2008-03-17 20:59 #0 av: ThomasH

På lördag inleds Olympiatravet. Startskottet för storloppssäsongen på landets travbanor. Stefan Hultman är tränaren som tänker lägga beslag på båda finalplatserna. "Den här hästen ska jag vinna Elitloppet med i år", så uttalade sig Stefan Hultman för Radio Stockholm i vintras.

Det fick kanalen att starta en reportageserie om Jadeds vandring mot det stora målet i slutet av maj.
Första steget är Olympiatravet. Och vägen dit går via uttagningen på Romme på lördag.
Ett lopp som håller yppersta klass.
Förutom stallkamraten Triton Sund, som dominerat i gulddivisionen i vinter, vimlar det av topphästar.
Bland andra Giant Superman och Colombian Necktie, duon som årsdebuterade i samma lopp som Jaded för en dryg vecka sedan och fick se sig besegrade.
På lördag jagar de revansch, men det är inget Stefan Hultman tänker tillåta.
- Jaded är bättre än förra året. Han har växt i sin stora kropp och känns mycket spänstigare. Innerspår är perfekt och jag måste tro att han leder från start till mål den här gången också, berättar Stefan strax innan han ska köra hästen i måndagens träningspass i backen.
Sex hästar travar sex intervaller i den 700 meter långa backen som löper genom skogen på träningsanläggningen Menhammar på Ekerö utanför Stockholm.
Det är strax efter lunch och dagens sista heat, det för stallets bästa hästar. I första led springer Jaded och kullbrodern Jocose med Stefan Hultman respektive förstemannen Johnny B Karlsson.

 

Kollar pulsen under varje steg
I handen håller de varsin mätare som visar tempo och vilken puls hästarna har under varje steg.
Triton Sund får den här gången nöja sig med att gå i andra led tillsammans med sin skötare Linda Höijer och "pulsas" inte i detta jobb.
Efter den femte intervallen som travats i 1.55-fart har det just börjat snöa ordentligt och Stefan skriker att Jaded ligger på 215 i puls. Det är ungefär 90 procent av max och den nivå som anses ge optimal träningseffekt.
Det är också vad hästen ska ha i detta tempo och ett tecken på att sexåringen är frisk och konditionen som den ska.
- Jag har alltid tagit pulsen på hästarna efter träningsjobb och lopp. Den här apparaten som gör att vi kan se den samtidigt som vi kör började vi med i vintras. Det gäller att använda den på rätt sätt, gör man det är det ett väldigt bra träningskomplement. Framförallt kan man avbryta om någon häst inte återhämtar sig tillräckligt snabbt efter en intervall, förklarar Stefan Hultman som laddar ner all data efter varje jobb och skriver ut diagram som visar hur ansträngda hästarna varit under varje meter av passet.
Det ger svart på vitt hästarnas grundkondition och visar till exempel att Triton Sund är mer uthållig än Jaded.
- Triton är den riktiga lågpulsaren i stallet. När det handlar om att mala på i backen tror jag inte det finns fem hästar i landet som slår honom. Däremot är han ingen talang i övrigt med sin knutna aktion. Den hästen lever på styrka och löpskalle vilket man också ser när han tävlar.
Den betydligt mer storvuxne Jaded är däremot ett riktigt råämne. Hultman utnämnde honom tidigt som treåring till den mest lovande han tränat och har hållit fast vid det även om resultaten på tävlingsbanan varit blandade.

Hoppas på dåligt väder
Första säsongen mot äldre eliten förstördes av många galopper, men Jaded visade sin höga kapacitet vid ett par tillfällen. Bland annat vid segern i Lilla Elitloppet.
I år är förhoppningen att han ska etablera sig på allvar i världseliten.
Och en seger på lördag skulle vara ett steg på vägen. Den första uttagningen till Olympiatravet ser ut att vara det tuffaste loppet som körts i Sverige i år.
- Som Jaded kändes idag tvivlar jag inte på att han tagit årsdebuten på rätt sätt. Även om det ännu fattas lite till toppform måste han ha bra segerchans. Triton Sund är också riktigt fin för dagen. Vi har jobbat mycket med hans muskulatur och han har travat bättre än någonsin i vinter. Båda hästarna trivs när banan är krävande så jag hoppas vädret blir minst lika "jävligt" som idag. Då kan vi ta båda finalplatserna, summerar Stefan Hultman.
Olympiatravsuttagningen är placerad som V75-3. Loppet kan ses direkt eftersom det är nypremiär för Tipslördag som kommer att sändas 34 helger fram till början av november.
De första fem avdelningarna sänds i TV4. Nytt för i år är att även de två Dagens Dubbel-loppen kan ses i direktsändning, men då gäller det att koppla över till TV4+ klockan 15.45.

Robin Johansson

Bilden publicerad t o m 2008-03-24.

Av: Robin Johansson, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2008-03-17