2008-01-22 15:38 #0 av: ThomasH

Bergsåker - det är där det händer i trav-Sverige i helgen. Först lanserar man ett helt nytt spel, FredagsFlex. Sedan är det V75-jackpot med chans att vinna 46 miljoner kronor. I rampljuset står Jimmy Jonsson, nybliven försteman i landets hetaste stall.

I rampljuset står Jimmy Jonsson, nybliven försteman i landets hetaste stall.
Det blåser hoppfulla vindar kring Bergsåker. Med början denna vecka står man värd för ATG:s och TV4:s nya spelsatsning, FredagsFlex - ett triolopp som kommer att inleda kvällstävlingarna och köras runt halv sex.
Dessutom kommer banan med hjälp av ökade anslag att höja prispengarna högst markant, från 36 till 46 miljoner kronor, under 2008.
Och just 46 miljoner kronor är vad en ensam V75-vinnare har chans att roffa åt sig på lördag när Bergsåker jubilerar med sin 100:e rikstotoomgång.
Den första kördes 30 november 1974 och på den tiden handlade det om V65.
Omsättningen blev 2 485 524 kronor.
Onekligen en bit från de 95 miljoner som ATG prognostiserar på lördag.

 

Vinner nästan varannan start
Då var inte Jimmy Jonsson född. Däremot var hans pappa Alf nybakad proffstränare på Bergsåker och körde i banans allra första V65-lopp.
Jimmy tog likt sin far proffslicens tidigt, vid 25 års ålder 2003 och drev en liten rörelse under fem år. När banans störste tränare Robert Bergh i höstas erbjöd honom jobbet som försteman tvekade han inte att prova något nytt.
Vid årsskiftet började samarbetet och det har onekligen fått en flygande start. Stallet har under årets tre första veckor startat 37 gånger och vunnit 16. En segerprocent på 43!
Är det din förtjänst?
- Ja, haha. Jag önskar jag kunde säga det, men så är det förstås inte. Hästarna gick bra redan innan jag kom och jag har mer försökt sätta mig in i hur allt fungerar än gjort någon riktig nytta. Men visst är det roligt att komma till ett stall där det flyter på så här. Dessutom har jag kommit in i gänget och trivs i gemenskapen. Det är stor skillnad på att ha ett litet stall med 15 hästar jämfört med 80 stycken. Nu känns det att man är med i elitserien och det är mycket roligare, berättar Jonsson.
Är det du som bestämmer när chefen är i Frankrike?
- Nej, det ska jag inte påstå. Jag har kontakt med Robert varje dag när han är där och förmedlar mest det han säger. Dessutom är han sällan borta några längre perioder, det brukar bli ett par dagar åt gången.
Vad är din målsättning för 2008?
- Jag har inget personligt mål som att vinna ett visst antal lopp eller så. Det som känns viktigt nu är att jag kan sköta mig i min nya roll så att mina arbetskamrater är nöjda med mig och det jobb jag gör. Om sedan hästarna kan fortsätta att gå som nu så är det inte fel.
Och formstallet satsar hårt på hemmabanans dubbeltrav. Hela 19 hästar är anmälda under helgen. Sex av dessa startar inom V75 och Jimmy har åtminstone en vinnare att bjuda jackpotspelarna på.
- Amour Ami (V75-3) måste ha toppchans. Han är i riktigt bra författning för dagen. Tidigare har han sett knölig ut ibland, men nu känns han riktigt smidig och fin. Robert lär ladda det som går för att försvara ledningen. Jag kan inte lova att det går att svara ut Harlans Boogie, men vår häst fungerar lika bra i alla positioner.

"Absolut kunnande att segerstrida"
Ska man lita till procenten så bör det bli minst en V75-seger till. Såhär säger förstemannen själv om möjligheterna.
- President Amok (V75-1) var riktigt duktig i debuten för oss. Han hade inte utmärkt sig speciellt i träningen innan så det var en positiv överraskning. Formen borde vara ännu bättre den här gången och blir banan fin kanske vi rycker av alla skor. Motståndet är betydligt värre så för seger krävs nog ändå att det klaffar perfekt.
- Viktoria R.Ö.K. (V75-2)  gick bra i comebacken och ska även hon vara vassare med loppet i kroppen. Däremot är det ingen häst som vinner på beställning och hon är beroende av snälla upplägg. Kan hon tjäna en fin slant är det bra.
- Bertuzzi (V75-3) söker efter formen. Jag körde honom i ett lätt backjobb nyligen och tyckte att han kändes fin, men med tanke på att han inte visat någon gnista i loppen på länge så går det inte att ha några förhoppningar. Jag kör invändigt och försöker samla ihop lite startpoäng.
- Akjas Funnymaker (V75-7) är en fin häst under utveckling. Spår fem i voltstart är inte bra och även om jag tror att han går felfritt så finns risk att han tappar mark från start. Annars ser han fortsatt bra ut i jobben och har absolut kunnande att segerstrida om det skulle klaffa på vägen.

Robin Johansson

Bilden publicerad t o m 2008-01-28.

Av: Robin Johansson, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2008-01-22