhäst göra samma lopp som LUGDENUM och inte vara sist i mål. vakna kom in i matchen

Anmäl
2008-04-06 02:18 #7 av: Rickard07

#6, "Släpp hörnflaggan och kom in i matchen..." mäktigt citat som yrade runt i luften hela tiden under resan till tyskland 06. Det var tider det....

Oj, OnT... jo men han vinner ju inte det loppet oavsett resa. Varför i helvete ska han ut och bröta i spåren? Han tror seriöst att han har Sveriges bästa häst.

Anmäl
2008-04-06 18:40 #8 av: Harrygirl
Nej, Rickard. Inte Sveriges bästa, utan världens bästa. Hahaha "ok", Åke. Vilken pajas!
Anmäl
2008-04-06 21:56 #9 av: Arthur_Dent

#5, #7, "Åke. Vilken pajas!", "Täpp igen truten på honom".

Anser nog att det finns andra pajasar som kanske skulle må bra av att fundera ett tag innan munnen/tangentbordet glappar.

 

 

Anmäl
2008-04-06 22:52 #10 av: ina-scot

#9 Helt riktigt ÅKE är alltid glad och rolig till skillnad från vissa andra, i mina ögon sett en RIKTIG färg klick

Anmäl
2008-04-06 23:40 #11 av: ina-scot

Sen Fransmannens körning i sista sväng är ju rent skogs tokig, utan den manövern så är ju TORVALD PALEMA i final, så oavsett vad J edlund och Herr nilsson (bror duktig ) tycker om ÅKE S så hoppas jag TORVALD P får ett wildcard .

mvh ina-scot

Anmäl
2008-04-07 00:04 #12 av: ThomasH

Aldrig, tycker inte att han presterar som en finalist ska göra

Anmäl
2008-04-07 00:10 #13 av: ina-scot

Tycker TORVALD prestera mer UTE I BANAN, än en smygkörd TRITON som går vidare på grund av ett blåbär till kusk( fransmannen)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.