2008-04-18 00:34 #0 av: ThomasH

I år är han ensam om att ha tre hästar med i finalen. För många är det överraskande att han kör Torvald Palema och inte Adams Hall. - De är likvärdiga. Löpningsförloppet avgör vem som är först i mål, säger Svanstedt.

 

Åke Svanstedt vet hur man tar guld i Olympiatravet. Han har vunnit tre gånger tidigare och samtliga med Gidde Palema. I år är han ensam tränare om att ha tre hästar med i finalen.  Foto: Thomas Blomqvist
Åke Svanstedt vet hur man tar guld i Olympiatravet. Han har vunnit tre gånger tidigare och samtliga med Gidde Palema. I år är han ensam tränare om att ha tre hästar med i finalen. Foto: Thomas Blomqvist
Åke Svanstedts hästar börjar komma i form igen.
Förra tisdagen slog han till med fem tränarsegrar hemma på Axevalla.
Att ha tre egentränade hästar med i finalen av Olympiatravet är ett styrkebesked.
Först kvalade Finders Keepers in via en andraplats bakom Acclaim på Romme.
Adams Hall imponerade stort när han brisade ifrån allt i Eskilstuna.
Däremot svek Torvald Palema på Jägersro. Han vek ner sig från ledningen men var betydligt bättre i Eskilstuna som trea. Hästen kvalade alltså inte in utan egen kraft utan fick ett wild card. Det är det flera som har haft synpunkter på.
- Jag skiter väl i vad journalister och andra tycker. Det är Åbys sportchef Per Wetterholm som vill ha med Torvald Palema. Och det är ju därför som han är med, säger Åke Svanstedt.
- På Jägersro var hästen inte som bäst och hade dåliga blodvärden. Senast var han betydligt bättre och gick en rejäl avslutning ute i spåren sista halvvarvet. Hade Torvald och Triton Sund haft omvända startspår hade min varit före i mål. Jag tycker att han har gjort sig förtjänt av en plats likaväl som Colombian Necktie.
Du gick efter försöken ut och sa att du skulle köra Torvald Palema om han kom med i finalen. Så blev det också.
- Ja, men hade Torvald fått bakspår och Adams Hall framspår hade jag kört Adams Hall. Nu när båda fick likvärdiga lägen bestämde jag mig för att köra Torvald. Dessutom lyckades Johnny Takter så bra med Adams Hall att han får köra honom igen.
- Båda hästarna är lika bra och löpningsförloppet avgör vem som är först i mål.
Hur blir det taktiska upplägget?
- Egentligen vill jag inte gå ut och låsa mig vid någon taktik. Men ett scenario är att Torvald tar ledningen och sedan släpper till Adams Hall. Jetstile är ju snabb ut också men har inte imponerat i sina starter i Sverige i år. Tiden han vann på i Norge imponerar inte heller.
- Men även om Torvald Palema får rygg på ledaren och kan utnyttja open stretch är det inte så lätt vinna ändå i de här farterna. När det går så fort som det gör i ett sådant här lopp är det inte så att det bara kan smälla till över upploppet.

 

Fina i jobb

Hur mycket segerfeeling har du?
- Njae, jag vill inte sticka ut hakan för det är flera väldigt bra hästar emot. Främst Opal Viking och Kito du Vivier är svåra motståndare. De har båda imponerat på mig och de har jag störst respekt för. Sedan måste jag även nämna Going Kronos som ju också är bra men fick ett dåligt läge.
- Mina hästar känns i alla fall bra och har gått framåt i form. Alla tre gick jobb i måndags och jag körde själv Adams Hall och Finders Keepers. Det var sedvanliga intervaller i sandbanan och de kändes mjuka och fina. Torvald Palema kördes av sin skötare och han såg jättefin ut.
- Jag tycker att Adams Hall och Torvald Palema ska räknas med chans. Finders Keepers är en överraskning att han är med och där är vi nöjda med pengar, säger Åke Svanstedt.
Vad säger du annars om Adams Halls utveckling i år mot i fjol?
- Något har hänt med hästen under vintern. Han var tidigare ganska ospeedig men nu kan han både växla tempo och öppna snabbare än förut.
- Alla tre hästarna går med optimal balans, barfota runt om på lördag.
Du har även Satisfied Hornline och Trophy Stand till start i V75-1. Chanserna där?
- Satisfied Hornline var bra vid segern senast men nu är det betydligt tuffare emot. Hon är heller inte gynnad av den korta distansen och jag ligger lågt och är nöjd med pengar.
- Trophy Stand är riktigt bra i ordning och var fin vid segern senast även om det var i ett billigt gäng. Det var synd på läget här med spår tolv men hästen är så pass bra att hon inte är borta ändå. Jag tycker att hästen är värd ett streck för hon är riktigt vass på speed, säger Svanstedt.

Michael Carlsson

Bilden publicerad t o m 2008-04-24.

Av: Michael Carlsson, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2008-04-17