2008-04-06 21:53 #0 av: ThomasH

Opal Viking bollade med konkurrenterna i Grand Prix du sud-ouest. Han var totalt överlägsen för Jorma Kontio när han sopade hem förstapriset på 760.000 kronor. Efter loppet fick stjärnan ett wild card till Olympiatravet.

- Fy fan va grym hästen var idag. Ändå är han inte toppad på något sätt. Till Olympiatravet vässar vi till honom ytterligare, sa tränaren Nils Enqvist.
Trav-Sveriges internationella stjärna fortsätter att briljera.
Opal Viking hade på nytt uppvisning i Frankrike under söndagen.
Den här gången handlade det om ett lopp på Agen-banan som kördes i högervarv i sydvästra Frankrike.
Tvåa i mål blev Glen Kronos (Lutfi Kolgjini) och i det slagna fältet fanns bland annat elitloppsvinnaren L'Amiral Mauzun.

"Det här går aldrig"
Opal Viking öppnade som vanligt snabbt men fick länge svar av L'Amiral Mauzun. Jorma Kontio körde resolut och fick ta över täten efter 600 meter. Efter ytterligare en bit kom franske L'Ocean d'Urfist med en attack. Han kördes till ledningen men Kontio gick direkt ut och återtog täten med Opal Viking.
- Jag sa till min kompis efter halva loppet att det här går aldrig. Blir vi tvåa eller trea får vi vara nöjda för det här blir för tufft, sa Nils Enqvist.

Började "pulla" i sista sväng
Men trots den tuffa inledningen hade "Opalen" massor av krafter kvar. Över upploppet bara försvann han ifrån sina konkurrenter. Med den guldfärgade öronkappan oryckt defilerade han hem en överlägsen seger. Vinnartiden blev 1.15,3 över distansen 2575 meter med bilstart. Förstapriset uppgick till 80.000 euro och han gav 1,80 i vinnarodds.
- Jorma sa att hästen började "pulla" i sista sväng. Vi hade mest på skoj sagt innan loppet att han skulle vinna med huvan kvar och spöet under armen på Jorma. Och precis så blev det, sa Nils Enqvist.
- Hästen hade gott om krafter kvar och har aldrig varit fräschare än vad han är just nu.

Hem till Sverige efter sju månader
Opal Viking har haft en fenomenal vinter och vår i Frankrike. På sex starter i år har han sprungit in närmare 4,4 miljoner kronor. Det här var hästens andra raka storseger (vann senast Grand Criterium de Vitesse i Nice). Och nu vänder stjärnan hem till Sverige igen efter en lång utlandsturné som varat i sju månader. Närmast väntar finalen i Olympiatravet på Åby om två veckor.
- Det loppet ligger perfekt i tiden. Efter segern i Cagnes-Sur-Mer fick hästen vila totalt i tre veckor. Inför den här starten hade jag bara gett honom två hårda jobb. Han var inte vässad på något sätt men till Olympiatravet ska vi toppa honom.
- Det här snacket om att han ska få ett wild card eller inte har jag inte tagit så hårt på. Jag har hela tiden förstått att vi ska vara med. Jag menar, "Opalen" har ju ensam tjänat mer pengar än vad de andra svenskarna har gjort tillsammans. Och är det någon som har visat toppform så är det ju han, säger Enqvist och skrattar.

Glen Kronos bra som tvåa
Tvåa i Grand Prix du sud-ouest blev alltså Glen Kronos. Han inledde lugnt och låg som sjättehäst på innerspår. Lutfi Kolgjini körde sedan fram utvändigt om ledaren och Glen Kronos gjorde ett kanonlopp som tvåa. Han noterade tiden 1.15,8 och belönades med 380.000 kronor.
Trea blev L'Ocean d'Urfist (målfotoslagen om andraplatsen), fyra blev Nouba du Saptel och femma L'Amiral Mauzun. Den sistnämnde stumnade den sista biten men noterade ändå samma tid som Glen Kronos 1.15,8.
- L'Amiral Mauzun var het under loppet och gjorde ingen bra prestation. Han finns fortfarande med i leken men jag väntar ett samtal under söndagskvällen och får kanske då någon förklaring till insatsen. Ännu så länge är det bara Opal Viking som har fått ett wild card. På fredag får vi även se hur Oiseau de Feux går, säger Per Wetterholm, sportchef på Åby.

Michael Carlsson

Bilden publicerad t o m 2008-04-13.

Av: Michael Carlsson, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2008-04-06