2008-03-08 11:12 #0 av: ThomasH

Det går riktigt bra för Mantorps tränarkår på V75. Och allra bäst går det för Claes Svensson. Den här veckan jagar han sin sjätte V75-seger för året. - Det skulle vara enormt stort att vinna guldfinalen hemma på Mantorp, säger han.

 

Hittills i år har Mantorptränade hästar vunnit tolv lopp på V75. Endast Solvalla är bättre med 14 segrar. Det betyder att Mantorp redan två månader in på 2008 endast har en pinne kvar till fjolårets V75-resultat.
- En förklaring till uppsvinget kan vara att vi tränare fick väldigt hård kritik från Mantorps ledning. De tyckte att vi var får dåliga och inte vann tillräckligt med lopp på V75. Därav kände vi att vi minsann skulle visa dem. Och det har vi gjort också.
Svensson har själv vunnit fem V75-lopp i år och hans främsta segervapen är Lovebite med tre segrar. Hästen skördade stora framgångar på V75 redan i fjol men under vintern har han höjt sig ytterligare ett snäpp och senast vann han, trots ett stentufft lopp utanpå ledaren, sin debut i den högsta klassen.
- Om någon för ett år sedan sagt att han skulle gå ut och vinna i gulddivisionen hade jag idiotförklarat den personen. Men hästen har hittat ett par extraväxlar och överraskat på mig hela tiden i år.

 

Hoppas leda hela vägen
Segern i gulddivisionen för två veckor sedan kvalificerade Lovebite till den här veckans gulddivisionsfinal. Den körs på hemmabanan Mantorp och åttaåringen startar från spår fyra bakom bilen.
- Det ser bra ut på förhand. Jag tror inte att någon av hästarna innanför vill köra i ledningen och det känns som vi kan svara ut dem utanför. I ledningen växer naturligtvis vinstchansen och kommer vi dit är det ett högt tempo som gäller. En sådan häst som Flying Herkules speedar ifrån Lovebite lätt om det bara blir körning sista 200 meterna och därför gäller det att jag har kört i 13-tempo hela vägen så att inte Flying har så mycket speed kvar.
- Såhär innan de största loppen drar igång är en guldfinal det största man kan vinna och det skulle vara enormt stort att göra det hemma på Mantorp.

Siktar på elitloppshelgen
2002 blev Claes Svensson något överraskande inbjuden till Elitloppet med Cenit Guy, som gjorde en strålande insats som tvåa i försöket men sedan slutade oplacerad i finalen. Efter Lovebites imponerande seger i senaste starten har det redan börjat pratas om Elitloppet även för honom, men det är inte aktuellt enligt Svensson.
- Han känns definitivt inte som en elitloppshäst. Han har ju väldigt dålig speed för att vara en häst i högsta klassen men har istället väldig styrka och moral. Ska vi starta under elitloppshelgen är det därför Harper Hanovers, som är ett långlopp, som gäller. Vi har faktiskt haft som plan ganska länge att försöka matcha honom dit.
Men två månader innan Elitloppet 2002 trodde du väl inte att Cenit Guy skulle starta där heller?
- Nej, det trodde jag inte. Men han visade egenskaper, framför allt en väldig startsnabbhet och en otrolig speed, som passar bra i Elitloppet. Det har inte Lovebite gjort än. Men vi får väl se. Om han fortsätter att utvecklas vet man aldrig...

En ny stjärna att ta hand om
Lovebite i all ära men för ett halvår sedan anlände ännu en guldklimp till gården strax utanför Söderköping. Då födde nämligen Svenssons sambo Marie Nilsson sonen Kevin.
- Det har påverkat tillvaron ganska mycket. Det blir lite mindre tävlingar nu och jag försöker vara hemma mer. Jag försöker vara mer pappa helt enkelt.
Då Marie Nilsson i allra högsta grad är delaktig i tränarrörelsen och även kör en hel del lopp blir det mycket trav också för Kevin, som redan är en van travbanebesökare.
- Han var med på Solvalla redan när han var en vecka gammal. Antingen kommer han väl hata det här med trav eller så kommer han att älska det. Där är antingen eller förmodligen, säger Svensson med ett leende.

Ola Johansson

Fotnot:
I fredagens Dagens Rätt på TV 4 klockan 13.00 sänds ett reportage med Claes Svensson.


Bilden publicerad t o m 2008-03-13.

Av: Ola Johansson, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2008-03-08