2007-12-29 00:36 #0 av: ThomasH

Ut med det gamla och in med nytt. Jan-Åke Hoas har profilerat sig som expert på att skaka liv i trashankar och konvalecenter. Nu vill han satsa på unghästar.

- Det vore kul att visa att man kan lyckas med lite yngre förmågor också.
De senaste åren har Jan-Åke Hoas gjort sig ett namn genom att ta in skadedrabbade äldre hästar och få dem tillbaka till tävlingsbanan.
Nu vill han ha in unga friska talanger och vara med i årgångsloppen.
Ett talande exempel för den nya satsningen var att Hoas i somras sålde sin stjärna Go On Pale som numera återfinns hos Kari Lähdekorpi.
- Hästen hade tjänat nästan 800 000 kronor hos mig. Jag var verkligen nöjd med vad han uträttat, men fick ett så bra bud att jag inte kunde motstå, förklarar gotlänningen.
En del av pengarna gick till köpet av lovande tvååringen Starfruit. Hon inledde karriären hos sin nya tränare med att vinna ett kval till landets äldsta storlopp Svensk Uppfödningslöpning.
- Det var verkligen en rolig seger. Höjdpunkten på hela året måste jag säga. Hon var i väldigt fin författning då hon kom, kul eftersom jag annars oftast får in trasiga hästar. Enda problemet var att hon hade stora problem med sina mjölktänder. Vi fick dra ut nästan allihop. För dagen är hon nästan tandlös stackarn, men det växer snart ut nya.
Lika stor som glädjen var efter kvalvinsten, lika stor blev besvikelsen efter finalen. Starfruit galopperade i en tempominskning i sista kurvan, till synes med gott om krafter i behåll.
- Vi hade riktig otur den dagen. Hon hade varit väldigt, väldigt långt framme annars. Det är både jag och Tony Wallin som körde säkra på.

 

Växer in i kulltoppen
Trots missen på Jägersro är Hoas övertygad om att köpet av det lilla oansenliga stoet var en bra affär.
- Visst, hon ser inte mycket ut för världen, men har en fantastisk aktion och lägger mycket mark under sig. Även om man kan önska att hon växer några centimeter så tror jag att hon kan duga i årgångsloppen nästa säsong också. 
Trots det går den närmaste matchningsplaneringen ut på att tjäna pengar utan att behöva tampas med de värsta konkurrenterna i kulltoppen.
- Jag har tänkt låta henne tävla på i vinter. Det finns flera STC-lopp med fina pengar där motståndet borde bli överkomligt. När sedan de bästa hästarna börjar komma ut på vårkanten tar vi en träningsperiod istället.
Ifjol tog stallet två V75-segrar. Trots att det inte blivit någon i år kan det fortfarande slås. Jan-Åke Hoas har nämligen tre hästar till start till tävlingarna på Gävletravet på lördag.

Brine Lagun leder hela vägen?
- Ska det bli någon V75-vinst i år så är det nog Brine Lagun som ska ta den, förklarar han och bjuder nedan på mer utförlig information till spelarna:
- Völunds Karolin (V75-2) har varit skadedrabbad och framförallt haft problem med ett knä. I sina första lopp för mig sprang hon som en ostkrok. Nu har jag börjat få ordning på henne och hon har rätat upp sig betydligt. Däremot tycker jag inte hon visat det riktiga trycket. Jag har provat att vässa till henne inför ett par av starterna, men det har snarast haft negativ effekt. Inför det här har hon mest tagit det lugnt. Eventuellt rycker vi av alla skor på lördag och även om seger är långsökt blir jag inte överraskad om hon är långt framme.
- Brine Lagun (V75-3) ser ut som en älgkalv med tre ben. Egentligen är det ett under att han kan tävla överhuvudtaget, men han är i fin författning för dagen och har känts starkare för varje start. Jag räknar med att han ska vara ännu vassare på lördag. Känslan är att han kan öppna kvickt och skulle hästen kännas hundraprocentig för dagen provar jag i ledningen. Lång distans borde passa perfekt. Troligen byter jag det helstängda huvudlaget mot norskt för att få honom lugnare från början och blir banan fin tar vi av bakskorna för första gången.
- Picture Ås (V75-7) börjar bli gammal och är inte lika bra som då han hade sin formtopp och vann V75 förra året. Han ligger 10-15 slag högre i puls i träningen och får nog svårt att komma tillbaka i toppslag igen. Jag kommer att köra ett snällt lopp och för att vi ska vara med i segerstriden krävs att det klaffar perfekt.

Robin Johansson

Bilden publicerad t o m 2008-01-04.

Av: Robin Johansson, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2007-12-28