2008-02-19 22:02 #0 av: ThomasH

Recept på en lyckad jackpotsoppa: En stor matsked högt tempo. En gnutta flax Och till sist ett stort jubel. - Det skulle smaka, säger Manfred Baumann - krögare på Mantorp och tränare till V75-favoriten Jimas Kjoseph.

 

Det är jackpot på V75 med 44 miljoner kronor i potten. Amatörtränaren Manfred Baumann tränar V75-favoriten Jimas Kjospeh och han hoppas få jubla igen. Foto: Lars Jakobsson
Det är jackpot på V75 med 44 miljoner kronor i potten. Amatörtränaren Manfred Baumann tränar V75-favoriten Jimas Kjospeh och han hoppas få jubla igen. Foto: Lars Jakobsson
Hemma på Mantorpstravet kallas han "Kocken" - österrikaren som satt sin prägel både på maten och på travsporten.
Manfred Baumann, 54, inledde sin karriär på restaurangskolan hemma i Saltzburg som 15-åring. Men med myror i kroppen har han sedan avverkat länder och världsdelar som andra byter skjortor.
Schweiz, Holland, Västindien, Kina, Japan och USA avverkades innan han hamnade i Sverige 1976.
Sverige blev en chock.
- Jag kom hit midsommarafton 1976 klockan 17.00. Då förstår du själv...alla var fulla, det var fest överallt och på natten blev det aldrig mörkt.
- Men jag gillade party och själva chocken  kom dagen efter - då hela landet var tyst som det är för det mesta. I början tyckte jag Sverige var väldigt konstigt.

 

Amatörlicens 1989
Efter bara något år i Sverige hamnade Manfred Baumann i köket på Mantorpstravet och sedan 1986 driver han restaurangen som krögare.
Han var novis på trav men 1989 tog han ut amatörlicens.
- Jag såg alla som körde i ur och skur och tänkte att jag ska visa dem..., säger Kocken och skrattar.
Med hästar som Vega Carre, Jimas Bolero och Jimas Concorde har Manfred Baumann synts i fina sammanhang. De två sistnämda har båda vunnit V75 - men det största minnet hittills kom med Vega Carre 1993.
- Jag kvalade in henne till finalen av Stochampionatet. Det var året Ina Scot vann och för mig var finalplatsen hur stor som helst. Jag har aldrig känt sådan lycka.

Fyra raka segrar
Vega Carre är även mamma till dagens stjärna i stallet - Jimas Kjosephs, som efter ett femtepris i debuten ståtar med fyra raka segrar. Senast imponerade den femårige hingsten stort i ett klass III-försök på Solvalla.
- Han har förvandlats från värsta banditen till en hygglig häst.
Värsta banditen?
- Ja, han har varit rent omöjlig tidigare. Jag vet inte hur många gånger jag legat på innerplan sedan han blivit tokig. Han var riktigt besvärlig när han var yngre, men det verkar som han mognat.
I dag är Jimas Kjospeh hur snäll som helst - i alla fall i stallet.
- Har han bara sällskap är han som en hundvalp. Han är väldigt sällskapsjuk. Därför tränar jag honom aldrig själv och jag vågar till exempel inte köra honom ensam i skogen.
Istället tar Manfred Baumann med sig hästen de tre-fyra kilometerna till jobbet på Mantorpstravet. Där finns det alltid någon att träna tillsammans med.
- Det fungerar perfekt och i förrgår till exempel kunde jag till och med skritta honom inne på banan. Det var första gången, tidigare var det helt omöjligt.
Att volta är något som också varit omöjligt - tills nyligen.
- Jag var inne på banan och skulle prova att volta och han ville knappt sluta. Han ville volta hela tiden. Det är en mycket speciell häst, säger Manfred Baumann och skrattar.

Jackpot med 44 miljoner kronor i potten
På lördag är det jackpot på V75 och en ensam spelare kan vinna 44 miljoner kronor. Jimas Kjoseph ser på förhand ut att bli storfavorit i lärlingsloppet (V75-5) tillsammans med Johan Untersteiner.
- Bakspår har ingen betydelse, hoppas bara det blir körning från start, då är han med och gör upp om det. 
Vad gör Jimas Kjoseph så bra?
- Framför allt att han gör allt så enkelt. Han har ett enormt vägvinnande steg. För lite sedan testade jag honom bakom startbilen på Mantorp och jag trodde jag hade fel på klockan. Den visade 1.10/500 meter och då körde vi bara 300 meter.
Vad får dig att jubla på lördag?
- Att han gör ett bra lopp. En häst är som en formel 1-bil. Man måste ställa in den rätt. Det räcker att slå på fel sko så är det kört. Om det går bra är det ett kvitto på att jag gjort rätt och den glädjen är belöningen.

Lars-Ove Pettersson

Bilden publicerad t o m 2008-02-25.

Av: Lars-Ove Pettersson, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2008-02-19