2008-01-16 00:28 #0 av: ThomasH

Stall Svanstedt har börjat det nya året sisådär. Samtidigt vintertränar stjärnorna hemma på Bjertorp. - Det har gått dåligt på slutet. Nu längtar man till våren när topphästarna kommer ut. Då blir det riktigt intressant, säger Åke Svanstedt.

Axevallatränaren har nyligen varit på en två veckors semester i Florida.
Nu är han igång som vanligt igen men stallformen är dunkel. Det har bara blivit en seger på de 30 senaste starterna som stall Svanstedts hästar har gjort.
- Det har gått dåligt tycker jag. Jag vet inte riktigt var det beror på, men det är inget drag i hästarna, säger Åke Svanstedt.
- Vi tar prover hela tiden och kollar upp dem. Men vi hittar inget att ta på. Hästarna har fått det lite lugnt över helgerna och många har varit lediga i stallet. Det är en passande årstid att vara ledig på just över jul och nyår när det är lite lugnare.
Du var inte nöjd med Earl Tilly på Jägersro, trots att han blev tvåa på tiden 1.15,8?
- Nej, han var sämre än vanligt. Man kan inte säga att hästen var urusel för han travade ändå 15,8, men han kan betydligt bättre. Han har en hög lägsta nivå helt enkelt.
- Jag hoppas och tror att han är bättre till på lördag i V75-Mästaren. Men det var synd att Acclaim är med i loppet för han går inte att slå.

 

Rekord för Bjertorpstallet
Åke Svanstedt har sin träningsanläggning på Bjertorp några mil utanför Skara. Om man räknar med stall Palema, några kilometer därifrån, har han närmare 200 hästar i träning.
Ditt stall körde in nästan 28 miljoner kronor i fjol och hästarna tog totalt 265 segrar. Är du besviken att du inte blev nominerad som Årets tränare?
- Nej, det är jag inte. Jag är fullt nöjd med mina resultat och vi slog rekord för hästarna som står på Bjertorp gällande insprungna pengar. De tjänade totalt två miljoner mer än tidigare år, säger Svanstedt.
- Däremot så hade vi ingen häst som hävdade sig i årgångsloppen. Förutom segern i Derbystoet med Stargirl då.
Torvald Palema avslutade fjolåret strålande och tjänade två miljoner kronor de sista fyra månaderna. Hur är läget med honom för dagen?
- Han fick en liten vila efter Italien-starterna och har sedan bara joggats lite lätt i en månad. Han ska gå sitt första intervalljobb på torsdag och allt ser bra ut.
- Hästen lyfte sig ordentligt under hösten och segrarna i SM och i Italien var verkligen roliga. Jag sa ju tidigt förra året att han är en av de värsta travarna jag har kört. Han har framförallt en rejäl motor i sig.
Förklaring till att Torvald blev så mycket bättre under andra halvan av året?
- Det var framförallt i psyket som han utvecklades. Skötaren Martina gör ett mycket bra jobb med honom och de verkar trivas förträffligt tillsammans.
- Jag siktar på att årsdebutera honom i början eller mitten av mars. Sedan är Olympiatravet det första stora målet i år.

Spännande nyförvärv
"En våldsam häst med en jäkla kapacitet"

Du har två mycket intressanta nyförvärv som i år ska debutera för dig. Berätta.
- Ja, det är två jättefina fyraåringar. Dels är det Year In Review, som kommer från USA och där har travat 10,6 och tjänat en och en halv miljon kronor. Han är förvånansvärt fräsch efter två tuffa säsonger i USA.
- Sedan har jag fått en häst som heter Que Pasa ifrån Lars Magne Sövik i Norge. Han är USA-född och kom i augusti men har haft problem med fräschören. Han var väldigt bra som tvååring och tjänade mycket pengar men fick därefter problem med skador.
- Det känns som en våldsam häst med en jäkla kapacitet. Ägarna har varit tålmodiga och just nu är han fräsch och fin. Jag hoppas att han kommer ut i början av april, säger Åke Svanstedt.

Michael Carlsson

Bilden publicerad t o m 2008-01-22.

Av: Michael Carlsson, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2008-01-15