2008-03-27 23:22 #0 av: ThomasH

Kito du Vivier trivs i Sverige. I november krossade den franske pansarvagnen motståndet i Silverhästen. Nu är han ute efter en plats i Olympiatravets final.

 2007 visade franska hästar klassen vid flera tillfällen på svensk mark.
L'Amiral Mauzun vann Elitloppet.
Oiseau de Feux  vann Hugo Åbergs Memorial.
Kito du Vivier vann Konung Carl XVI Gustafs Silverhäst.
Nu är det dags för årets första stora slag på svensk mark och självklart vill fransmännen vara med. L'Amiral Mauzun har redan fått ett wild card till Olympiatravets final.
I den andra delfinalen på Jägersro på lördagen provar Kito du Vivier att kvala och sedan nästa helg startar stallkamraten Fabrice Axe troligen i den tredje delfinalen på Sundbyholmstravet i Eskilstuna.

 

Krossade motståndet på Solvalla
Vid sitt senaste besök i Sverige visade Kito du Vivier enorm styrka då han gick utvändigt om Citation och mer eller mindre krossade motståndet via 1.12,7 över 2140 meter i minusgrader och snålblåst i Silverhästen på Solvalla.
I vinter har den tioåriga valacken, som tjänat drygt 15 miljoner kronor i karriären, svarat för flera fina prestationer på Vincennes. I den senaste starten (1 mars) utmanade han stjärnan Meaulnes du Corta in mot linjen i Prix Européenne där för övrigt Opal Viking var trea. Kusken Franck Nivard sa efteråt att han var mycket nöjd och att man helt enkelt fick stryk av en bättre häst.

Lika bra som på Solvalla
Tränaren Franck Boismartel och hans familj kom till Jägersro med sina stjärnhästar på onsdagskvällen.
På torsdagen har både Kito du Vivier och kompisen Fabrice Axe fått jogga och känna på Jägersros bana.
- Båda hästarna har tagit den långa resan bra och såg pigga ut, berättar Anne-Cécile Boismartel.
Hur verkar formen på Kito du Vivier?
- Formen är mycket bra och jag skulle säga att den är lika bra som när han vann på Solvalla i november.
När Kito du Vivier vann Silverhästen på Solvalla travade han barfota på hovarna. När det gäller Olympiatravet sparar man den racerbalansen tills finalen.
- Det blir lätta limmade plastskor fram och aluminium bak den här gången, berättar Anne-Cécile Boismartel.
Kretsen kring Kito du Vivier är ute på en riktig turné i Norden och förutom Olympiatravet finns förhoppningar om Oslo Grand Prix och Elitloppet.
Men först väntar lördagens möte med Going Kronos, Torvald Palema & Co i V75-3 på Jägersro. De två främsta i mål går till Olympiatravets final som avgörs på Åby 19 april med ett förstapris på 1,5 miljoner kronor.

Lars-Ove Pettersson

Bilden publicerad t o m 2008-04-03.

Av: Lars-Ove Pettersson, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2008-03-27