Nyhter från Kanal 75

Thomas vill prova Åbys Lönndörr

2008-03-01 01:14 #0 av: ThomasH

Åbys bana är unik i Europa med sina dubbla open stretch. Thomas Lönn reser långt för att få utnyttja det på lördag. Lyckas hans taktik kanske vi får döpa om de extra spåren till "Lönndörren"

Thomas Lönn är den mest långväga gästen till veckans V75-tävlingar på Åby. På fredagseftermiddagen har Bollnästränaren redan startat den 67 mil långa resan mot Mölndal. Bakom sig lämnar han is och snö för att träda in södra Sveriges rekordtidiga vårväder.
- Det är en stor kontrast. Hemma har vi en halvmeter is på sjön, jag var ute och plogade banan där i morse, säger Lönn.
Den milda vintern har glatt många tränare i mellan-Sverige som fått bättre träningsförhållanden än normalt. Men Lönns intervaller på isen verkar ändå hålla måttet.
Stallets segerprocent i år på 23 imponerar.
- Det har börjat väldigt bra. Annars har jag varit inställd på att få lite av ett mellanår. Jag har inte så många treåringar som tidigare. Däremot ser kullen med tvååringar spännande ut. Det är redan flera stycken som går 1.30-intervaller och som det verkar idag kommer vi att starta flera stycken till hösten.

 

"För lågt rankade"
Mer aktuellt är naturligtvis veckans tre V75-hästar som kommer att övernatta på Åby.
- Resan ska inte innebära problem för någon av dem, speciellt inte när de åker tillsammans. Jag tycker för övrigt att de är alldeles för lågt rankade på sina håll. Jag är ju part i målet och kanske inte riktigt objektiv, men tror att de kan vara långt framme allihop.
Den häst Lönn varnar kraftigast för är Madame Amok (V75-2) som senast gjorde comeback efter nästan ett års tävlingsfrånvaro. Då spurtade hon vasst efter sen lucka från ledarryggen. En position som mycket väl kan nås igen.
- Hon är opererad i ett framben, därav uppehållet. Det här är en häst som alltid tränat bra, men inte haft rätt inställning i tävling. Vi provade att skicka henne till Kari Lähdekorpi en tid och även om hon gjorde några hyggliga lopp var det samma visa där. Comebacken är nog det bästa hon gjort, i alla fall i min regi. Hästen svarade fint på det norska huvudlaget och gick med full fart över mål. Jag undrar om inte polletten har trillat ner för henne till slut. Formen ska vara ännu bättre nu och vi siktar på en liknande smygare. Det brukar ju kunna lösa sig på Åby och i sådana fall blir hon giftig.

Söker rygg på favoriten
Ima Super Crown (V75-3)
brukar traggla på i gulddivisionen den här årstiden. Förra vintern nådde han två andrapris och enligt tränaren är hästen bättre nu.
- Ja, han är nog i sitt livs form. I de två senaste starterna har han suttit fast med norsken kvar och massor av krafter sparade. Det borde han slippa på den här banan och läget är väldigt intressant. Vi laddar allt för att hålla Thai Tanics rygg från början. Lyckas det blir jag inte alls överraskad om han kan hänga med till andrapriset.
Bakom Janitor (V75-7) sitter Lönn själv upp i vagnen.
- Mitt koncept har alltid varit att hästägaren ska få välja kusk och bakom den här hästen har jag lyckats bra, därför har det fortsatt. Ekonomiskt skulle det säkert bli sämre resultat om jag körde alla hästar hela tiden, men jag tror det är nyttigt att få känna på dem i lopp också ibland.

Roligast att vinna själv
Thomas Lönn har en V75-seger som kusk och tror inte på någon större möjlighet att dubbla det nu.
- Nej, läget förstör nästan alla förhoppningar. Annars inbillar jag mig att formen är riktigt bra. Senast borde han kanske stått emot lite bättre trots den tuffa öppningen, men banan var väldigt stum vilket inte passar Janitor. Han har varit fin i jobben efter det och kanske var det nyttigt att hästen fick gå sig ordenligt muskeltrött senast. Normalt brukar han mest springa och småsova i loppen, i alla fall då han går i ryggar. Blir banan mjuk river jag av bakskorna vilket är ett plus, men det ska nog till mycket tur på vägen om vi ska slåss om segern.
Även om Janitor är den i Lönn-trion som han verkar tro minst på är det nog den han helst skulle sätta dit.
- Ja, jag kan ju inte neka till att det är jäkligt mycket roligare att vinna när man kör själv än då man använder en catchdriver.

Robin Johansson

Bilden publicerad t o m 2008-03-07.

Av: Robin Johansson, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2008-03-01
Anmäl
2008-03-01 01:34 #1 av: Rickard07
Janitor 1%, sämsta spåret enligt statten, men 1 %!
Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.