2008-03-03 22:37 #0 av: ThomasH

Fyra segrar och tre andraplatser blev lördagens facit på Åby. Lutfi Kolgjini är stekhet för dagen och den här veckan startar han tre hästar i V75-finalerna på Mantorp. - Turnaround känns skitfin och är min bästa segerchans, säger Kolgjini.

Lutfi Kolgjini har toppform på stallet och på lördag kan det bli ett nytt besök i vinnarcirkeln med Paul November.  Foto: Lars Jakobsson.
Lutfi Kolgjini har toppform på stallet och på lördag kan det bli ett nytt besök i vinnarcirkeln med Paul November. Foto: Lars Jakobsson.
Lutfi Kolgjini blev dagens tränare och kusk på Åby i lördags. Åtta starthästar ordnade fyra segrar och tre andraplatser och det råder ingen tvekan om att stallformen är på topp.
- Hästarna gick ruskigt bra! Men det är väl inte heller någon hemlighet att mina hästar går hela vägen till mål när de är friska. Det känns överlag att hästarna är bra för dagen. Det är harmoni i stallet, både bland hästar och folk.
Glen Kronos var den av Kolgjinis hästar som imponerade mest under lördagen. Trots ett tufft lopp utanpå ledande storfavoriten Thai Tanic i den högsta klassen avgjorde han till enkel seger, och visade därmed med eftertryck att han är tillbaka på allvar efter ett fjolår som till stor del spolierades av sjukdom och småskavanker.
- Segern med Glen var utan tvekan den roligaste. Det klart att jag har tvivlat på att han ska komma tillbaka men tanken att ge upp har aldrig slagit mig. Jag vet vilken fantastiskt kapacitet hästen har och hur fruktansvärt gärna han vill komma tillbaka själv. Hur jobbigt det än har varit för honom har han aldrig gett upp. Det är en extraordinär häst.

 

Going mot Olympiatravet
Glen Kronos är, precis som stallkamraten Going Kronos, anmäld till Criterium de Vitesse i Cargnes sur Mer på söndag, men där blir det ingen start.
- Vi skippar planerna på Nice. I och för sig passar banan där bra men det skulle vara lite taskigt att ställa honom på transporten direkt efter lördagens insats. Det är bättre att ta det lite lugnt och sannolikt blir nästa start i Paris 18 mars eller i Norge 22 mars.
Blir det Olympiatravet efter det?
- Nja. Jag vill fortfarande hålla isär Going och Glen och låta dem vara stjärnor var och en på sitt håll. Det finns så många större lopp att det inte är tvunget att matcha dem mot varandra. Men jag kommer inte att sänka ribban för Glen och fortsätter han att gå framåt får han väl gå ut och försöka tufsa till Going senare under säsongen.
Inte heller Going Kronos ska starta i Criterium de Vitesse på söndag. Han har fört en ganska lugn tillvaro efter en vinter i Frankrike och nu är siktet inställt på ett vanligt snabblopp hemma på Jägersro 18 mars innan större uppgifter väntar.
- Going Kronos ser jättefin ut och jag tror att han haft nytta av frankrikeäventyret. Efter att han kom hem har han gått ett 1.25-jobb som snabbast och en massa långa jobb i skogen. Jag har tänkt ge honom ett lätt lopp på Jägersro och för honom är det Olympiatravet som gäller efter det.
Hur ser den fortsatta planen ut för Going?
- Det är inte omöjligt att det blir Elitloppet men samtidigt får inte det bli ett självändamål bara för att man själv vill dit. Men han tog inte illa vid sig av det loppet förra året då han gick sida vid sida med L´Amiral Mauzun, som vann finalen, och att han inte räckte i två heat är inget att säga om då han bara var fyra år. Samtidigt måste jag känna att han räcker till för att vilja vara med. Hans startsnabbhet lämnar en del övrigt att önska och blir han inte lite snabbare i år kommer jag nog skippa Elitloppet.
- Men det är mycket möjligt att det blir start i Oslo Grand Prix, medeldistans passar honom bra. Hugo Åbergs senare i sommar finns också med i planeringen. Även om det är kort distans vill jag prova honom där eftersom det är på hemmaplan.

Två segerkandidater på Mantorp
Innan det är dags för stallets riktigt stora stjärnor att äntra banan igen väntar dock V75-finaler på Mantorp. Dit åker Kolgjini med tre hästar och han tycker att två av dem ska räknas tidigt.
- Turnaround (V75-6) är min bästa segerchans. Han har stått över några veckor men jag brukar ge honom en månads paus emellanåt då han tappar mycket i vikt när han tävlar tätt. Det brukar vara positivt för honom och han kändes skitfin i ett 16-jobb över 1 600 meter ute på rakan i fredags.
- Han är ju startsnabb så in i helsike och det kommer jag utnyttja. Han tål också att gå och håller alltid tempot hela vägen. 
- Paul November (V75-7) har haft helrisiga lägen på slutet men står nu bra till. Han är starsnabb och jag är sugen på att prova i ledningen om vi kommer dit. Jag tycker att han hävdar sig rätt så bra i klassen och även han ska kunna vara med där framme.
- King Cobra (V75-3) får tufft att räcka till från sitt svåra utgångsläge även om det inte är någon större klass på gulddivisionen såhär års. Kan han vara trea, fyra är jag nöjd.

Ola Johansson

Bilden publicerad t o m 2008-03-10.

 

Av: Ola Johansson, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2008-03-03