2007-11-27 23:39 #0 av: ThomasH

Helst vill han starta sina hästar på sommaren. Men det är lättare att tjäna pengar på vintern - och därför syns Håkan Eriksson flitigare i startlistorna på V75 den här årstiden. - Det viktiga är hur mycket pengar som finns på kontot sista december, säger "Hockey".

Håkan "Hockey" Eriksson är på väg mot sitt bästa år någonsin på travbanorna. Foto: Claes Kärrstrand
Håkan "Hockey" Eriksson är på väg mot sitt bästa år någonsin på travbanorna. Foto: Claes Kärrstrand
Eskilstuna-tränaren Håkan "Hockey" Eriksson är på väg mot sitt bästa år någonsin och hans siffror efter elva av tolv månader imponerar.
På 347 starter har stallets hästar vunnit 53 gånger och tjänat drygt 4,4 miljoner kronor.
- Egentligen handlar det om en kvalitetshöjning på mina hästar. Något som jag jobbat med under många år och som är ett kontinuerligt arbete. I början av min karriär var hästarna jag fick i träning efter typ "Grodan Boll" och "Kalle Stropp" och var helt stamlösa.
För att höja kvalitén har Håkan Eriksson satsat på egen uppfödning tillsammans med sin fru Ulla.
- De senaste åren har vi kunnat använda bättre och mer heta hingstar och det har självklart gett resultat. Vi lägger mycket arbete och tid på att välja rätt hingst till rätt sto. Det är blodslinjer som ska passa och framförallt tar jag hänsyn till vad stoet har haft för rörelsemönster. Att välja en hingst som kompenserar eventuella svagheter är en av de viktigaste detaljerna.

 

Fem hästar på V75
Att paret Eriksson är på rätt väg råder det inget tvivel om. Av stallets fem hästar som startar på V75 på lördag är fyra egna uppfödningar.
- Det är klart att det känns lite extra när man haft hästarna från början.
Stallets hästar syns extra mycket på V75 den här årstiden.
- Det är lite enklare på vintern, men lika fina pengar att köra om. Men självklart hoppas jag fortsätta att höja kvalitén på stallet så att vi även kan vara med på allvar på sommaren i framtiden. Själv trivs jag bäst på sommaren.
Många av Hockeys hästar är präglade av hans körstil, som är ganska avvaktande tills pengarna ska betalas ut sista biten.
- Det värsta jag vet är när hästarna stannar till slut. Hellre då att jag kört för sent och att de går i mål med en del krafter sparade.
En häst som onekligen passar med det upplägget är Acclaim (V75-3) . Sexåringen har växt till en gigant på V75 och jagar sin tionde V75-seger på lördag i Örebro.
- Hans styrka sitter i humöret. Han aldrig ledsen och tar loppen med en klackspark. Han ser ut som en ordinär häst, men det som skiljer är just det att han alltid är glad. Jag har också alltid anpassat mina styrningar för att passa honom. Hade jag dundrat fram i dödens med honom varje gång kan jag garantera att han ledsnat.
Vid den senaste V75-seger satt Örjan Kihlström i sulkyn - och han körde precis som Hockey själv brukar göra, lite avvaktande en bit ner i andraspår och sedan en vass avslutning.
- Jag har alltid tyckt att Örjan kör med insidan och det var faktiskt ganska lugnt att stå vid sidan om. Loppet blev också helt perfekt med högt tempo i ledningen och bra ryggar hela vägen.
Vad tror du om helgens uppgift?
- Slipper vi bara skitig bana och han får sitt lopp tror jag han vinner. Formen är ritigt bra.

Segervana hästar
Acclaim är förstås stallets bästa chans på lördag. Men de andra fyra är också segervana hästar.
Casanova Chip (V75-1) har vunnit sju av 15 lopp i år och kommer med två raka segrar i raden.
- Han har gått otroligt bra sedan vi kastrerade honom. Egentligen tycker jag det gått lite för fort för honom upp i klasserna, men han fortsätter ju att vinna så jag tycker han ska räknas igen.
V75-4 är ett lärlingslopp och här möts stallkamraterna Belconto (två segrar på 16 starter i år) och Carpaccio (sju segrar på 13 starter i år).
- Belconto är rätt hygglig för klassen. Han har bra spår, bra form och kan sluta långt fram. Carpaccio är bättre och det var synd att han fick bakspår. Det är en häst jag gillar skarpt. Han känns fin i jobben, men det är kanske lite långt mellan starterna för att formen ska vara på topp.
Hög segerprocent har även Lady Thiger (V75-5), som vunnit hälften av sina åtta starter i år.
- Det var riktigt synd att vi inte fick framspår. Jag har tittat länge på det här loppet och på pappret var förutsättningarna perfekta. Tyvärr kan hon vara lite stänkrädd bakifrån.

Lars-Ove Pettersson

Bilden publicerad t o m 2007-12-03.

Av: Lars-Ove Pettersson, Kanal 75

Datum för publicering

  • 2007-11-27