2008-04-19 02:47 #0 av: ThomasH

- Ingen svensk häst är värd mer än Going Kronos. - Jag behöver ingen publicitet. Jag är tillräckligt känd. Den gamle Kolgjini är i högsta grad närvarande inför helgens drabbning i Olympiatravet.

 

Going Kronos verkar laddad inför lördagens final i Olympiatravet på Åbytravet.  Foto: Lars Jakobsson.
Going Kronos verkar laddad inför lördagens final i Olympiatravet på Åbytravet. Foto: Lars Jakobsson.
Det höjdes på ögonbrynen i veckan när det framgick att Lutfi Kolgjini sålt sin del i Going Kronos till en av delägarna, Rune Andersson.
- Rune ville helt enkelt äga mer av hästen och då fick han köpa min del. Det kändes inte konstigt, Going är inte helig. Jag är en publik tränare, jag ska inte i första hand äga häst.
Men ändå äger du en hel del hästar?
- Det är lite så det fungerar. Man köper hästarna själv, förädlar dem och säljer sedan vidare. Alla hästar är till salu, konstaterar han.
- Jag hade aldrig sålt Going om jag hade trott att han skulle lämna stallet. Jag känner mig helt trygg med Rune, han är ingen flyttfågel.
Hur stor del Kolgjini hade i Going Kronos och hur mycket den delen kostade är en väl bevarad hemlighet. Han kan dock nämna ett värde för hela hästen.
- Det beror förstås på säsongen och hur han fungerar i aveln men jag skulle tro att han är värd allt mellan 20 och 100 miljoner. Hästars värde är värre än börsen. Det stiger efter segrar för att sedan sjunka när det går sämre.
- Men det finns ingen svensk häst som är värd mer. En valack är ju bara värd ridhästpengar efter karriärens slut till exempel.

 

Örjans tur att vara i skottgluggen
Under åren har vi lärt känna en kaxig Kolgjini, en man som alltid tar ut svängarna, har svar på tal och kör så det ryker. Men den sista tiden har det varit annorlunda, han ligger lägre i kommentarerna och kör lugnt och sansat.
- Jag bidar min tid. Jag behöver inte säga mer, säger han kryptiskt.
- Jag testar den här stilen en period nu men den kaxige Kolgjini är inte död på något vis, säger han med ett skratt.
Vissa har dragit paralleller till Örjan Kihlström. Har ni bytt körstil med varandra?
- Ja, nu är det Örjans tur att vara i skottgluggen, det har jag varit i 25 år. Men ok, kalla mig mesig när jag är det. Jag kommer att sända fram när tiden är mogen, säger han på sedvanligt Kolgjini-manér.
Han berättar att det är ett medvetet val att ligga lägre med snacket kring Going Kronos.
- Ifjol hade jag fog för att vara kaxig. Hästen gjorde enorma lopp, men då han inte vann fick han skit. Nu håller jag en lägre profil för att skydda hästen.
Han menar att omgivningen har ställt orimliga krav på Going Kronos och att travbranschen handlar mycket om stolpe in eller ut.
- Ifjol passade jag på att ge sporten publicitet. Jag behövde inte göra det för min egen skull, jag har kunder och är tillräckligt känd, men jag gjorde det ändå. Det ska svensk travsport vara väldigt tacksam för.
- Det ska bli kul att se hur det går när man tänker bygga Commander Crowe på samma sätt. Petri Puro är inte en säljare och lika lättillgänglig som jag. Lycka till säger jag.

Absolut toppform i mitten av maj
På lördag är det Olympiatravsfinal med 1,5 miljoner kronor till vinnaren. Going Kronos lottades till spår sju och det är inget som Kolgjini är nöjd över.
- Jag tycker att försöksvinnarna ska få välja spår. Övriga kan lottas. Som det är nu kan de som har kommit med på nåder få bra spår, medan de som regelrätt har kämpat sig till en plats får skitspåren. Det är inte rättvist,
- Det jag är mest rädd för är att det ska häxa ifrån det här läget. Annars tror jag att han kan slå dem allihop, det har han gjort förr. Förutom Opal Viking då och det kan vi tacka Jörgen Westholm för, säger han och syftar på att Westholm inte släppte ledningen till Going Kronos i Prix d'Amerique.
Going Kronos har gått vanliga rutinjobb sedan försöksvinsten och Kolgjini anser att formen är 90 procent och stigande.
- Absolut toppform kommer han att ha i mitten av maj.
Inte den sista söndagen i maj? Det vill säga till Elitloppet?
-  Det har jag faktiskt inte tänkt på ärligt talat, men det är ingen omöjlighet. Allt beror helt och hållet på hästen.
Förutom Going Kronos startar fyra hästar från stall Kolgjini under lördagens V75-omgång.
- Lass Inspiration (V75-2)
Var inte bra sist. Nu jobbar han positivt och duger bra i den här klassen. Han är en outsider.
- Glee Face (V75-5)
Har ett chansartat läge. Han gjorde sitt livs bästa lopp sist. Han duger med klaff.
- Turnaround (V75-6)
Var riktigt fin i tisdags och lär hålla formen. Jag har respekt för Cadeau K men han slår oss inte från dödens en gång till. Turnaround är min bästa chans ihop med Going Kronos.
- Garland Kronos (V75-7) har fått ett riktigt skitläge. Jag kommer nu att rycka skorna för första gången, det är lika bra att chansa när utgångsläget är som det är. Jag har inga förväntningar på honom.

Åsa Elmroth

Bilden publicerad t o m 2008-04-25.

Av: Åsa Elmroth, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2008-04-19