Nyhter från Kanal 75

"Jag har världens bästa jobb"

2008-01-14 20:45 #0 av: ThomasH

Världsrekord. Nominerad som Årets Kusk. Och på lördag kör Johan Untersteiner i V75-Mästaren. - Jag har världens bästa jobb, säger svensk travs stora påläggskalv.

Om några år tar han över Roger Walmanns verksamhet.
Den 23-årige lärlingen har ett travår bakom sig som han aldrig kommer att glömma.
I början av oktober skrev han för evigt in sig i historieböckerna. Johan Untersteiner körde Giant Diablo till seger på den klassiska Red Mile-banan i Lexington. Tiden 1.08,5 är den snabbaste en sulkyhäst någonsin har sprungit.
Untersteiner vann totalt 57 lopp och körde in nästan sju miljoner kronor förra året. Han tog sex V75-segrar, vilket kvalificerade honom till att vara med i V75-Mästaren på lördag. Låt vara att han kom med som förstareserv, men det är ändå en stor merit att vara med i den prestigefyllda kuskmatchen.

 

"Känner mig lugn och trygg"
Johan Untersteiners resultat är högst anmärkningsvärda för en lärling.
- Det var ett fantastiskt år. Jag har fått ett stort förtroende av både Roger och hästägarna i stallet. Jag känner mig väldigt lugn och trygg när jag kör lopp. Även om det går åt pipan ibland får jag nya chanser och blir inte petad. På så vis har jag skaffat mig mycket rutin och det är enormt viktigt, säger Johan Untersteiner.
- Jag tycker att jag hela tiden blir bättre och utvecklas. Jag analyserar mycket och tittar en hel del på andra kuskar när jag själv inte kör. Men det finns fortfarande en hel del kvar att lära.

Kom med som reserv
I V75-Mästaren kom han alltså på plats nummer 16, men eftersom Jorma Kontio blev avstängd kom Untersteiner med som första reserv.
- Jag vet faktiskt inte om någon lärling har varit med tidigare. Det är möjligt att det är så. För mig är det i alla fall som pricken över i:et efter en fantastisk säsong, menar han.
Sedan tre år tillbaka jobbar Johan Untersteiner hos Roger Walmann. Som försteman hos solvallatränaren har han en hel del ansvar. I gengäld jobbar han under stor frihet och stormtrivs med tillvaron.
- Jag har världens bästa jobb. Sköter jag det jag ska göra kan jag lägga upp dagarna som jag vill. Och så får jag köra väldigt fina hästar både i träning och i lopp, vilket är ett privilegium.

Tar snart över Walmanns rörelse
Om några år kan Johan byta titeln försteman mot proffstränare. Då är det meningen att han ska ta över Roger Walmanns jättelika rörelse.
- Roger har sagt att han ska dra sig tillbaka om tre till fem år. Då har han sagt till mig att han ska ha världens bästa jobb. Vi ska alltså byta roller, jag blir tränare och han försteman, säger Johan och skrattar.
- Jag ser fram emot den dagen och fram till dess ska jag successivt växa in ytterligare i verksamheten.

Känner vapnet i V75-Mästaren
I V75-Mästaren blev Johan Untersteiner lottad på Harmonic Silvio. Den Timo Nurmos-tränade hästen imponerade vid segern senast i V75-finalen. Och faktum är att Johan känner Harmonic Silvio väl. Han har kört honom sex gånger och tagit tre segrar när hästen var i pappa Peters träning.
- Harmonic Silvio (V75-7) var jättebra sist och verkar vara i toppform. Han har tjänat mycket pengar på slutet och står nu på tillägg ihop med guldhästarna. Det kan bli lite tufft, men jag tycker ändå att han är så pass bra att jag inte känner mig slagen på förhand. Hästen är väldigt speedig och jag kommer att smyga med i det längsta.

Går utbildning på Wången
I väntan på V75-Mästaren befinner sig Johan på Wångens travskola utanför Östersund. Där går han den förberedande proffstränarkursen och har fyra veckor kvar av utbildningen.
- Av dessa kommer jag att tillbringa en vecka i Frankrike. Jag ska praktisera hos Nicolas Roussel på Grosbois där vi har en del hästar. Det ska bli kul, säger Johan.
På fredag kväll är det Årets Hästgalan på restaurang Rondo i Göteborg. Johan är nominerad i kategorin Årets Kusk ihop med stjärnor som Björn Goop, Erik Adielsson, Johnny Takter och Örjan Kihlström.
- Och dessutom ska jag få pris för att jag vann lärlingsligan inom V75, poängterar Untersteiner.

Strecka Pin Chi
Förutom Harmonic Silvio i V75-Mästaren kör han ytterligare två hästar inom V75.
- Pin Chi (V75-5) var mycket bra vid segern senast. Han var gynnad av det hårda tempot och vi får hoppas på ett liknande scenario. Det är en stark häst i bra form som har ett intressant smygläge. Jag tror att han är med i segerstriden med rätt resa och han är absolut streckvärd.
- Matrix Reloaded (V75-6) fick gå först i tredjespår senast i V75-finalen. Det var inget att säga om och han fullföljde helt okej som femma. Nu är det debut i silverdivisionen och han fick ett iskallt läge i spår åtta. Det är långsökt att tro att han ska räcka därifrån, säger Johan Untersteiner.

Michael Carlsson

Bilden publicerd t o m 2008-01-21.

Av: Michael Carlsson, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2008-01-14
Anmäl
2008-01-15 09:44 #1 av: amandahandersson

Jodå, hans jobb hade inte jag tackat nej till!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.