2008-04-18 00:46 #0 av: ThomasH

Han är trav-Sveriges största stjärna. Internationellt. I Olympiatravet gör Opal Viking årets enda start på svensk mark. - Jag har bästa hästen i loppet, säger tränaren Nils Enqvist utan minsta darr på rösten.

Opal Viking gör ett av få framtränanden på V75 i Olympiatravet på lördag. Foto: Thomas Blomqvist
Opal Viking gör ett av få framtränanden på V75 i Olympiatravet på lördag. Foto: Thomas Blomqvist
På papperet är Opal Viking nummer ett.
Utan diskussion.
Kolmårdens stolthet har ensam tjänat mer pengar i år än de övriga nio finalisterna i Olympiatravet tillsammans - 4 379 206 kronor mot 2 812 933 kronor.
I fredags kom amatörtränaren Nils Enqvist kom hem till Sverige efter en sju månader lång turné i Europa med sin sagohäst. En turné som inkluderar sju segrer på 14 starter och drygt 6,7 miljoner kronor intjänat.
Totalt i karriären har Opal Viking tjänat 14,5 miljoner kronor.
- Att komma hem till Sverige känns jätteskönt. Första fyra månaderna bodde jag på hotell och sedan hyrde jag ett hus sista tre månaderna i Normandie. Hotell-livet är inget vidare och hemma är alltid hemma, säger Nils Enqvist.
När vi pratar med Mantorp-amatören står han och njuter med sina andra hästar. Förutom Opal Viking finns ytterligare sju "Vikingar" på träningslistan.
- Det är härligt att se dem igen.
Vad tyckte Opal Viking om att komma hem? Kände han igen sig?
- Absolut, det är självklart. Men han är en lugn kille och först ställde han sig bara och kollade runt. Men sedan inne i stallet backade han emot boxen och skrek rakt ut. Så nu vet alla att stjärnan är tillbaka.

 

Utklassade elitloppsvinnaren
Opal Viking kommer till Olympiatravet med två imponerande segrar i ryggen. Först i Cagnes-sur-Mer på Rivieran och så senast i Agen där bland andra Elitloppsvinnaren L'Amiral Mauzun mer eller mindre blev utklassad av den svenske stjärnhingsten.
- Även om han var ruskigt imponerande i det sista loppet måste jag säga att hans bästa insats i år är andraplatsen i Prix d´Amerique. Det är det största och tuffaste loppet i världen, han spetsar i varje omstart och lägger en del energi i onödan. I det loppet visade han att han är en av världens bästa hästar.
Hur ser du på motståndet i Olympiatravet?
- Jag tycker att halva fältet håller en bra klass och andra halvan en sämre klass. Jag har bästa hästen men bakspåret var inte roligt . Jag är lite rädd att Åke Svanstedt, som har tre hästar med och alla från bra lägen, ska låsa loppet. Vem offrar sig om Åkes trio finns i täten?
Ständige optimisten Nils Enqvist låter plötsligt lite orolig.
Men det är bara tillfälligt.
-  Samtidigt är trav underbart, plötsligt händer det något. Någon kör till, eller så är det någon som galopperar och så ändrar sig förutsättningarna. Som min häst känns måste jag ändå tro på honom.

2,5 månaders semester
Vilken av konkurrenterna har du mest respekt för?
- Det är Adams Hall med tanke på det lopp han gjorde sist.
Det är två extra spår invändigt på upploppet på Åby.
- Det är inget för oss. Opalen är i andraspår från början och det finns inga planer att gå invändigt. Vi har aldrig startat i lopp med dubbla open stretch, men det är något nytt och nyheter tycker jag är positivt. Den svenska modellen med två rader med ankrace gillar jag egentligen inte. I Frankrike till exempel är det fajt i varje lopp och det körs ute i spåren. Det är racing, säger Nils Enqvist.
I fjol gjorde Opal Viking endast en start i Sverige. I  år är faktiskt Olympiatravet den enda inplanerade starten på hemmaplan.
- Det betyder mycket få visa upp honom i Sverige. Det känns jättekul att komma hem med en så fräsch häst och det skulle vara enormt kul om han även vinner, säger Nils Enqvist.
Efter Olympiatravet ska Opal Viking starta i Finlandia-Ajo i Helsingfors och sedan till Oslo Grand Prix.
- Därefter blir det semester och hästen kommer inte att ha en sele på sig på 2,5 månad.
I Sverige har Opal Viking knappast fått det erkännande han förtjänar. Till exempel var det länge oklart om han skulle få ett wild card till Olympiatravet.
- I fransk media är han en av de mest imponerande hästarna. Fransmännen har tagit honom till sina hjärtan och vid förra segern fick vi stående ovationer från 7000 personer. Fransk TV har även gjort en 30 minuter lång dokumentär som blivit uppskattad, berättar Nils Enqvist.

Kontio imponerad av inställningen
Stjärnkusken Jorma Kontio är den som alltid kör Opal Viking.
Är Opal Viking underskattad i Sverige?
- Nej, det vill jag inte hålla med om. Media följer hästarna här hemma annorlunda. När Opal Viking vinner blir det bara någon rad i tidningarna. Jag tror ändå travpubliken har koll på hur bra han är.
Hur bra är han? Är han Sveriges bästa häst?
- Ja, absolut. Är man en av Europas och en av väldens bästa hästar är man förstås en av Sveriges bästa också. Ute i Europa är Opal Viking mer känd än någon av de andra hästarna i Olympiatravet, berättar Jorma Kontio.
Vad säger du om utgångsläget med bakspår?
- Att han ofta går i ledningen beror på att han är så startsnabb. Men han är minst lika bra bakifrån. Det har han visat i både Prix d´Amerique och vid segern i SM just på Åby 2006.
Dina tankar om loppet?
- Jag blir inte överraskad om vi vinner. Han har varit mycket fin hela vintern och jag måste tro på honom igen.
Vad är det som gör Opal Viking till en stjärna?
- Hans inställning. Han kämpar alltid. Även om han har en dålig dag så gör han alltid sitt bästa.

Lars-Ove Pettersson

Bilen publicerad t o m 2008-04-21.

Av: Lars-Ove Pettersson, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2008-04-17