2008-03-10 22:06 #0 av: ThomasH

Stig H Johansson är van att vara kung på V75. Men i år har det inte blivit en enda seger. På lördag laddar "Mäster" och startar hela sju hästar när Sveriges största spel för första gången flyttar utomlands.

Vi fick en pratstund med svensk travsports störste inför den historiska V75-omgången som avgörs på travbanan Momarken i Mysen i Norge, tre mil från den svenska gränsen.
Vad tycker du om att V75 flyttar till Norge?
- Vad gäller avståndet till Momarken är det inga problem. För oss är det väl ungefär som att resa till Malmö. Däremot är det värre kostandsmässigt för hästägarna eftersom det blir höga traktamenten för personalen. Men jag förstår tankegångarna bakom det. Man vill locka nya spelare och spelarna gillar ju stora potter. Vi har ju haft utbyte med Norge länge, då är det oftast de som spelat hos oss och det är väl naturligt att det blir åt andra hållet någon gång.
Så du skulle inte ha något emot om fler V75-omgångar hamnade utomlands?
- Jo, det räcker bra med en. Bekvämlighetsmässigt skulle det bli problem om V75 kördes längre bort. Dessutom måste man värna om våra egna banor också. Redan idag är ju flera missnöjda över att de inte får arrangera någon V75-omgång.
Vad anser du om själva banan Momarken?
- Jag har varit där ganska många gånger, men det var ett tag sedan. Då var den 950 meter vill jag minnas, nu har man vad jag förstår byggt om den till 1 000 meter. Men jag har alltid tyckt att det är en trevlig bana.
Det norska voltstartsystemet skiljer sig från det svenska, vad innebär det i praktiken?
- Först och främst ska jag säga att jag inte kört så mycket voltstart när jag varit i Norge. Men jag har ju sett massor av lopp och fått intrycket att deras system snarast är enklare att lära sig än det svenska. Därmed inte sagt att jag vill ha hit det eftersom det skulle ta en väldig tid att skola om alla. Men på lördag kan det nog vara en liten nackdel för de svenska kuskar som inte är vana att köra i Norge.
En annan skillnad är att man inte får använda körspö i Norge. På vilket sätt påverkar det hästar och aktiva?
- Generellt ser jag inget problem med det. Att det skulle vara ett säkerhetsfråga är något som ofta sägs i Sverige, men jag tycker det är lite överdrivet. Får jag välja tycker jag ändå att systemet vi har med körspö och ett hårt regelverk för hur det får användas är det som fungerar allra bäst. De norska kuskarna har nog lärt sig att få fart på hästarna bättre utan körspö så de kan nog ha en liten fördel där också på lördag.
Ni har anmält hela sju hästar, är det rent av så att du siktat extra mot den här omgången?
- Nej, inte direkt, men visst hade jag koll på att flera hästar hade passande propositioner. Sedan är väl hela stallet lite på uppgång och eftersom nästan alla vi anmälde kom med i loppen blev det så.
Ni har inte vunnit något V75-lopp i år, vad är din syn på det?
- Vi har inte startat så mycket så det är väl inte så märkligt egentligen. Jag visste redan i slutet av förra året att vi inte skulle ha så många igång under vintern. De som varit med har väl nött på ungefär som man kunnat förvänta sig. Jag tycker mig ha ett antal bra hästar i stallet som inte visat sig i år. Det blir väl mer upp till bevis när de ska börja starta.
Hur är dagsläget med stallets stjärnor, Citation, Plantagenet, Passionate Kemp och Digger Crown till exempel?
- De två första ser fina ut för dagen. Båda har väl mellan två och tre veckor kvar innan det är aktuellt med årsdebut. Däremot har jag inte börjat titta på några specifika lopp åt dem ännu. Passionate Kemp skadade sig i vintras och ligger en månad efter i träningen. Digger Crown börjar bli till åren, men ägaren ville gärna prova en säsong till. Även om man inte kan ha för höga krav på en elvaåring så hoppas jag att han har lite kvar att ge. Hästen är i alla fall pigg och glad fortfarande.
Citation och Plantagenet kommer väl båda att matchas för Elitloppet?
- Man måste ha höga mål. Att vara med i Elitloppet är ett sådant och det är klart att jag hoppas på det.
Vad gäller lördagens V75-hästar håller Stig H Johansson Infatti November i den sjätte avdelningen som sin bästa möjlighet att spräcka årets segernolla.
- Det är en bra häst i grunden. Han blev lite generad vid första galoppen i Göteborg senast, men den andra kom av egen förskyllan. Hästen har lite problem med sidledsförflyttningar i svängarna. Visst vore det bra om han fick gå i ledningen där det är mindre störningar, men jag tycker nog hästen borde kunna springa inne i fält också. Formen är fin av träningen att döma och han är väl den av mina som verkar ha den bästa uppgiften.
Om övriga hästar berättar Stig H följande:
- King Goran (V75-1) överraskade med att galoppera senast. Jag har lite teorier om vad det berodde på så jag hoppas kunna undvika det nu. Gången före tycker jag att han var blek. Som det känns i träningen är formen riktigt bra och jag hoppas att han kan löpa upp till det på lördag.
- Stavs Move It (V75-2) hade uppträtt väldigt oinspirerat och verkligen inte imponerat i träningen inför debuten hos oss. Han bjöd till bättre i loppet och gick bra sista biten även om han inte riktigt fick chansen. Vi har inte kört några riktiga jobb med honom efter det, men jag ska känna på hästen imorgon (tisdag) så får vi se om det blivit någon skillnad. Förhoppningen är naturligtvis att han ska gå framåt och vara lite bättre den här gången.
- Victoria Girl (V75-3) var positiv senast, men hade också tur till 110 procent med löpningsförloppet. Det finns inget att anmärka på efteråt och formen verkar vara på rätt väg, men jag tror väl inte hon blir någon segermaskin framöver heller.
- Thuram (V75-5) var inte alls bra i söndags då han slutade trava 800-900 kvar. Hans status för dagen är tveksam och vi ska kolla upp hästen. Anmälan till det här loppet var ju innan den starten.
- Delicious Brother (V75-6) är en hygglig häst som gör sitt, men jag tycker inte att han håller samma klass som Infatti November i samma lopp.
- Robis Ingo (V75-7) var nästan osannolikt bra senast. Det var hans bästa insats i hela karriären. Jag kan inte peka på någon direkt anledning till varför. Visst hoppas man att hästen ska vara lika vass igen, men det går väl knappast att tro? Dessutom är det många startsnabba konkurrenter innanför så det blir nog svårare att nå en gynnsam position.

Robin Johansson

 

Bilden publicerad t o m 2008-03-17.

Av: Robin Johansson, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2008-03-10