Nyhter från Kanal 75

Inför V64: Oscarsson tar sats mot USA igen

2007-12-19 00:03 #0 av: ThomasH

Dig For Dollars har tillhört kulltoppen i Sverige i två år. Nästa säsong kanske han får chansen att göra skäl för sitt namn på riktigt. - Jag är sugen på att prova honom i USA, han skulle passa perfekt där, säger Jim Oscarsson

Ifjol gjorde Jim Oscarsson en uppmärksammad och oväntad satsning mot andra sidan Atlanten. De tvååriga stona Possesive Lillyoch Ironmaid Volo flögs över och anmäldes till de största loppen. Trots att äventyret började på sämsta möjliga sätt slutade det i dur.
- Possesive Lilly var den bättre av de två. Hon gick alltid utvändigt i jobben och var en riktigt fin typ. Tyvärr drabbades hon av transportsjuka och blev aldrig sig själv igen. Nu har jag betäckt henne, berättar Oscarsson.
Istället var det Ironmaid Volo som fick utflykten att gå runt - och det med råge. En överraskande andraplats i det största loppet, Merrie Annabelle, innebar över en miljon intjänat.
Men även för hennes del är tävlingskarriären över.
- Hon fick en massa problem efter hemresan och kom aldrig tillbaka i form. Emellanåt kändes hon otroligt fin i träningen, det var därför jag fortsatte att tävla. Men i loppen gick hon ingenting så för en vecka sedan bestämde vi att hon har tävlat färdigt.
Det betyder att Oscarsson plötsligt står med flera avelsston "på halsen".

 

Aveln fick en nystart
För två år sedan gjorde han sig av med sina fölmärrar för att enbart inrikta sig på träning, men när stallets stjärna B.Cool la tävlingsskorna på hyllan efter nästan tre miljoner insprunget kunde han inte låta bli att behålla henne. Hingstvalet föll på Jag de Bellouet och i år är B.Cool dräktig med Viking Kronos. Possesive Lillys val av partner föll på Prix d'Amerique-vinnaren Offshore Dream. Onekligen hingstar av allra högsta klass.
- Nu har vi en ny generation ston och även om jag hade tänkt sluta med avel så känns det väldigt inspirerande. Sådant här material har jag aldrig varit i närheten av tidigare så de kommande åren blir oerhört spännande.
Och spänningen ska börja redan 2008. I somras var Oscarsson åter i USA, inte för att tävla utan för att handla. Tre Dream Vacation-avkommor kom hem några veckor senare, men har på grund av papperskrångel inte registrerats i Sverige ännu. Det hindrar inte hästarna från att träna.
- De är riktiga talanger allihop och ligger långt före vad mina ston gjorde vid samma tidpunkt. När man tränar för så tidig start får inget gå fel, är de sjuka ett par veckor så är det kört. Skulle allting fungera så räknar jag med att åka till USA i början på maj, det skulle verkligen vara roligt. Jag har så många trevliga minnen från när vi var där 2006.

Vill gräva riktiga dollars
Och det är på den utflykten som Dig For Dollars kan tänkas hänga med.
- Jag är säker på att han skulle gilla Meadowlands. Loppen körs i jämn fart och hans grova aktion skulle passa perfekt på den stora banan. Inget är bestämt, kanske får det vänta tills hästen blir sex år, men jag är sugen på att prova.
Först gäller ändå onsdagens start på Solvalla i Gunnar Nordins lopp med 125 000 kronor i förstapris. I fjol blev Dig For Dollars huvudstadsbanans segerrikaste häst med sex triumfer. I år har han tagit fyra, inkluderat den i Solvalla Grand Prix som betalade en halv miljon kronor.
- Det var årets höjdpunkt för mig. Men alla segrar med den här hästen är höjdpunkter eftersom jag tycker så mycket om honom.
Trots att Dig For Dollars precis som i fjol tjänat över en miljon kronor har han inte heller denna säsong blivit nominerad till "Årets Häst-galan" i januari.
- Han har ju inte lyckats i de stora loppen, Kriteriet och Derbyt, så jag har förståelse för det. Precis som förra året blev han dålig på sensommaren, jag vet inte om han är allergisk mot något. På vintern trivs han och jag var väldigt nöjd med honom i det finslipande jobbet i söndags.

"Gör inget om han får gå sig trött"
Precis som i Solvalla GP ser det värsta motståndet ut att komma från Beanie M.M. Skillnaden den här gången är att den senare dragit startspår innanför.
- Det gör det hela värre och jag har stor respekt för den hästen. Men vi laddar allt som går från början för att komma förbi, lyckas inte det får jag väl köra utvändigt ledaren. Eftersom det här är sista loppet för året så gör det inget om han får gå sig trött.
Jim Oscarsson har ytterligare en häst till start i ett av kvällens huvudlopp, Vinterfavoriten för tvååringar. My Life Pointer har gjort en start i livet och slutade då oplacerad. Att gå ut mot kulltopparna ter sig nästan dumdristigt.
- Visst ser det lite illa ut i programmet, men jag hade att välja på att vinna i Örebro och tjäna 13 000 kronor eller få 15 000 för att vara åtta här. Och hästen är faktiskt inte alls tokig! Hon hade allt sparat i debuten och kunde varit tvåa med lucka. Jag tror att hon kan en låg 1.17-tid och säkert besegra ett par hästar.

Robin Johansson

Bilden publicerad t o m 2007-12-24.

Av: Robin Johansson, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2007-12-18
Anmäl
2007-12-19 16:28 #1 av: ZenoX

Vinner

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.