2008-02-05 21:56 #0 av: ThomasH

31-23-28-28-28-29-31. Talföljden är Hans Adielssons och utgör hans segerprocent de senaste sju åren. Hittills i år ligger talet på smått fantastiska 39 och i lördagens V75 kan det öka ytterligare

Hans Adielsson är omtalat för sin höga segerprocent. Hittills i år har hans hästar vunnit 12 av 31 starter och i lördagens V75 kan segerprocenten ökas på ytterligare.  Foto: Thomas Blomqvist.
Hans Adielsson är omtalat för sin höga segerprocent. Hittills i år har hans hästar vunnit 12 av 31 starter och i lördagens V75 kan segerprocenten ökas på ytterligare. Foto: Thomas Blomqvist.
Hans Adielssons talföljd är ingen talföljd i ordets rätta bemärkelse. Det vill säga att det inte finns någon matematisk funktion för att räkna fram den. Men det betyder inte att den slumpas fram. Tvärtom är det en rad faktorer som ligger bakom de år efter år återkommande toppresultaten.
- Det gäller att veta hur man ska placera hästarna. Jag tycker att jag har god kunskap om mina adepters inneboende potential och dagsform och försöker bara starta dem när jag är rätt så säker på att de är i bra skick, säger Adielsson.
Nu är emellertid inte känsla och tajming för när och var hästarna ska starta den enda förklaringen till ett lyckat resultat. För att överhuvudtaget kunna hitta lämpliga uppgifter åt sina djur krävs ett gediget förarbete.
- Jag kan tveklöst säga  att jag de här åren har gett 110 procent av mig själv. Jag lämnar sällan eller aldrig gårdsplanen. Men det är ingen uppoffring från min sida. Även om det är väldigt slitsamt är det samtidigt stimulerande och fascinerande.
- För kunna hålla sig på den här nivån krävs naturligtvis också att man har bra personal, och jag har några riktiga kanoner i stallet, säger Adielsson som också påpekar att Jägersro är en bidragande orsak till framgångarna.
- Självklart betyder Jägersros anläggning mycket för mig eftersom jag har min gård ett stenkast därifrån. Det är välskötta banor året runt och det är en ren fröjd att komma i åtnjutande av en så välskött anläggning. Det finns alla möjligheter och jag tycker inte att Jägersro är sämre än Grosbois, bara mindre.
Att 64-årige Adielsson gillar Malmöbanan skarpt går också att utläsa av att han varit Jägersro trogen i 50 år. Just nu har han 46 hästar i stallet och några planer på att dra ner på rörelsen finns inte.
- Med tanke på svårighetsgraden och allt slit har jag så klart funderat på att lägga av. Men tanken på att gå sysslolös förskräcker mig. Om jag får behålla hälsan fortsätter jag att träna så länge jag orkar.

 

"En riktig gammal filur"
På lördag arrangerar Jägersro V75 och där har Adielsson två hästar till start. En av dessa hästar är Shiburre (V75-7), som också är ett bra exempel på Adielssons förmåga att hitta rätt med varje häst. Innan den nu tioårige valacken kom in i stallet för drygt ett år sedan trodde de allra flesta att han hade gjort sitt bästa på tävlingsbanan. Ett år och en halv miljon kronor insprunget senare kommer han på lördag att tillhöra förhandsfavoriterna på V75.
- Han har god kapacitet men också mycket egna funderingar på hur verksamheten ska bedrivas. Han är en riktig gammal filur och tar inte alltid i så det knakar.
- Nu har han gjort två bra lopp och formen verkar vara lite i stigande. Han möter kanske inte det blodigaste silvergänget och jag tror inte att han gör bort sig, säger Adielsson som även selar ut Scorpion's Winner i V75-5.
- Jag är tvungen att starta henne med den här propositionen men hon är osäker med voltstart och galopprisken är uppenbar. Annars är hon i bra form och har suttit fast ett par, tre gånger på slutet.

Ola Johansson

Bilden publicerad t o m 2008-02-11.

Av: Ola Johansson, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2008-02-05