2008-03-31 20:50 #0 av: ThomasH

Acclaim är inte bara en av landets bästa hästar. Han har en egen fanclub också. Varje gång hästen startar följs han av en hejarklack runt 20 personer. - Det är kul när det blir lite drag. Travpubliken är som döda sillar annars, säger tränaren Håkan "Hockey" Eriksson.

Acclaim är redan klar för Olympiatravet.
Han vann delfinalen på Romme i imponerande stil.
På lördag är det dags för en ny start i V75.
Håkan Eriksson väljer att starta sin stjärna på hemmabanan Eskilstuna.
- Vi vann det här loppet i fjol och det vore kul att göra det igen. Men den främsta anledningen är att jag vill starta honom var 14:e dag. Hästen är klart bäst med det upplägget, säger Håkan Eriksson.
- Efter V75-Mästaren blev det ingen riktig kontinuitet i hans tävlande. Dessutom gick det väldigt sakta i loppen och då hjälper det inte han avslutar sylvasst. Det är chanslöst att hinna fram då.

 

Vill inte köra till "dödens" igen
Acclaim är redan klar för finalen av Olympiatravet. Men att det skulle bli något extra passivt upplägg och bara köra preparé är inte aktuellt.
- Självklart kommer jag att köra för seger. Men det går inte att köra fram i "dödens" varje gång. Senast gick det bra eftersom det blev tvärstopp i täten samtidigt som favoriterna galopperade bort sig.
- Acclaim är som vanligt beroende av att det blir tempo. Blir så fallet kan han vinna lika gärna som någon annan i fältet. Hästen känns jättebra och jag tror att han har gått framåt ytterligare efter starten i Romme. Jag tror faktiskt att han är ännu lite bättre på lördag, säger "Hockey".

Sonen Marcus hejarklacksledare
Lita på att det blir fullt ståhej på publikplatserna om Acclaim vinner. Det lär det nog bli ändå när den populäre hemmahästen visar upp sig. Han har nämligen en egen fanclub som följer sin idol land och rike runt när han tävlar.
En av initiativtagarna är Håkan Erikssons son, Markus Eriksson, 20 år.
- Vi drog igång det här för några år sedan när Acclaim började visa att han är en riktigt bra häst. Vi är alltid runt tio till 15 personer som är med när han startar. När det har varit lite större lopp som Olympiatravet och Elitloppet har vi varit uppemot 25 personer, säger Marcus Eriksson.
- Vi har förbannat kul ihop. Vi har flaggor, banderoller, trummor och t-shirts upptryckta. Vid stora evenemang kommer även kördresserna fram.
Hur blir det på lördag i Eskilstuna?
- Då blir det flaggor, trummor och nya luvtröjor som vi precis har tryckt upp. Vi sparar dresserna till finalen på Åby.
- Det behövs lite sådant här på travbanorna. Det började med att jag och min kusin Magnus drog igång det här och sedan har det bara vuxit. Min bror Micke är med ibland och sedan har kompisars kompisar hängt på. Jag hoppas att farsan kör försiktigt på lördag så att hästen är ännu mer peppad till finalen. Fast självklart hoppas jag att han vinner igen, säger Marcus Eriksson.

"Fotbollen och ishockeyn har det"
Även Håkan Eriksson tycker förstås det är kul att ha med sönerna som stöd i hejarklacken.
- Det är kul när det blir lite drag i grejerna. Travpubliken står ju som döda sillar annars på banorna, säger han.
- Både fotbollen och ishockeyn har ju hejarklackar och fanclubbar. Så varför ska inte travet kunna ha det också.

Strecka Decarone
Förutom Acclaim har Håkan Eriksson ytterligare två hästar till start inom V75.
- 4 Decarone (V75-2) var jäkligt bra som knappt slagen tvåa på V75 senast. Han gick rejält hela vägen in i mål men fick snöpligt stryk. Hästen har kanonform men fick tyvärr ett knepigt fjärdespår. Han är lite osäker och det kommer hursomhelst att bli en närmast stillastående start. Tappar han inte alltför mycket tror jag att han är med och gör upp om segern ändå. Ett givet streck på kupongen.
- 7 Lady Thiger (V75-6) har suttit fast två gånger på raken efter V75-vinsten på Solvalla. Hon känns uppåt i form men sjundespår bakom bilen och 2600 meter känns väl sådär. Jag tror att hon klarar distansen men det är ingen fördel. Jag anmälde mest för att det är hemmaplan. Hon får svårt att vinna och jag är nöjd om hon tjänar en slant.

Michael Carlsson

Bilden publicerad t o m 2008-04-07.

Av: Michael Carlsson, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2008-03-31