2008-02-11 22:09 #0 av: ThomasH

Överlägsen i såväl V75 som allsvenska kuskligan. Björn Goop dominerar totalt i trav-Sverige. På lördag ser det extra bra ut. Han kan bli favorit i samtliga V75-lopp.

Björnen sover - inte. Björn Goop har struntat i att ta semester i vinter och redan kopplat överlägset grepp i såväl V75-ligan som det allsvenska kuskchampionatet. På lördag har han chans att vinna samtliga V75-lopp. Foto: Thomas Blomqvist
Björnen sover - inte. Björn Goop har struntat i att ta semester i vinter och redan kopplat överlägset grepp i såväl V75-ligan som det allsvenska kuskchampionatet. På lördag har han chans att vinna samtliga V75-lopp. Foto: Thomas Blomqvist
Att lista ut hur V75-strecken hamnar är inte helt lätt i början av veckan. Men att Goop-duon King of Spader och Quarcio du Chene blir omgångens två största favoriter är ingen vågad gissning. Inte heller att Björn Goops övriga styrningar kommer tillhöra de mest betrodda i sina lopp. Faktum är att vår mestvinnande kusk de senaste åren kan få ikläda sig rollen som favorit i samtliga avdelningar på lördag.
I sådana fall en unik händelse.
- Jag ser det bara positivt, det betyder ju att mina hästar kan vinna, konstaterar Björn som inte vill kännas vid någon nervositet.
- Det är absolut ingenting jag kommer att tänka på i veckan. Förresten köper jag inte att det aldrig sett bättre ut, jag var ju i samma sits på Färjestad i januari.
Den gången var Björn Goop favorit i fyra av sju avdelningar och tog en trippel. På lördag kan det bli ännu mer, rekordet i antal V75-segrar samma dag är fyra och det borde hänga löst.
Men att få den diplomatiske kusken att påstå att han ska vinna fem V75-lopp samma dag är omöjligt.

 

Irriterad på spelarna ibland
Och även om han inte först vill kännas vid det så erkänner Björn ändå att det kan vara pressande att ständigt bli favoritspelad.
- Ibland kan det vara lite irriterande. Det är när jag tycker att spelarna och journalisterna är fel ute. Ofta blir det mycket "följa John" i tipsen. Någon häst är tippad i början av veckan och så följer alla andra tidningar efter utan att tänka till. Då kan det hända att jag blir favorit med en häst som jag själv inte tror på alls. Men samtidigt är det smickrande att människor har så stort förtroende för mig, säger Björn som startat 2008 i rasande fart och med 42 segrar redan har tio till godo på tvåan i allsvenska körsvensligan Erik Adielsson.
- Jag har aldrig inlett en säsong så bra. Det hänger förstås ihop med att jag inte tagit någon semester i vinter. Men efter kusk-VM i Australien och Nya Zeeland har jag inte känt något behov av det. Det bara rullar på.
Och rulla på lär det göra på lördag också.
Vi låter Björn lista vad som talar för respektive emot att hans favoriter ska vinna på lördag.
Först ut är hysteriskt formtoppade First On Line Sec som gjort två strålande lopp i rad utan att få vinna.
Vad talar för att det går vägen nu?
- Distansen. 1 640 meter är en fördel. Plus att hästen var väldigt bra i sin senaste start och har visat toppform.
Vad talar emot?
- Att det finns startsnabba hästar innanför, framförallt Maid For Tag kommer säkert försöka svara ut oss. Sedan fick min häst en riktig tömning senast och det bara blir två veckor mellan loppen. Inget i träningen tyder på att han skulle ha tagit illa vid sig, men sådant kan alltid sitta i benen.
Early Launcher kommer från V75-seger och blir förmodligen mest betrodd i ett annars öppet stolopp.
Vad talar för seger där?
- Också att det är kort distans, samt att hon har ett bättre läge än senast och kan utnyttja sin startsnabbhet. Formen är bra och att hon står fint inne i loppet.
Och emot?
- Även här kan det bli väl tätt mellan starterna. Sedan är det långt från säkert att vi kommer till ledningen. När hon spetsat har hon haft spår längre in och mer visat att hon är bra på att svara ut andra hästar än ta en längd på dem.
I gulddivisionen sitter Björn upp bakom Håkan Olofssons Spring Ray. Ekipaget var ute i lördags, men galopperade direkt.
Vad talar för att det blir revansch?
- Att hästen kändes väldigt fin. Han var piggare än tidigare och det är ett tecken på att formen är på gång.
Emot?
- Det är väl att han galopperade. Hästen blev ivrig och slog ihop, det finns ingen garanti för att det inte inträffar igen. Sedan är det givetvis några tuffa motståndare.
Komloss är obesegrad felfri och kan mycket väl hamna i topp på strecklistan i V75-4.
Vad talar för att du vinner med henne?
- Att jag har en häst med väldigt bra inställning som står fint inne i loppet.
Och emot?
- Voltstart. Hon är inte att lita på och har därför mest startat bakom bil. Läget kan i och för sig vara bra av den anledningen, men ur taktisk synvinkel är det knepigt. Hon är långsam första biten och lär hamna bland de sista.
King of Spader har imponerat enormt i karriärens tre starter och inte varit i närheten av förlust. Han kommer att bli tung favorit i V75-debuten.
Vad talar för att han förblir obesegrad efter detta lopp?
- Givetvis att det är en riktigt bra häst som gjort det fantastiskt så här långt. Han har gått fyra-fem ordentliga jobb efter förra starten och ska inte ha tappat något även om det blivit längre mellan starterna.
Och emot?
- I första hand femtespåret. Visserligen har han klarat det förut, men det är alltid vanskligt för orutinerade hästar. Jag hade hellre haft bricka tio.
Lika tung favorit blir säkert Quarcio du Chene som också radat segrar i oerhört imponerande stil.
Vad talar för ny seger?
- Den kapacitet hästen visat upp. Vi har gått igenom honom hos veterinären efter förra starten och allt såg bra ut. Det finns inget som tyder på att han ska vara sämre på lördag.
Vad talar emot?
- Att hästen gått upp två klasser sedan förra starten. Det är trots allt ganska stor skillnad på klass III och klass I och han möter betydligt mer rutinerade konkurrenter.
Sist ut är Timo Nurmos Staro Allentown som Björn inte suttit bakom sedan i oktober. Det skulle inte överraska om även han blev favorit när V75-strecken räknats ihop.
Vad talar för seger där?
- Att det är en kapabel häst som imponerade vid vinsten. Uppenbarligen blev han bättre utan skor då och kan han tävla så på lördag ökar det chanserna. Springspåret som borde underlätta felfri avgång.
Vad talar emot?
- Att han gått upp en klass. Sedan har jag inte fått känslan av att han kan utnyttja läget till någon snabbstart så det finns risk för vingel. Om banan blir knepig så det inte går att köra barfota.
Att pressa Björn på vilken som är bästa chansen känns inte lönt. Men kanske kan vi få honom att avslöja vem han tror minst på?
Så om man streckar dig i sex avdelningar, vilken häst ska man ta bort?
- Åhh, vad svårt. Nej, jag kan inte säga någon, då vinner jag säkert med just den.
Så tipset är att strecka dig i alla avdelningar?
- Ja, jag måste väl säga det.
Men hur många V75-lopp ska du vinna för att vara nöjd på lördag?
- Det kanske låter tråkigt, men jag säger ett.
Även om du bränner med sex favoriter...?
- Ja, jo. Fast det är klart att jag siktar på fler, det ser ju som sagt väldigt bra ut.

Robin Johansson

Bilden publicering t o m 2008-02-18.

Av: Robin Johansson, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2008-02-11